Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotne plamy na suficie podwieszanym

szymon_rysiu

Recommended Posts

Witam forumowiczów! Mam problem w domu do którego wprowadziłem się 2 miesiące temu. Otóż w ostatnim czasie na suficie z płyt GK pojawiły się wilgotne plamy w miejscach gdzie są wkręty. Dom jest parterowy z poddaszem nieużytkowym, nieocieplonym. Mam w domu wiązary i do wiązarów jest podwieszony sufit, w tej przestrzeni jest wełna, jednakże nie jest ona bezpośrednio na suificie tylko jest podwieszona na sznurkach. W związku z tym zapewne jest przestrzeń powietrzna pomiędzy wełną a ociepleniem. Od góry tzn od strychu nie jest to w żaden sposób przykryte i hula sobie tam wiatr, nie jest poddasze szczelnie zamknięte,

Czy w związku z tym możliwe, że przez wkręty podciąga wilgoć albo przepuszcza powietrze i stąd to się bierze czy może wilgoć w domu próbuję w ten sposób migrować do góry?

W miejscach wkrętów jest albo wilgotna plamka albo taka "pierzynka", którą moge reką zdjąć i nie ma śladu. Na początku plamy pojawiły sie w dwóch pokojach , których temperatura jest niższa ustawiona ale jak się przyjrzałem to praktycznie w całym domu są takie plamki widoczne. W domu temperatura na poziomie 22,5 w ciągu dnia i 21,6 w nocy.

Czy problem wynika bardziej z dużej wilgoci w domu czy może źle ułożonej wełny? Mam pomysł jak to usunąć ale jeszcze chciałbym usłyszeć Waszych porad.

To problem różnicy temperatur w miejscach gdzie znajdują się wkręty, na nich skrapla się wilgoć pewnie niedługo pojawi się rdza. Popełniłeś błąd przy paroizolacji i izolacji termicznej, wystarczy pół stopnia Celcjusza różnicy aby zaistniał taki efekt, zwłaszcza w chłodne miesiące.