Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinia rzeczoznawcy PPOZ oraz zgłaszanie instalacji >6.5kW do PSP

peter08

Recommended Posts

Na budynku mogę jeszcze zrozumieć,że jakieś uzgodnienia mogą podnieść bezpieczeństwo, ale ja teraz zakładam 8kWp na gruncie, 20 m od domu i tez muszę projekt uzgodnić.

Nie ma żadnej podstawy prawnej by zgłaszać instalację na gruncie do rzeczoznawcy Ppoż. - tyle usłyszał mój kolega od instalatorów, którzy mu zmontowali 9,9kWp.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro nie ma obowiązku zgłaszania instalacji na gruncie to dlaczego chcący otrzymać dofinansowanie z Programu Mój Prąd musi być opcja zgłoszenia p.poż zaznaczona. Bez zaznaczenia zgłoszenia w formularzu wyskakuje błąd.

Zapytałem.

U kolegi firma instalująca załatwia wszelką papierologię z dofinansowaniem włącznie. Zobaczymy czy załatwią.

Na razie kolega "lekko" się irytuje Eneą. Mają ustawowo 30 dni na podłączenie do sieci i ponoć nikt w okolicy szybciej nie miał...a słoneczne dni uciekają ;/

• 4 weeks później...
Zapytałem.

U kolegi firma instalująca załatwia wszelką papierologię z dofinansowaniem włącznie. Zobaczymy czy załatwią.

Na razie kolega "lekko" się irytuje Eneą. Mają ustawowo 30 dni na podłączenie do sieci i ponoć nikt w okolicy szybciej nie miał...a słoneczne dni uciekają ;/

J.W.

Firma załatwiła wszystko...włącznie ze strażakiem, a szefo powiedział,ze pracownikom było brak wiedzy w tym temacie :)

• 9 months później...