edzik095 01.01.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Witam. Od jakiegoś czasu wziąłem się za remont strychu. Ma być tam sypialnia, salon, garderoba. Została mi kwestia centralnego. W domu mam centralne z pieca ( palę drewnem) . Na poddaszu tez chce pociągnąć centralne tylko nie wiem jakie rurki wybrać? W kwestii finansowej preferuje rozwiązanie najtańsze. Dużo osób polecało mi plastik, i plastik tez chce zrobić. Tylko jaki? Czy rurki plastikowe z włóknem szklanym będą ok? łączone poprzez zgrzewanie. Niby najtańsze i Najszybsze rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 02.01.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Proszę na razie dokładnie sprawdzić co aktualnie jest zastosowane w instalacji, jakie materiały, jakie rury i ewentualnie inne urządzenia Tworzywo jest praktycznie neutralne dla połączenia z innymi materiałami np. stalą czy miedzią.Rury PP Glass z warstwą włókna szklanego dobrze sprawdzają się w instalacji zarówno grzewczej jak i wody użytkowej, wygodnie się też je łączy a cena jest atrakcyjna w porównaniu do innych rozwiązań.Kształtki i rury PP Glass które oferujemy, produkowane są z materiałów najwyższej jakości, posiadają zarówno polski PZH jak niemiecki certyfikat higieniczny DVGW, Listę partnerów handlowych można znaleźć na stronie www:http://pl.kan-therm.com/contact/distributors/main.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzik095 03.01.2020 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 W instalacji na dole jest miedz i stal. Ja chce zrobić to na poddaszu jak najmniejszym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.01.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 To to podciągnij PEX-em i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edzik095 03.01.2020 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 A czym różni się PP od PEX? Raczej będę robił PP z włóknem szklanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 06.01.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 A czym różni się PP od PEX? Raczej będę robił PP z włóknem szklanym. Oba materiały różnią się przede wszystkim metodą łączenia, właściwościami mechanicznymi no i ceną. PP łączy się poprzez zgrzewanie, PEX a może bardziej konkretnie to rury wielowarstwowe PE-RT/Al/PE-RT łączone są poprzez zaciskanie (popularnie zaprasowanie). Obie metody są dość proste, przy zachowaniu wszystkich wytycznych producenta rur, natomiast z pośród nich łatwiejsze i szybsze jest prasowanie rur wieloarstwowych. Mechanicznie rury różnią się elastycznością, rury PP są dość sztywne szczególnie średnice powyżej 25 mm, rury wielowarstwowe czyli popularnie nazywany PEX jest elastyczny i da się go swobodnie formować, przy tym PEX zachowuje też nadany mu kształt. Cena - tu prym wiedzie polipropylen, jest najtańszy. Natomiast przy niedużych instalacjach (mała ilość elementów) nadwyżka ceny w PEX niwelowana jest na pewno szybkością i łatwością montażu. Jeśli chodzi o parametry wytrzymałościowe - są praktycznie takie same dla obu wariantów. Decyzja należy jednak do inwestora - proponuje skalkulować oba warianty + koszt wypożyczenia narzędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts