b3tomek 02.02.2020 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Zastanawia mnie spósób otynkowania tych okien.... Kto to wykonywał? Jeżeli zaprawa jest w "miejscu" pianki to nie pozwala na rozszerzanie ościeżnic i będzie je wyginać. "Bystry" serwisant producenta okien odrzuci reklamację. jest to klej do zbrojenia siatki na styropiania. Tak sie taśmy do ciepłego montażu zbroi aby nie oddziaływały na nie promienie UV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 02.02.2020 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Dosyć pobieżnie czytałem ten wątek, ale nie zauważyłem w nim powodów do reklamacji okien a co najwyżej montażu. Sznurek nie służy do dokładnego mierzenia ugięcia. Przedstawione ugięcie skrzydła nie jest zwymiarowane, nawet na otwartym, ale te kilka mm jest dopuszczalne. Pokazywane wczesniej ugięcia szyb czy słupków równiez są czyms normalnym a nie niespotykanym. Przytaczane ugięcie 1/300 w klasie C lub 1/200 w klasie B to wyjaśnia tak jak dopuszczalne są ugięcia innych elementów związanych z budową domu, np. belki, stropu czu dachu, gdzie trudno znaleźć kogoś z poziomnicą kwestionującego ugięcie 5 mm. Zlikwidowanie przewiewów to zapewne zwykła regulacja. Ciekawe jest to Co piszesz, naprawde. Każde okno może teraz powyginać i mamy być zadowoleniu.Widziałem dużo mniejsze przegięcie np profili Veka producent uznał reklamacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2020 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Napisał stary Zastanawia mnie spósób otynkowania tych okien.... Kto to wykonywał? Jeżeli zaprawa jest w "miejscu" pianki to nie pozwala na rozszerzanie ościeżnic i będzie je wyginać. "Bystry" serwisant producenta okien odrzuci reklamację. jest to klej do zbrojenia siatki na styropiania. Tak sie taśmy do ciepłego montażu zbroi aby nie oddziaływały na nie promienie UV Klej do styropianu nie jest właściwym materiałem do zabezpieczania folii paroprzepuszczalnej. Edytowane 2 Lutego 2020 przez stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Dosyć pobieżnie czytałem ten wątek, ale nie zauważyłem w nim powodów do reklamacji okien a co najwyżej montażu. Sznurek nie służy do dokładnego mierzenia ugięcia. Przedstawione ugięcie skrzydła nie jest zwymiarowane, nawet na otwartym, ale te kilka mm jest dopuszczalne. Pokazywane wczesniej ugięcia szyb czy słupków równiez są czyms normalnym a nie niespotykanym. Przytaczane ugięcie 1/300 w klasie C lub 1/200 w klasie B to wyjaśnia tak jak dopuszczalne są ugięcia innych elementów związanych z budową domu, np. belki, stropu czu dachu, gdzie trudno znaleźć kogoś z poziomnicą kwestionującego ugięcie 5 mm. Zlikwidowanie przewiewów to zapewne zwykła regulacja. Ciekawe jest to Co piszesz, naprawde. Każde okno może teraz powyginać i mamy być zadowoleniu.Widziałem dużo mniejsze przegięcie np profili Veka producent uznał reklamacje. Proszę jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem mój post! Krzywe skrzydła czy słupki w zakresie kilku mm nikomu w niczym nie przeszkadzają jeżeli okno spełnia deklarowane wartości. Jeżeli wieje to należy wyregulować okno lub sprawdzić montaż ościeżnic poziomnicą a nie sznurkiem i jeżeli są krzywe to zwykle efekt niedokładnego montażu. To, że jakiś anonimowy producent uznał reklamację mniejszych ugięć skrzydeł czy słupka to tylko jego dobra wola, bowiem nie ma dokumentu, który by go do tego zmusił- jeżeli oczywiście patrz wyżej: wyrób spełnia deklarowane wartości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.02.2020 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 [ATTACH=CONFIG]439517[/ATTACH] Czy to zdjęcie jest zrobione od zewnątrz????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 02.02.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Czy to zdjęcie jest zrobione od zewnątrz????? Tez mnie zastanawiały listwy z tej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 02.02.2020 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 zdjęcie zrobione od zewnątrz, jaka listwa? chodzi o ciepły parapet ? Jeśli po przyłożeniu poziomicy 2 metrowej i wygięciu szyby środkiem od 0.8 do 1cm ? Nie ma obawy o szybę że nie pęknie ?! Jak mam sprawdzić czy okna teraz spełniają deklarowane wartośći, jak mam to sprawdzić ?! Jedno co wiem to jest przewiew od zewnątrz widzę wygięcie srodkiem na drzwiach gdzie góra i dół przylega dobrze, twierdzisz żę można to wyregulować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2020 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Tez mnie zastanawiały listwy z tej strony... Patrzę na to w laptopie i wydaje mi się, że to skrzydło, tylko perspektywa tak przekłamuje. Widać też szczelinę - czyżby te okna były wysunięte o jakiś centymetr w ocieplenie? I było obrabiane latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.02.2020 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Jeśli po przyłożeniu poziomicy 2 metrowej i wygięciu szyby środkiem od 0.8 do 1cm ? Nie ma obawy o szybę że nie pęknie ? Szkło okienne wbrew pozorom jest bardzo elastyczne. Wie to każdy kto przenosił ręcznie duży wkład szybowy w pozycji poziomej. Ugięcie rzędu kilku cm nie jest niczym dziwnym i niebezpiecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.02.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Tez mnie zastanawiały listwy z tej strony... To co na pierwszy rzut oka wydało mi się listwami przyszybowymi jest zgrzane, ma obrobioną wypływkę i "pomalowany" zgrzew. Mam duże wątpliwości by zgodzić się z finlandią, że to kwestia perspektywy. Za duża dysproporcja pomiędzy szerokością ramy a skrzydła. Więc co jest na zdjęciu? Ale co ważniejsze w całej sprawie. Ta obróbka "klejem" może być w mojej opinii przyczyną wypaczenia ram. Widać szczelinę między "klejem" a ramą i pęknięcia tego kleju. Prawdopodobnie rama pod wpływem temperatury rozszerzyła się a "klej" nie pozwalał się jej przemieszczać (klej przy tym popękał). Przy niższej temperaturze, w której robiono zdjęcia rama "skurczyła się" i teraz są szczeliny. Edytowane 2 Lutego 2020 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 02.02.2020 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) okna były za duże względem otworu. na niektórych nie ma nawet 1 cm na piankę gdzie powinno być minimum 2 cm z tego co mi wiadomo. Edytowane 3 Lutego 2020 przez b3tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 okna miały były zbyt duże względem otworu. na niektórych nie ma nawet 1 cm na piankę gdzie powinno być minimum 2 cm z tego co mi wiadomo. To też może być przyczyną wyginania się profili. Jeśli brakuje luzów, by one miały się gdzie rozszerzać to wtedy robi się banan. Fizyki nie da się oszukać a profil musi się rozszerzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 03.02.2020 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Dostałem zdjecia od montażysty który robi to już 16 lat i pokazał jak powiiny byc kotwy wygiete 90 stopni aby trzymały profil. U mnie niestety Panowie zamontowali kotwy na płasko do muru ..i być może to jest druga przyczyna wygiecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.02.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Dostałem zdjecia od montażysty który robi to już 16 lat i pokazał jak powiiny byc kotwy wygiete 90 stopni aby trzymały profil. U mnie niestety Panowie zamontowali kotwy na płasko do muru ..i być może to jest druga przyczyna wygiecia. No to u Pana jest ok, a wyginacz kotew od 16 lat nie wiele pojął z tej roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 ..i być może to jest druga przyczyna wygiecia. Nie, pan od gięcia kotew sieje zamęt. Być może opracował swój "patent na coś", ale to kotwa na płasko jest prawidłowa. Poza tym kotwa nie uchroni przed wypaczeniem jeśli zaistnieją inne przesłanki ku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 03.02.2020 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2020 Dla przecietnego Kowalskiego nie wiadomo w co i komu już wierzyć ! tak sie można na czytać internetu. Ja jak i wielu innych po prostu chcą walczyć o jakość za którą zapłacili.Coś ciekawego : http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/nietypowe_wady_konstrukcji_okien_z_pvc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dla przecietnego Kowalskiego nie wiadomo w co i komu już wierzyć ! tak sie można na czytać internetu. Ja jak i wielu innych po prostu chcą walczyć o jakość za którą zapłacili. Coś ciekawego : http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/nietypowe_wady_konstrukcji_okien_z_pvc Jeśli to Cię pocieszy, to w tym wątku na forum udzieliło się dwie osoby stojące za publikacją cytowanego przez Ciebie artykułu.. także wierz, w co chcesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 04.02.2020 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Mam dużo okna do podłogi, pod nimi jest wzmocnienie czy jak to sie fachowo nazywa ma 10 cm jest ono przymocowane do stropu na tym stoi okno. Czy możliwe aby cement z półsuchej wylewki wypchał do zewnatrz to wzmocnienie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Teoretycznie jest możliwe, dlatego poszerzenia też się robi ze wzmocnieniami i się je mocuje na dole (taka samo jak okno) ,a najbardziej fachowe montaże stosują wysokie kątowniki trzymające prostolinijność dolnej części okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3tomek 05.02.2020 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Jeśli tak sie stało jest to bedzie obejmować to gwarancja ? słabe wzmocnienie ewentualnie montaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts