Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 60m

Grzegżółka

Recommended Posts

Hej!

Kupuje mieszkanie i mam problem z funkcjonalnym ustawieniem.

Potrzebuje maksymalnej ilości przechowywania. Nie wiem jak zrobić żeby było ładnie i funkcjonalnie.

Stan osobowy to aktualnie 2+1 z opcją nowego lokatora za jakoś czas.

Głównym problemem jest salon z aneksem...

Pokój dziecka będzie po lewej a rodziców po prawej, odwrotnie niż na planie.

Screenshot_20191230-201956~2.jpg

Rysunek mały, nie widzę wszystkich liczb. Jaka jest szerokość wąskiego pokoju, który ma być sypialnią dla dorosłych?

Działałam trochę po omacku i dlatego moje niektóre sugestie mogą być chybione.Mam nadzieję, że w tym wąskim pokoju, w którym ma być sypialnia nie ma wejścia na balkon.

Ustawiłam tam łóżko, czarne prostokąty po bokach to dwie szafy.Płytsza z półkami, głębsza z drążkami- albo jak Wam wygodnie i możliwości pozwolą. Nie wiem czy przy takim ustawieniu łóżka będzie dostęp po bokach do łoża.

Wskazana zabudowa każda (w tym kuchenna) do samego sufitu, wnętrze szaf bardzo przemyślane, na Wasze potrzeby-np w sypialni jeśli jest miejsce i potrzebujecie biblioteczkę, to przy takim ustawieniu szaf aby z łóżka nie oglądać frontów mebli płytka oszklona biblioteczka z boku każdej szafy. Sami wiecie, co potrzebujecie..... Każde łóżko, sofa, kanapa koniecznie z pojemnikiem na pościel. Dla dziecka można tak: na górze ma pościel,a w wysuwanych pojemnikach zabawki...

Drzwi do wąskiej sypialni zdecydowanie przesuwne, albo dekoracyjne, drzwi które są lustrem (tylko nie wiem czy jest coś ładnego, co mogłoby się w nich odbić) albo takie by zlały się ze ścianą salonu.

zamiana.jpg

Edytowane przez Sylw.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/edf29225b4e8dbc8

Może tu będzie lepiej

Planuje duża szafę w korytarzu.

W sypialni łóżko będzie raczej 160x200, chociaż gdyby weszło 180x200 byłoby super. Drzwi wolałabym zwykle otwierane do środka.

Myślałam żeby przesunąć ścianę łazienki z sedesem do tyłu.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/d1de38b11bad5fa0

W pokoju dziecka potrzebne na pewno miejsce na łóżko, biurko i szafy na zabawki...

W salonie nie będzie telewizora więc odpada klamot.

W kuchni potrzebuje dużego blatu. Płyta, zlew, zmywarka, lodówka więc klasycznie.

Stół na cztery krzesła, upatrzona kanapa ma 228 na 97cm.

Martwią mnie te wymiary zwłaszcza tego wąskiego pokoju na sypialnię. Te wymiary są deweloperskie, zatem po położeniu gładzi zmniejszą się, a każdy cm jest ważny.najbardziej optymalna wersja łóżka to na materac 200 cm na 140 cm, śpicie nogami w kierunku drzwi.Przy 160 na 200 bedzie ciężko się przeciskać po bokach.

Tam jest ogrzewanie podłogowe?

wymiary widoczne.jpg

Edytowane przez Sylw.

Ja bym powalczyła z węższą kanapą. Ładne kanapy ma moim zdaniem Lena Meble Łubowo (salon tez jest w Warszawie)-z nimi można się dogadać co do wymiarów, są elastyczni. W Warszawie jest jeszcze producent mebli tapicerowanych, który zrobi mebel wg Twoich wytycznych-od początku do końca. Piszę o tym, nie dla reklamy, tylko dlatego, że każdy cm jest na wagę złota. Nie każdy producent mebla godzi się na to by dany model kanapy był np. o 2 cm węższy.

Co do Twojego pytania: "Znalazłam w inspiracjach, udałoby się tak zrobić? Czy ma to sens zakładając że miejsca będzie ok 3m? "Rozumiem, że to przestrzeń wolna, bez mebli , mierzona po podłodze. Zależy od tego ile osób gotuje jednocześnie.... Może uda Ci się zrobić tak: Wymierz te 3 metry kwadratowe na szarym papierze (kupisz w papierniczym) , ułóż na podłodze swojej kuchni, w zasięgu tej podłogi przygotuj sobie akcesoria do przygotowania kolacji, przygotuj ją, a partner niech patrzy Ci na stopy czy wychodzisz poza obręb szarej podłogi (wcześniej musisz sobie wszytko zorganizować na obszarze 3 metrów kwadratowych , by nie sięgać po talerz po za obrębem szarej podłogi).Ty się koncentrujesz wyłącznie na robieniu kolacji, a nie na tym, że nie wolno Ci przekraczać szarej podłogi. Ty musisz się dobrze czuć, bo co Ci z tego jak Ci napiszę, że wystarczy , a Tobie niekoniecznie musi wystarczyć.Potem będziesz żałowała, że mogłaś jednak poszerzyć, powiększyć strefę kuchenną.No w kuchni wiadomo ważne blaty są, im więcej tym lepiej.

I jeszcze jedno: co to znaczy około 3m kwadratowe? Wbrew pozorom, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Edytowane przez Sylw.

• 4 weeks później...

Zamiana pokoju dziecięcego z sypialnią rodziców sprawi, że klasyczne ustawienie łóżka będzie mało wygodne. Chyba, że łóżko będzie szerokości 120-130 cm…

W tej sytuacji lepiej chyba pozostać przy wygodnej szerokości 160-180cm i dosunąć je jednym bokiem do ściany. Lub pozostać przy developerskim rozwiązaniu bez zamiany funkcji pokoi.