Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Aluplast 3 szyby profil Ideal 8000 wygieły sie !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

opuściłem kraj na kilka tygodni sprawdzę jak wrócę, jeśli do 0,5 mm różnicy bedzie mam rozumieć żę jest ok, co jeśli nie ???

A serwisu jak nie było tak nie ma dalej ...

serwisanci niech spiszą protokół z wizyty,będziesz miał podstawę do działania jeżeli dalej będzie coś nie tak !!

Moje wygiete skrzydło dziś zakwalifikował serwis do wymiany, lub wygrzewania i prostowania. Mierzyli na otwartym oknie. kilka mm wygięcia do środka uniemożliwia prawidłowe działanie zamka tarsowego.

Trafiłeś na dobrą firmę.

To, że piszemy o pomiarach na zamkniętym skrzydle ma służyć uprzedzeniu Was na niespodzianki, których może użyć serwis. Wzajemne zrozumienie się może dać lepsze efekty niż kłótnia..

Miesiąc nie jest zbywaniem. Ostatnio czekałem blisko 2 miesiące na wkładki (niby prosta typowa rzecz) a firma niby renomowana w swoim segmencie i powszechnie polecana. Także - miesiąc to pojęcie względne. Z innej, równie polecanej od drzwi wewnętrznych czekam już 3 albo 4 miesiąc na wykonanie skrzydła (najpierw miesiąc decydowali o odrzuceniu reklamacji, potem miesiąc rozpatrywali odwołanie a teraz się niby produkuje)

Myślę że nie jest grzechem wysłanie do sprzedawcy maila z prośbą o informacje, zapytanie o nr sprawy w fabryce. Wtedy można pisać bezpośrednio do producenta i jego naciskać..

Już miesiąc czekam zbywają mnie. Będę musiał chyba napisać pismo przez prawnika. Szukałem rzeczoznawcy sądowego ale odmówili pomocy

ja skorzystałem z prawnika w ciągu 14 dni od pisma przyjeżdża serwis producenta,masz jeszcze federacje konsumentów,rzeczoznawce zostaw sobie na koniec .

Prawnik napisał pismo z żądaniem naprawy w czasie 14 dni ? na moje pierwsze pismo nie odpowiedzieli wiec teraz mogę też pisać z żądaniem. Czy przyjechał serwis firmy gdzie kupiłeś okna czy producenta profili ?

Jeżeli twoje pismo do firmy było jako reklamacja to mieli czas 14 dni na odpowiedź,jeżeli tego nie zrobili lub wydłużył się czas odpowiedzi automatycznie twoja reklamacja została uznana (tak wyglądał mój przypadek) ja musiałem iść do prawnika żeby to wyegzekwować, Po wymianie pism między prawnikami i argumentów przyjeżdża przedstawiciel firmy który ma spisać protokół i określić co jest do zrobienia.Firmy nie mogę na razie zdradzić bo sprawa w toku :)

Przypomnisz jaki był problem u Ciebie bo widze że usunąłeś posty ?

powyginane skrzydła futryny ,drzwi tarasowe wygięte ok 1,5 cm ciągle opadające skrzydła do tego stopnia że brak już regulacji,brud wnikający w uszczelki przy szybowe ,zgrubienia na zgrzewach okien które wypychają skrzydła

Trafiłeś na dobrą firmę.

To, że piszemy o pomiarach na zamkniętym skrzydle ma służyć uprzedzeniu Was na niespodzianki, których może użyć serwis. Wzajemne zrozumienie się może dać lepsze efekty niż kłótnia..

(...)

Chyba tak. Gośc niezle wyregulował 3 skrzydła balkonowe. lepoiej od firmy montującej. Powymieniał też większośc tych prowadnic zaczepów na antywłamaniowe (prócz tych, które już były antywłamaniowe).Ponoć lepiej sie domyka na nich okno. Nie miałem kłopotów ze szczelnością, 3 uszczelki , jak mówił, robią robotę.

U mnie przedstawiciele firmy już byli to co zostało stwierdzone to : 1.poprawienie szklenia wszystkich okien 2.ponowny montaż okna tarasowego przesuwnego i wzmocnienie dolnej futryny dodatkowym poszerzeniem 3.dodatkowe kotwienia okien 4. drzwi balkonowe poprawa montażu montaż stalowych wzmocnień w wygięte skrzydła 5.uszczelki do obróbki,przy dwóch oknach do wymiany 6.szyba do wymiany. Na usunięcie wad jestem umówiony jak będzie cieplej. Jeżeli wady się powtórzą będę wnioskował o wymianę okien. Co do normy wygięcia którą stosuje firma od której kupiłem okna to 1,5 mm.na 1 metr. Jak by ktoś chciał podważyć to co piszę to mam protokół do wglądu,bo jak na razie insynuowano mi że te wady to norma dzisiejszych czasów i trzeba z tym żyć na obecną chwile prawo sprzyja konsumentów tylko trzeba niestety umieć to wyegzekwować. To tyle w tym temacie :)

Nikt nie zamierza podważać tego co piszesz, bo to brzmi wiarygodnie i jest to oczywiście "norma" co do przyczyn. W tym wyraźnie widać kiepski montaż (szklenie, złożenie okna w fabryce, a być może i u Ciebie na budowie).

Jak widać można reklamować i jeśli trafi się na dobrą firmę i jest się skutecznym to można dojść do satysfakcjonujących działań.

Nie wiem jaki będzie finał ale nie wiem jak to by wygladało u mnie jeśli przyjdzie do wymianu okien mam ciepły montaż, taśmy obrobione. Raczej nie chciałbym aby tej samej firmy okna były jeśli takie coś zrobili zrobią drugi raz ... Edytowane przez b3tomek

Jeśli rozciągnę sznurek od jednej strony okna do drugiej to nie przylega równo, środkowy słupek jest przegięty do środka. Musze odciagnąć 1 cm na stronę aby sznurek stykał sie z ramami po bokach teraz rozumiesz ?

Dodatkowe foto skrzydeł i jedno ramy widać jak na spodzie przy posadce jest wygięta do zewnątrz..

[ATTACH=CONFIG]439671[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439672[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439673[/ATTACH]

Dosyć pobieżnie czytałem ten wątek, ale nie zauważyłem w nim powodów do reklamacji okien a co najwyżej montażu.

Sznurek nie służy do dokładnego mierzenia ugięcia.

Przedstawione ugięcie skrzydła nie jest zwymiarowane, nawet na otwartym, ale te kilka mm jest dopuszczalne.

Pokazywane wczesniej ugięcia szyb czy słupków równiez są czyms normalnym a nie niespotykanym. Przytaczane ugięcie 1/300 w klasie C lub 1/200 w klasie B to wyjaśnia tak jak dopuszczalne są ugięcia innych elementów związanych z budową domu, np. belki, stropu czu dachu, gdzie trudno znaleźć kogoś z poziomnicą kwestionującego ugięcie 5 mm.

Zlikwidowanie przewiewów to zapewne zwykła regulacja.

[ATTACH=CONFIG]439516[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]439517[/ATTACH]

Zastanawia mnie spósób otynkowania tych okien.... Kto to wykonywał?

Jeżeli zaprawa jest w "miejscu" pianki to nie pozwala na rozszerzanie ościeżnic i będzie je wyginać.

"Bystry" serwisant producenta okien odrzuci reklamację.