Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kotlem co brak wody

Robertk123

Recommended Posts

Witam otóż raz na jakiś czas tak mniej więcej raz dwa razy w roku mam taki problem z kotłem co w chodzi mi w Tryb awaryjny i pokazuje komunikat że brak wody w obiegu dopijam wodę ręcznie ciśnienie wzrasta ale moje pytanie jest takie Skonto Ubytki wody czy mam gdzieś nieszczelność czemu się tak dzieje

Witam otóż raz na jakiś czas tak mniej więcej raz dwa razy w roku mam taki problem z kotłem co w chodzi mi w Tryb awaryjny i pokazuje komunikat że brak wody w obiegu dopijam wodę ręcznie ciśnienie wzrasta ale moje pytanie jest takie Skonto Ubytki wody czy mam gdzieś nieszczelność czemu się tak dzieje

Masz gdzieś ubytki. Spróbuj poszukać gdzie i uszczelnij. Gorzej, jak rury są w ścianie.

Jeśli lubisz wodę z c.o. to trudno - spróbuj mineralną, może polubisz.

Gdyby woda ubywała to by było widać nie ważne gdzieś by się wyciek pojawił. Przestań pompować wodę bo rozwalisz przeponowe naczynie zbiorcze o ile już się to nie stało. Kocioł reaguje na spadek ciśnienia w układzie ale powodem jest jak nie ma wycieków brak powietrza. Przyczyną może być awaria zaworka. Jest taki jak oponie samochodowej ale ten mały nie z długa sprężynką , należy wykręcić zaworek wyczyścić wacikiem od ucha i spirytusem otwór gdyż jest penie usyfiony wkręcić nowy zaworek wypuścić trochę wody z obiegu po pewno ejst za dużo i ciężko będzie ustawić ciśnienie. Dopompować pompką powietrze w naczyniu zbiorczym do 1,5 atmosfery, a następnie dopompować wodę do ok 1-1,2 atm włączyć piec gotowe.

jak ustawi ciśnienia tak jak mówisz to rozwali membranę w naczyniu wzbiorczym (nazwa powstała od wzbierania objętości a nie od zbierania np. śmieci)

Akurat piszesz bzdury bo nadciśnienie w układzie zamkniętym od którego startują pompy to ok 1 atm i naczynia zbiorcze standardowo są napompowane do ok 2 atm żeby naczynie dzialało prawidłowo cisninei po obydwu stronach membrany powinno byc zbliżone nie wiem o czym ty piszesz

Gdyby woda ubywała to by było widać nie ważne gdzieś by się wyciek pojawił. Przestań pompować wodę bo rozwalisz przeponowe naczynie zbiorcze o ile już się to nie stało. Kocioł reaguje na spadek ciśnienia w układzie ale powodem jest jak nie ma wycieków brak powietrza. Przyczyną może być awaria zaworka. Jest taki jak oponie samochodowej ale ten mały nie z długa sprężynką , należy wykręcić zaworek wyczyścić wacikiem od ucha i spirytusem otwór gdyż jest penie usyfiony wkręcić nowy zaworek wypuścić trochę wody z obiegu po pewno ejst za dużo i ciężko będzie ustawić ciśnienie. Dopompować pompką powietrze w naczyniu zbiorczym do 1,5 atmosfery, a następnie dopompować wodę do ok 1-1,2 atm włączyć piec gotowe.

Jak to robi w takich okresach tttttttto drobny wyciek i nie wiem czy go sam znajdzie to może być z 0,05l na miesiąc to wyparuje.

Jżeli nczaynie nie bedzie miało poduszki powietrzrnej to całe wypłęni się woda która nie jest ściśliwa i nie będzie pełniło swojej finkcji. A po co według ciebie jest zawór powietrzny w naczyniu zbiorczym oraz naklejka z informacja pod jakim ciśnieniem znajduje się powietrze lub inny gaz roboczy np argon.?

Jak to robi w takich okresach tttttttto drobny wyciek i nie wiem czy go sam znajdzie to może być z 0,05l na miesiąc to wyparuje.

Znajdzie ja miałem wyciek z wymiennika i jak piec startował to leciała ledwie zauważlmie para po zdjęciu obudowy, ale jak piec zgasl to woda się sączyła i był wyciek z pieca