plonskij 09.01.2020 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 P.S> ten "inzynier budowmictwa" to jakis ignorant a conajmniej przyglup jak nie rozroznia wielkosci okien i wplywu wymiarow na wielkosc ugiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 15.01.2020 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Błąd na stronie nie mogę dodać więcej zdjęć. Spróbuje później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 15.01.2020 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Bardzo wielka szkoda żę nie dostąłem informacji odnośnie krzywizn jakie mnie czekają. Odrazu bym zrezygnował z pakietu 3 szyb ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.01.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Ha ha ha jakiś "specjalista" gada głupoty a Ty to lykasz jak świeże bułeczkiIlość szyb jak grubość pakietu nie ma nic do rzeczyPoza tym jakoś na tym zdjęciu tragicznego ugięcia nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.01.2020 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]439422[/ATTACH] Błąd na stronie nie mogę dodać więcej zdjęć. Spróbuje później :jawdrop:ale krzywa poziomica, szczególnie u dołu. Czytam ten wątek i się zastanawiam - widziałem okna na cała ścianę , i jakoś krzywizn tam nie było - a może nikt tego nie zmierzył? Trochę to smutne , że nie informuje się nabywców że może takie coś wystąpić. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.01.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Dopuszczalne w normach wygięcie okna 1mm. na każde 300mm. warunkiem jest że okno nie traci swoich właściwość np.szczelności .. WOW! Co to za norma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Mylisz sięJest to wartość 1/300 ugięcia profila pod naporem wiatru NIE jest to żadna NORMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.01.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jedyną norma jaką w takim wypadku może być zastosowana - i zdziwisz się zapewne - jest siła jaką trzeba przyłożyć do klamki by ja zamknąć Reszta tego co od fachofców usłyszysz możesz między bajki włożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.01.2020 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 ...I nie tylko ja mam problem z oknami tej firmy. ... .. Kolego, tej czyli ? Padła tylko nazwa profili. A okna wykonał Ci konkretny producent wg zamówienia konkretnego sprzedawcy i to do niego powinieneś kierować uwagi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.01.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 czyli na swój chłopski rozum,rozumiem że okno może być krzywe wiatr może hulać po domu ważne że klamka zamyka się z odpowiednią siłą Może być krzywe (oczywiście w granicach rozsądku!), ale powinno spełniać deklarowane parametry. A paradoks jest taki, że producent może je zadeklarować na poziomie niezadowalającym użytkownika. Problem w tym, że konsumenci wolą patrzeć na liczbę komór, czasem na Uw. Tak jak najbardziej sprawa została skierowana do producenta widniejącego na fakturze,niestety rozmowa tylko przez prawnika inne sposoby niestety nie działały, na razie nie mogę podać nazwy firmy bo sprawa jest w toku. Skoro jesteś świadomy że winny jest producent / sprzedawca / montażysta to zupełnie nie rozumiem po co tu nazwa profili. Na ogół to nie w nazwie systemu tkwi problem a w wykonaniu i instalacji konkretnego okna! [ATTACH=CONFIG]439422[/ATTACH] Błąd na stronie nie mogę dodać więcej zdjęć. Spróbuje później Jeśli ja dobrze widzę, to poziomica jest przystawiona do szyby? Ależ ten wygnie się tak jak rama i to w ugięciu skrzydła jest problem. Szkło nie ma nic do rzeczy. I jeszcze jedno: ugięcie mierzy się ze strony wklęśnięcia, czyli na ogół od zewnątrz. To na fotce wygląda na podstawowy błąd pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.01.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 czyli na swój chłopski rozum,rozumiem że okno może być krzywe wiatr może hulać po domu ważne że klamka zamyka się z odpowiednią siłą Cóż...chlopski rozum nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.01.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Oooo wcięło resztę wypowiedzi1 - źle przylozona poziomica - pomiar należy dokonać od strony wklesniecja - czyli najczęściej z zewnątrz, przy zamkniętym skrzydle2 - okno może zamykać się szczelnie, wszystkie zaczepy moga ze sobą współpracowac, siła spełnia założenia norm a i tak wygięcie może być - niestety efekty wprowadzenia coraz szerszych profili przy pozostawieniu takiej samej wielkości komory na wzmocnienie i niestety zawsze jakieś skrzywienia saUfff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.01.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 I co może najbardziej zaskakujące- za szczelność odpowiada uszczelka od wewnątrz pomieszczenia, ta na skrzydle dlatego często banany w szerokich profilach w kolorze nie mają żadnego wpływu na szczelność okna i jego parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.01.2020 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Kolego jeżeli nieszczelność pojawia się po stronie zewnętrznej to ta sama nieszczelność będzie od środka,jak to sprawdzić....po prostu kartką papieru ,jeżeli wchodzi z jednej strony okna to po drugiej stronie wejdzie bez problemu.Za szczelność odpowiadają wszystkie uszczelki stąd nazwa Echhh....kolego...zdziwilbys się Teoretycznie tok rozumowania słuszny sądząc po samej nazwie - uszczelka Ale tylko teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.01.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Sprzedawcy też odpowiadają za wciskanie kitów ........ Brzmi jak z Oknotestu (w sensie pozytywnym), ale nijak nie odnosi się do mojej wypowiedzi. Ubolewam że większość nabywców Oknotest czyta dopiero w przypadku problemów. Ci którzy docierają do niego wcześniej rozmawiają zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.01.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) A po co masz czytać Oknotest jak sprzedawca jak i producent zapewnia że kupujesz okno najwyższej klasy walory tych okien opisane w katalogach na stronie internetowej zapewniają cie certyfikatami ,deklaracją zgodności itp. nie oszczędzałem na oknach okna pasywne,obustronna okleina ,najlepsze okucia Maco,ciepła ramka,klamki sekustic itp. Kolego dostałem taką szkołę życia dzięki tej firmie że nie tylko przeczytałem okno test ale wszystkie zalecenia produkcyjne firmy Gealan jak i zalecenia Maco i staram się jak najbardziej przygotować na batalie z firmą od okien. Tyle słów, a żadnych konkretów. Wystarczy Deklaracja Właściwości Użytkowych. Nie jesteśmy tu po to, by się wzajemnie nakręcać. Od tego są grupy na fb, gdzie na każdy post "pokrzywdzonego" pojawia się wsparcie dziesięciu innych i dziesiątki reakcji. My tu obalamy mity, bronimy niezasłużenie pomawianych i pomagamy w sprawach technicznych. I mam wrażenie, że Twoje intencje są podobne... Proszę udowodnij mi że się mylę Powiedz mi jaka może być przyczyna wniknięcia prawie do połowy uszczelek brudu od strony zewnętrznej gdzie szyba spotyka się z ramą w dolnej części okna . Może to być nieobrobiony narożnik +/ lub uszczelka zgrzewana z PVC która odpycha szybę i powoduje nieszczelność. Dlatego lepsze są droższe uszczelki z EPDM. Takie okna powinny mieć lepszą i trwalszą szczelność, ale nie znajdziesz tego w parametrze przepuszczalności powietrza, a w badaniach na które tak uparcie powołuje się Oknotest, a co zawsze spotyka się z oporem i niezrozumieniem odbiorców (w tym branży). Edytowane 16 Stycznia 2020 przez finlandia połączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 17.01.2020 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Złozyłem pisemną reklamacje już 20 dni temu firma coś zwleka z terminem wizyty. U mnie po przyłożeniu sznurka od strony do strony slupek na środku jest wygiety do środka ok 15 mm. Jednak jak ktoś pisał wcześniej ludzie za bardzo zaczeli wieżyć w komory i UW tyle w temacie. Też zainwestowałem sporo pieniędzy teraz żałuje mogłem mieć dwu szybowe szczelne i proste przedewszystkim ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 17.01.2020 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Edytowane 17 Stycznia 2020 przez b3tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.01.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 [ATTACH=CONFIG]439516[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]439517[/ATTACH] Co Ty masz na oknach - pionowych częściach ? Rozumiem klej do styro, ale pod nim nie widać piany a jakieś listwy? No i ostatnia fotka - nie wiem jak ją interpretować. Ugięcie skrzydła mierzy się tak: - i też nie do końca, bo wg "norm" mierzy się na zamkniętym oknie, gdy okucia dociągną odpowiednio skrzydło. W tym przypadku producent nie robił problemu i uznał reklamację. ... teraz żałuje mogłem mieć dwu szybowe szczelne i proste przedewszystkim ! Nic do rzeczy nie miała w tym trzecia SZYBA! Jesteśmy tu po to, by prostować właśnie takie wyssane z palca tezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2020 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Co ma piernik do wiatraka?Jakiś fachura od siedmiu boleści puścił głupotę że winna jest trzecia szyba A Wy lapiecie się tego jak tonący brzytwy Ona nie ma tu nic do rzeczy!!!Mało tegoPakiet trzyszybowy jest sztywniejszy od dwuszybowego dając tym samym większy opór chcemy się wyciąć skrzydlu InaczejGdybyś miał w tym samym profilu zamiast trzyszybowki pakiet dwuszybowy wygięcie było by jeszcze większą Masz wygiety stały słupek jak rozumiemSprawdź czy ma on odpowietrzenie - po otwarciu obu skrzydeł powinienes na słupku zobaczyć na dole i na górze co najmniej jeden otwór odpowietrzajacy pierwsza komora taka dziurka o średnicy minimum 5mmNiektórzy producenci robię ten otwór od zewnątrz na skosie profiluJeśli go nie ma to może być powodem wygiecia skrzydłaMOZE ale nie musi bo powodów może być wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts