Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Aluplast 3 szyby profil Ideal 8000 wygieły sie !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]439422[/ATTACH] Błąd na stronie nie mogę dodać więcej zdjęć. Spróbuje później

:jawdrop:ale krzywa poziomica, szczególnie u dołu.

Czytam ten wątek i się zastanawiam - widziałem okna na cała ścianę , i jakoś krzywizn tam nie było - a może nikt tego nie zmierzył?

Trochę to smutne , że nie informuje się nabywców że może takie coś wystąpić.

Edytowane przez CityMatic

...I nie tylko ja mam problem z oknami tej firmy.

... ..

Kolego, tej czyli ? Padła tylko nazwa profili. A okna wykonał Ci konkretny producent wg zamówienia konkretnego sprzedawcy i to do niego powinieneś kierować uwagi..

czyli na swój chłopski rozum,rozumiem że okno może być krzywe wiatr może hulać po domu ważne że klamka zamyka się z odpowiednią siłą :)

Może być krzywe (oczywiście w granicach rozsądku!), ale powinno spełniać deklarowane parametry. A paradoks jest taki, że producent może je zadeklarować na poziomie niezadowalającym użytkownika. Problem w tym, że konsumenci wolą patrzeć na liczbę komór, czasem na Uw.

Tak jak najbardziej sprawa została skierowana do producenta widniejącego na fakturze,niestety rozmowa tylko przez prawnika inne sposoby niestety nie działały, na razie nie mogę podać nazwy firmy bo sprawa jest w toku.

Skoro jesteś świadomy że winny jest producent / sprzedawca / montażysta to zupełnie nie rozumiem po co tu nazwa profili.

Na ogół to nie w nazwie systemu tkwi problem a w wykonaniu i instalacji konkretnego okna!

[ATTACH=CONFIG]439422[/ATTACH] Błąd na stronie nie mogę dodać więcej zdjęć. Spróbuje później

Jeśli ja dobrze widzę, to poziomica jest przystawiona do szyby? Ależ ten wygnie się tak jak rama i to w ugięciu skrzydła jest problem. Szkło nie ma nic do rzeczy.

I jeszcze jedno: ugięcie mierzy się ze strony wklęśnięcia, czyli na ogół od zewnątrz. To na fotce wygląda na podstawowy błąd pomiaru.

Oooo wcięło resztę wypowiedzi

1 - źle przylozona poziomica - pomiar należy dokonać od strony wklesniecja - czyli najczęściej z zewnątrz, przy zamkniętym skrzydle

2 - okno może zamykać się szczelnie, wszystkie zaczepy moga ze sobą współpracowac, siła spełnia założenia norm a i tak wygięcie może być - niestety efekty wprowadzenia coraz szerszych profili przy pozostawieniu takiej samej wielkości komory na wzmocnienie i niestety zawsze jakieś skrzywienia sa

Ufff

Kolego jeżeli nieszczelność pojawia się po stronie zewnętrznej to ta sama nieszczelność będzie od środka,jak to sprawdzić....po prostu kartką papieru ,jeżeli wchodzi z jednej strony okna to po drugiej stronie wejdzie bez problemu.Za szczelność odpowiadają wszystkie uszczelki stąd nazwa :)

Echhh....kolego...zdziwilbys się

Teoretycznie tok rozumowania słuszny sądząc po samej nazwie - uszczelka

Ale tylko teoretycznie

Sprzedawcy też odpowiadają za wciskanie kitów ........

Brzmi jak z Oknotestu (w sensie pozytywnym), ale nijak nie odnosi się do mojej wypowiedzi. Ubolewam że większość nabywców Oknotest czyta dopiero w przypadku problemów. Ci którzy docierają do niego wcześniej rozmawiają zupełnie inaczej.

A po co masz czytać Oknotest jak sprzedawca jak i producent zapewnia że kupujesz okno najwyższej klasy walory tych okien opisane w katalogach na stronie internetowej zapewniają cie certyfikatami ,deklaracją zgodności itp. nie oszczędzałem na oknach okna pasywne,obustronna okleina ,najlepsze okucia Maco,ciepła ramka,klamki sekustic itp. Kolego dostałem taką szkołę życia dzięki tej firmie że nie tylko przeczytałem okno test ale wszystkie zalecenia produkcyjne firmy Gealan jak i zalecenia Maco i staram się jak najbardziej przygotować na batalie z firmą od okien.

Tyle słów, a żadnych konkretów. Wystarczy Deklaracja Właściwości Użytkowych.

Nie jesteśmy tu po to, by się wzajemnie nakręcać. Od tego są grupy na fb, gdzie na każdy post "pokrzywdzonego" pojawia się wsparcie dziesięciu innych i dziesiątki reakcji. My tu obalamy mity, bronimy niezasłużenie pomawianych i pomagamy w sprawach technicznych.

I mam wrażenie, że Twoje intencje są podobne...

Proszę udowodnij mi że się mylę :) Powiedz mi jaka może być przyczyna wniknięcia prawie do połowy uszczelek brudu od strony zewnętrznej gdzie szyba spotyka się z ramą w dolnej części okna .

Może to być nieobrobiony narożnik +/ lub uszczelka zgrzewana z PVC która odpycha szybę i powoduje nieszczelność. Dlatego lepsze są droższe uszczelki z EPDM. Takie okna powinny mieć lepszą i trwalszą szczelność, ale nie znajdziesz tego w parametrze przepuszczalności powietrza, a w badaniach na które tak uparcie powołuje się Oknotest, a co zawsze spotyka się z oporem i niezrozumieniem odbiorców (w tym branży).

Edytowane przez finlandia
połączenie postów

Złozyłem pisemną reklamacje już 20 dni temu firma coś zwleka z terminem wizyty. U mnie po przyłożeniu sznurka od strony do strony slupek na środku jest wygiety do środka ok 15 mm. Jednak jak ktoś pisał wcześniej ludzie za bardzo zaczeli wieżyć w komory i UW tyle w temacie. Też zainwestowałem sporo pieniędzy teraz żałuje mogłem mieć dwu szybowe szczelne i proste przedewszystkim !

[ATTACH=CONFIG]439516[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439517[/ATTACH]

Co Ty masz na oknach - pionowych częściach ? Rozumiem klej do styro, ale pod nim nie widać piany a jakieś listwy?

No i ostatnia fotka - nie wiem jak ją interpretować. Ugięcie skrzydła mierzy się tak:

DSC03262.jpg

- i też nie do końca, bo wg "norm" mierzy się na zamkniętym oknie, gdy okucia dociągną odpowiednio skrzydło. W tym przypadku producent nie robił problemu i uznał reklamację.

... teraz żałuje mogłem mieć dwu szybowe szczelne i proste przedewszystkim !

Nic do rzeczy nie miała w tym trzecia SZYBA! Jesteśmy tu po to, by prostować właśnie takie wyssane z palca tezy.

Co ma piernik do wiatraka?

Jakiś fachura od siedmiu boleści puścił głupotę że winna jest trzecia szyba A Wy lapiecie się tego jak tonący brzytwy

Ona nie ma tu nic do rzeczy!!!

Mało tego

Pakiet trzyszybowy jest sztywniejszy od dwuszybowego dając tym samym większy opór chcemy się wyciąć skrzydlu

Inaczej

Gdybyś miał w tym samym profilu zamiast trzyszybowki pakiet dwuszybowy wygięcie było by jeszcze większą

Masz wygiety stały słupek jak rozumiem

Sprawdź czy ma on odpowietrzenie - po otwarciu obu skrzydeł powinienes na słupku zobaczyć na dole i na górze co najmniej jeden otwór odpowietrzajacy pierwsza komora taka dziurka o średnicy minimum 5mm

Niektórzy producenci robię ten otwór od zewnątrz na skosie profilu

Jeśli go nie ma to może być powodem wygiecia skrzydła

MOZE ale nie musi bo powodów może być wiele.