Zubr86 02.01.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Witam, z rodzinną rozglądamy się za kupnem domu, poza kilkoma wyjątkami z górnego przedziału cenowego nie widzimy nic dla siebie ciekawego. W takiej sytuacji ciekawi mnie dom którego budowę zaczął ktoś inny, znalazłem ofertę domu 140m2, z tego co widać na zdjęciach na dachu położona jest dachówka, są rynny, z opisu wynika że została już zainstalowana kanalizacja i elektryka (dosłownie tyle zawiera opis). Zatem co zostaje do zrobienia, tynkowanie sufitów i ścian, układanie płytek (kuchnia, łazienka), układanie paneli, wyposażenie kuchni i łazienki, może zrobienie schodów (deski drewniane lub panele, barierka) Część z zadań mógłbym zrobić sam (malowałem, tynkowałem i kładłem płytki a panele są ponoć bardzo proste) Na jakie koszty się szykować związane z wykończeniem domu, nie chodzi mi o wysoki standard z drogimi kamieniami, średnia lub niska półka. Nie jestem budowlańcem, może z takiego opisu oferty domu wynika że brakuje czegoś czego nie widzę? Można się zmieścić do 40-50 tysięcy? Z zewnątrz dom nie jest otynkowany, nie jest ocieplony i taka myśl mi teraz przyszła, instalacji grzewczej, pieca pewnie tez nie ma, piec to pewnie dodatkowo 10-15 tys, instalacja i kupno kaloryferów od 5 tys w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 02.01.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Jeśli to kwota bez wyposażenia i mebli to może dasz radę. Zaciskając pasa i robiąc wiekszość samemu. Dolicz jeszcze instalację wodną (wspominasz tylko o kanalizacji), a to też ładnych kilka tysięcy. Same sprzęty kuchenne to jak nic 5 tysięcy i to tylko te najważniejsze i z dolnej półki. No i nie da się obecnie zamieszkać w nieocieplonym domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.01.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Jeśli to kwota bez wyposażenia i mebli to może dasz radę. Zaciskając pasa i robiąc wiekszość samemu. Dolicz jeszcze instalację wodną (wspominasz tylko o kanalizacji), a to też ładnych kilka tysięcy. Same sprzęty kuchenne to jak nic 5 tysięcy i to tylko te najważniejsze i z dolnej półki. No i nie da się obecnie zamieszkać w nieocieplonym domu... Nie ma najmniejszych szans by zmieścił się w tej kwocie. Najmniejszych. Nawet, gdybyś wszystko robiły sam i tak przekroczysz 100tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 02.01.2020 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Z tego co piszesz to raczej wygląda to na stan surowy zamknięty. Jak nie ma wykonanych tynków, wylewek, ocieplenia dom z zewnątrz ocieplenia stropu to do zamieszkania nie wiem czy z 200 tyś Ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 03.01.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Hmm 140m wykończyć to z 150 tys potrzeba w średnim standardzie. Oczywiście robisz sam z pomocą rodziny. Z opisu wynika że ssz z dlubnieta elektryka i kanaluza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Otowaw 04.01.2020 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Mam dom 130m2. Elektryka oraz hydraulika były już wykonane. Ocieplenie styropianem 12cm również, okna wstawione. W tym roku mam zamiar finalnie go skończyc. Ociepliłem poddasze do tego sufit podwieszany, gładzie, płytki na podłogach, panele, drzwi wewnętrzne, delikatne przeróbki elektryki i hydrauliki, malowanie, zakup płytek do 2 łazienek i juz dawno pękło 50k. Został piec, kosmetyka gładzi, kuchnia i dwie łazienki oraz opaska wraz ze schodami z kostki na zewnątrz. Podejrzewam, że kolejne 50k pęknie i będzie mało. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez Otowaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 07.01.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, z rodzinną rozglądamy się za kupnem domu, poza kilkoma wyjątkami z górnego przedziału cenowego nie widzimy nic dla siebie ciekawego. W takiej sytuacji ciekawi mnie dom którego budowę zaczął ktoś inny, znalazłem ofertę domu 140m2, z tego co widać na zdjęciach na dachu położona jest dachówka, są rynny, z opisu wynika że została już zainstalowana kanalizacja i elektryka (dosłownie tyle zawiera opis). Zatem co zostaje do zrobienia, tynkowanie sufitów i ścian, układanie płytek (kuchnia, łazienka), układanie paneli, wyposażenie kuchni i łazienki, może zrobienie schodów (deski drewniane lub panele, barierka) Część z zadań mógłbym zrobić sam (malowałem, tynkowałem i kładłem płytki a panele są ponoć bardzo proste) Na jakie koszty się szykować związane z wykończeniem domu, nie chodzi mi o wysoki standard z drogimi kamieniami, średnia lub niska półka. Nie jestem budowlańcem, może z takiego opisu oferty domu wynika że brakuje czegoś czego nie widzę? Można się zmieścić do 40-50 tysięcy? Z zewnątrz dom nie jest otynkowany, nie jest ocieplony i taka myśl mi teraz przyszła, instalacji grzewczej, pieca pewnie tez nie ma, piec to pewnie dodatkowo 10-15 tys, instalacja i kupno kaloryferów od 5 tys w górę... Pomoge jak mogę. Budowałem sam. Zostaje ci do zrobienia: ceny robiac samemu Hydraulika (bez CO)-3000 Tynkowanie (firma) około 30 zł z metra -wyjdzie ci pewnie kolo 500 metrów -15000 Hydraulika CO (same rurki/kaloryfery uzbrojenie kotłowni) - minimum 15000 może byc tez 40 000 Wylewki (firma) u mnie 30 zł z metra 4000 Ocieplenie dachu, skosów o ile masz (sam) -8000 z zabudowa Karton gips Elewacja + podbitka (nawet jak samemu zrobisz) to wyjdzie około 15000 -20 000 brawo masz stan deweloperski, czyli jeszcze nie zamieskzasz - Wyjdzie okolo 80 000-100 000, robiac samemu wiekszość. Teraz wykoncznie, wszystko robiac samu,minimum minima najtansze płytki żarówki zamiast żyrandola, biały montaż, drzwi wew. Około 30 000 i to naprawdę bieda wyposażenie. Do tego meble itp około 30000 (minimum) Realnie wykonczenie to minimum 100 000. Do tego dochodzi zagospodarwoanie w okol domu, kostka płot- robiac samemu okolo 20 000-30000. Wiec od tego co amsz musisz wydać około 80 000-100000 żeby zrobi stan deweloperski+100 000 żeby zamieszkać. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez redbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.01.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 50tyś? Żart czy prowokacja? 40tys to mozesz wydać na sama elewację i podbitkę. Masz dom w SSZ + elektryka która i tak bedzie pewnie w polowie do przerobienia a rozdzielnicy nie ma albo jest wlacznik glowny z jedną Eską. Typowy stan pseudodeweloperski. Jesteś mniej wiecej w polowie kosztow budowy i to raczej tej "mniejszej" polowy jeśli wykonczenie ma być przyzwoite. Do wydania przynajmniej 200tyś o ile wszystkie przyłącza są doprowadzone bo często sie okazuje w deweloperce że nie są i trzeba dolozyć z 20tyś na wybrukowanie wspolnej drogi ktorej nie zrobili bo nie ma tych wlasnie przyłączy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zubr86 15.01.2020 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim za wyjaśnienie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek7C4 03.03.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Witam,chciałbym się podpiąć pod temat, ponieważ również mam na oku dom do wykończenia. Budynek został wybudowany na podstawie projektu "Kowary"(https://www.kbprojekt.pl/119/kowary). Różnica w projekcie jest taka, że zamiast dachu nad garażem znajduje się taras a na klatce schodowej na poziomie -1 znajdują się dodatkowe drzwi zewnętrzne z wyjściem na ogród. Dom ma wstawione wszystkie okna i drzwi, zamontowano w nim bramę garażową i na dachu znajduje się blachodachówka. W piwnicy znajduje się już przyłącze do wody i kanalizacji. Do zrobienia zostało:- ocieplenie dachu (wełna/piana);- przyłącze prądu;- instalacja centralnego ogrzewania (kocioł na pellet); - instalacja elektryczna;- podwieszenie sufitów na poddaszu + ocieplenie; - wykończenie (tynki, płytki itd.);- wyposażenie. Chciałbym się zorientować czy na podstawie własnych doświadczeń jest ktoś w stanie stwierdzić czy na ww. prace wystarczy mi ok 200-250k złotych. Z góry dziękuję za wyrażenie opinii na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts