sarwa 03.11.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 witajcie,powiedzcie mi czy obowiazkowe jest uziemienie instalacji?rozumie ze z skrzynki powinno cos mi isc do ziemi... tak? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 04.11.2004 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 W nowo budowanych i modernizowanych tak, a co do uziemienia to z grubsza tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 04.11.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 z jakiej skrzynki - tam gdzie jest wykonane przyłącze (ZK-1 lub ZK-21) czy w tablicy rozdzielczej w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 05.11.2004 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 uziemienie ma wychodzic z skrzynki w domu?czy moze byc z skrzynki przyłączeniowej zlokalizowanej w granicy działki? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.11.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Jaki masz rodzaj przyłącza - kablowe czy napowietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 05.11.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 u mnie w przylaczu ziemnym uziemienie jest w skrzynce w granicy tam gdzie jest zk. tak wiec w domu podlacze kable uziemienia do tego kabla ktory jest potem uziemiony w granicy dzialki i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekv 05.11.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 A u mnie uziemienie wychodzi ze skrzynki elektrycznej umieszczonej na ścianie domu - przyłącze napowietrzne. Z tego co wiem to jest ono obowiązkowe ( nie mówiąc o tym, że jest podłączane dla naszego bezpieczeństwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 05.11.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 witajcie, powiedzcie mi czy obowiazkowe jest uziemienie instalacji? rozumie ze z skrzynki powinno cos mi isc do ziemi... tak? tomek muszisz to ustalić z miejscowym zakładem energetycznym, czyli z tym elektrykiem który ci będzie odbierał/dawał do odbioru przyłącze instalacji. Czy jest uziemienie potrzebne czy nie decyduje energetyka stosownie do warunków w danym miejscu. Jeżeli chciałbyś mieć zrobione jak najlepiej to ze skrzynki w granicy działki do pierwszej rozdzielki w domu połóż bednarkę do której przyłączysz inne elementy zalecane do uziemiania np metalową instalację CO. Dopiszę może; tej bednarki nie musisz wprowadzać do pierwszej rozdzielki w domu ale doprowadzić do miejsc gdzie zbiegają się instalacje i zamontować np na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts