Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Centralne na poddaszu

edzik095

Recommended Posts

Witam. Od jakiegoś czasu wziąłem się za remont strychu. Ma być tam sypialnia, salon, garderoba. Została mi kwestia centralnego. W domu mam centralne z pieca ( palę drewnem) . Na poddaszu tez chce pociągnąć centralne tylko nie wiem jakie rurki wybrać? W kwestii finansowej preferuje rozwiązanie najtańsze. Dużo osób polecało mi plastik, i plastik tez chce zrobić. Tylko jaki? Czy rurki plastikowe z włóknem szklanym będą ok? łączone poprzez zgrzewanie. Niby najtańsze i Najszybsze rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Proszę na razie dokładnie sprawdzić co aktualnie jest zastosowane w instalacji, jakie materiały, jakie rury i ewentualnie inne urządzenia

Tworzywo jest praktycznie neutralne dla połączenia z innymi materiałami np. stalą czy miedzią.

Rury PP Glass z warstwą włókna szklanego dobrze sprawdzają się w instalacji zarówno grzewczej jak i wody użytkowej, wygodnie się też je łączy a cena jest atrakcyjna w porównaniu do innych rozwiązań.

Kształtki i rury PP Glass które oferujemy, produkowane są z materiałów najwyższej jakości, posiadają zarówno polski PZH jak niemiecki certyfikat higieniczny DVGW,

Listę partnerów handlowych można znaleźć na stronie www:

http://pl.kan-therm.com/contact/distributors/main.html

A czym różni się PP od PEX? Raczej będę robił PP z włóknem szklanym.

Oba materiały różnią się przede wszystkim metodą łączenia, właściwościami mechanicznymi no i ceną.

PP łączy się poprzez zgrzewanie, PEX a może bardziej konkretnie to rury wielowarstwowe PE-RT/Al/PE-RT łączone są poprzez zaciskanie (popularnie zaprasowanie).

Obie metody są dość proste, przy zachowaniu wszystkich wytycznych producenta rur, natomiast z pośród nich łatwiejsze i szybsze jest prasowanie rur wieloarstwowych.

Mechanicznie rury różnią się elastycznością, rury PP są dość sztywne szczególnie średnice powyżej 25 mm, rury wielowarstwowe czyli popularnie nazywany PEX jest elastyczny i da się go swobodnie formować, przy tym PEX zachowuje też nadany mu kształt.

Cena - tu prym wiedzie polipropylen, jest najtańszy. Natomiast przy niedużych instalacjach (mała ilość elementów) nadwyżka ceny w PEX niwelowana jest na pewno szybkością i łatwością montażu.

Jeśli chodzi o parametry wytrzymałościowe - są praktycznie takie same dla obu wariantów.

Decyzja należy jednak do inwestora - proponuje skalkulować oba warianty + koszt wypożyczenia narzędzi.