Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa stodoły na garaż

spuken97

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie powiem, iż mam małe doświadczenie jeśli chodzi o budownictwo dlatego postanowiłem tutaj napisać

Mam do wylania nadproże nad bramą garażową długość tego nadproża to 3.2m nad nim jest przestrzeń 2.1m2 którą w planach mam wymurować z betonu komórkowego z racji tego, że jest lekki wyjdzie około 20 pustaków, dach nie będzie przenosił na to dużego obciążenia lub żadnego.

w nadprożu chcę umieścić 4 druty 2 na górze 2 na dole fi 16 strzemiona co 15cm

W jakich wymiarach ma być to nadproże? Czy 20x20 wystarczy? Jaka ma wynosić odległość drutu od deski w momencie zalewania? Czy 2cm to odpowiednia odległość? beton będzie zawibrowany po wylaniu oczywiście. Na jaką głębokość wkuć się w murze aby dobrze siedziało nadproże?

wygląda to tak:

811271072_qaxeqes.jpg

• 4 weeks później...
  • 5 weeks później...

Brama garażowa pełnej wysokości w moim przypadku odpada.

Przerzuciłem wiele tematów, ale nigdzie nie ma konkretów.

Chce zrobić to tak, nadproże będzie miało 25cm szerokości i 35 wysokości w nim 4 druty fi16 strzemiona co 15cm wpuszczę je w słupy około 20cm, światło ma 3.2m zbrojenie w takim razie będzie wchodzić w słup i łącznie będzie miało 3.6m

Wyliczyłem że będzie potrzeba około 0.3m³ betonu

Wylanie wieńca w moim przypadku również odpada ponieważ konstrukcja na to nie pozwala