Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykończenie domu 140m2

Recommended Posts

Witam, z rodzinną rozglądamy się za kupnem domu, poza kilkoma wyjątkami z górnego przedziału cenowego nie widzimy nic dla siebie ciekawego. W takiej sytuacji ciekawi mnie dom którego budowę zaczął ktoś inny, znalazłem ofertę domu 140m2, z tego co widać na zdjęciach na dachu położona jest dachówka, są rynny, z opisu wynika że została już zainstalowana kanalizacja i elektryka (dosłownie tyle zawiera opis). Zatem co zostaje do zrobienia, tynkowanie sufitów i ścian, układanie płytek (kuchnia, łazienka), układanie paneli, wyposażenie kuchni i łazienki, może zrobienie schodów (deski drewniane lub panele, barierka) Część z zadań mógłbym zrobić sam (malowałem, tynkowałem i kładłem płytki a panele są ponoć bardzo proste) Na jakie koszty się szykować związane z wykończeniem domu, nie chodzi mi o wysoki standard z drogimi kamieniami, średnia lub niska półka. Nie jestem budowlańcem, może z takiego opisu oferty domu wynika że brakuje czegoś czego nie widzę? Można się zmieścić do 40-50 tysięcy?

Z zewnątrz dom nie jest otynkowany, nie jest ocieplony i taka myśl mi teraz przyszła, instalacji grzewczej, pieca pewnie tez nie ma, piec to pewnie dodatkowo 10-15 tys, instalacja i kupno kaloryferów od 5 tys w górę...

Jeśli to kwota bez wyposażenia i mebli to może dasz radę. Zaciskając pasa i robiąc wiekszość samemu. Dolicz jeszcze instalację wodną (wspominasz tylko o kanalizacji), a to też ładnych kilka tysięcy. Same sprzęty kuchenne to jak nic 5 tysięcy i to tylko te najważniejsze i z dolnej półki. No i nie da się obecnie zamieszkać w nieocieplonym domu...

Jeśli to kwota bez wyposażenia i mebli to może dasz radę. Zaciskając pasa i robiąc wiekszość samemu. Dolicz jeszcze instalację wodną (wspominasz tylko o kanalizacji), a to też ładnych kilka tysięcy. Same sprzęty kuchenne to jak nic 5 tysięcy i to tylko te najważniejsze i z dolnej półki. No i nie da się obecnie zamieszkać w nieocieplonym domu...

Nie ma najmniejszych szans by zmieścił się w tej kwocie. Najmniejszych.

Nawet, gdybyś wszystko robiły sam i tak przekroczysz 100tys.

Mam dom 130m2. Elektryka oraz hydraulika były już wykonane. Ocieplenie styropianem 12cm również, okna wstawione. W tym roku mam zamiar finalnie go skończyc. Ociepliłem poddasze do tego sufit podwieszany, gładzie, płytki na podłogach, panele, drzwi wewnętrzne, delikatne przeróbki elektryki i hydrauliki, malowanie, zakup płytek do 2 łazienek i juz dawno pękło 50k. Został piec, kosmetyka gładzi, kuchnia i dwie łazienki oraz opaska wraz ze schodami z kostki na zewnątrz. Podejrzewam, że kolejne 50k pęknie i będzie mało. Edytowane przez Otowaw

Witam, z rodzinną rozglądamy się za kupnem domu, poza kilkoma wyjątkami z górnego przedziału cenowego nie widzimy nic dla siebie ciekawego. W takiej sytuacji ciekawi mnie dom którego budowę zaczął ktoś inny, znalazłem ofertę domu 140m2, z tego co widać na zdjęciach na dachu położona jest dachówka, są rynny, z opisu wynika że została już zainstalowana kanalizacja i elektryka (dosłownie tyle zawiera opis). Zatem co zostaje do zrobienia, tynkowanie sufitów i ścian, układanie płytek (kuchnia, łazienka), układanie paneli, wyposażenie kuchni i łazienki, może zrobienie schodów (deski drewniane lub panele, barierka) Część z zadań mógłbym zrobić sam (malowałem, tynkowałem i kładłem płytki a panele są ponoć bardzo proste) Na jakie koszty się szykować związane z wykończeniem domu, nie chodzi mi o wysoki standard z drogimi kamieniami, średnia lub niska półka. Nie jestem budowlańcem, może z takiego opisu oferty domu wynika że brakuje czegoś czego nie widzę? Można się zmieścić do 40-50 tysięcy?

Z zewnątrz dom nie jest otynkowany, nie jest ocieplony i taka myśl mi teraz przyszła, instalacji grzewczej, pieca pewnie tez nie ma, piec to pewnie dodatkowo 10-15 tys, instalacja i kupno kaloryferów od 5 tys w górę...

Pomoge jak mogę. Budowałem sam.

Zostaje ci do zrobienia: ceny robiac samemu

Hydraulika (bez CO)-3000

Tynkowanie (firma) około 30 zł z metra -wyjdzie ci pewnie kolo 500 metrów -15000

Hydraulika CO (same rurki/kaloryfery uzbrojenie kotłowni) - minimum 15000 może byc tez 40 000

Wylewki (firma) u mnie 30 zł z metra 4000

Ocieplenie dachu, skosów o ile masz (sam) -8000 z zabudowa Karton gips

Elewacja + podbitka (nawet jak samemu zrobisz) to wyjdzie około 15000 -20 000

brawo masz stan deweloperski, czyli jeszcze nie zamieskzasz - Wyjdzie okolo 80 000-100 000, robiac samemu wiekszość.

Teraz wykoncznie, wszystko robiac samu,minimum minima najtansze płytki żarówki zamiast żyrandola, biały montaż, drzwi wew. Około 30 000 i to naprawdę bieda wyposażenie. Do tego meble itp około 30000 (minimum)

Realnie wykonczenie to minimum 100 000.

Do tego dochodzi zagospodarwoanie w okol domu, kostka płot- robiac samemu okolo 20 000-30000.

Wiec od tego co amsz musisz wydać około 80 000-100000 żeby zrobi stan deweloperski+100 000 żeby zamieszkać.

Edytowane przez redbox

50tyś? Żart czy prowokacja? 40tys to mozesz wydać na sama elewację i podbitkę.

Masz dom w SSZ + elektryka która i tak bedzie pewnie w polowie do przerobienia a rozdzielnicy nie ma albo jest wlacznik glowny z jedną Eską. Typowy stan pseudodeweloperski. Jesteś mniej wiecej w polowie kosztow budowy i to raczej tej "mniejszej" polowy jeśli wykonczenie ma być przyzwoite.

Do wydania przynajmniej 200tyś o ile wszystkie przyłącza są doprowadzone bo często sie okazuje w deweloperce że nie są i trzeba dolozyć z 20tyś na wybrukowanie wspolnej drogi ktorej nie zrobili bo nie ma tych wlasnie przyłączy :)

• 1 year później...

Witam,

chciałbym się podpiąć pod temat, ponieważ również mam na oku dom do wykończenia. Budynek został wybudowany na podstawie projektu "Kowary"

(https://www.kbprojekt.pl/119/kowary). Różnica w projekcie jest taka, że zamiast dachu nad garażem znajduje się taras a na klatce schodowej na poziomie -1 znajdują się dodatkowe drzwi zewnętrzne z wyjściem na ogród. Dom ma wstawione wszystkie okna i drzwi, zamontowano w nim bramę garażową i na dachu znajduje się blachodachówka. W piwnicy znajduje się już przyłącze do wody i kanalizacji.

Do zrobienia zostało:

- ocieplenie dachu (wełna/piana);

- przyłącze prądu;

- instalacja centralnego ogrzewania (kocioł na pellet);

- instalacja elektryczna;

- podwieszenie sufitów na poddaszu + ocieplenie;

- wykończenie (tynki, płytki itd.);

- wyposażenie.

Chciałbym się zorientować czy na podstawie własnych doświadczeń jest ktoś w stanie stwierdzić czy na ww. prace wystarczy mi ok 200-250k złotych.

Z góry dziękuję za wyrażenie opinii na ten temat.