dedert 02.01.2020 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Witam. Montując studzienki rewizyjne drenażu wokół domu podpiwniczonego, wpadłem na pomysł by na dnie tych studni umieścić zabetonowana rurę 32mm by móc wyciągać szlam i nieczystości za pomocą pompy która nie będzie zanurzana w studzience tylko podpłączana to tej rury stałej i będzie znajdować się ok 150cm powyżej lustra wody znajdującej się w studni. Pytanie tylko czy ten pomysł wypali bo nie wiem czy są pompy które zassaja wodę poniżej poziomu pompy, bo wąż będzie przecież pusty na odcinku tych 150 cm. Czy takie pompy hydroforowe się sprawdzą? Jak to rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 03.01.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 Witam. Montując studzienki rewizyjne drenażu wokół domu podpiwniczonego, wpadłem na pomysł by na dnie tych studni umieścić zabetonowana rurę 32mm by móc wyciągać szlam i nieczystości za pomocą pompy która nie będzie zanurzana w studzience tylko podpłączana to tej rury stałej i będzie znajdować się ok 150cm powyżej lustra wody znajdującej się w studni. Pytanie tylko czy ten pomysł wypali bo nie wiem czy są pompy które zassaja wodę poniżej poziomu pompy, bo wąż będzie przecież pusty na odcinku tych 150 cm. Czy takie pompy hydroforowe się sprawdzą? Jak to rozwiązać. Najtaniej to jednak wrzucić na dno studzienki typową pompę do wody brudnej. Ale taka pompa nie ruszy też za bardzo szlamu. Choć z drugiej strony, w poprawnie wkonanym drenażu nie powinieneś mieć szlamu tulko w miarę czystą wodę. Pompy hydroforowe nie pociągnął szlamu. To znaczy pociągnąl. Raz i przez chwile Potem umrął bezpowrotnie i bezgwarancyjnie. Są to pompy do wody czystej mają jasno sprecywoane ilości piasku które taka woda może zawierać. Do wody brudnej, czyli zawierającej mniejsze lub większe zanieczyszczenia, często pompy z młynkami to rozdrabniania są pompy zanużeniowe jak powżyej. Jak zapoytasz internt o pompę samo zasysającą do szkamu to pokażą Ci się spalinowe potworki. Będą same zasysać, przepompują wszystko. Ale ważą i kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts