Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnie ceny w roku 2019

Recommended Posts

Nie sugeruj się ta stroną, z rzeczywistością ma niewiele wspólnego. Elewacje są tego dobrym przykładem. Za robociznę płaciłem 60zl (słyszałem o ekipach za 55zl/m2). A całość wyszła mnie ok 133zl/m2. Szary styro 20cm i reszta na systemie caparola, tynk silikonowy oczywiście.

Wielkopolska - teraz porównaj sobie z ich statystykami i wyciągnij własne wnioski. (Niby porównywalne, ale proporcje roboscizna/materiał wyszły abstrakcyjnie.)

U mnie (Wielkopolska) za robotę w zeszłym roku- styropian 20cm z kołkowaniem, siatka, 2x klej, grunt, osadzenie parapetów, tynk silikonowy płaciłem 50zł/M2. Było to mega tanio i na 6 pracowników, 4 to Ukraińcy.

Też robota nie wyszła idealnie- tego jednak byłem świadomy. Nie było też jednak najgorzej i gdybym jeszcze raz miał brać tą firmę to bym się zdecydował.

Obecnie taka rlśrednia cena u mnie, za robotę na gotowo to +- 70zł/M2.

w tym roku przy 20cm styro z rozsadnej jakosci tynikiem silikonowym okolo 180 brutto /m2 z materialem to nie bedzie kosmos imo.

Zobaczymy co sie stanie z cenami materialow, bo robocizna juz kosztuje duzo.

Juz mamy zapowiedzi znaczacych podwyzek w cenach materialow a robocizna - i tak jest juz jest mega droga - czy moze jeszcze podrozec - ciezko powiedziec.

Aktualnie robocizna za 90zl netto staje sie standardem w elewacji na styropianie

na szybko xlsika moge podrzucic mojego roboczego

no to roboczy moj dla 200mkw w 20cm grafit w rozsadnej jakosci materialach - taka opcja: bez wodotryskow, ale nie ma wstydu :)

poprawny i rozsadny wybor materialow

http://pliki.med-bud.pl/elewacje/200.jpg

i to takie policzenie elewacji samej "na szybko"

osobno parapety, cokoly z mb, inne materialy na cokol, podsufitki etc... przy realnych zuzyciach materialu i realnych cenach na chwile obecna. i w zasadzie bez logistyki, praktycznie calosc wzieta w ciezar wykonawcy.

Edytowane przez fighter1983

no to roboczy moj dla 200mkw w 20cm grafit w rozsadnej jakosci materialach - taka opcja: bez wodotryskow, ale nie ma wstydu :)

poprawny i rozsadny wybor materialow

http://pliki.med-bud.pl/elewacje/200.jpg

i to takie policzenie elewacji samej "na szybko"

osobno parapety, cokoly z mb, inne materialy na cokol, podsufitki etc... przy realnych zuzyciach materialu i realnych cenach na chwile obecna. i w zasadzie bez logistyki, praktycznie calosc wzieta w ciezar wykonawcy.

a coś nie rozumiem tych wyliczeń :(, to pełne koszty 200m2 ocieplenia ? bo wczesniej była mowa około 185 pln za 1 m2

kurczę mam do ocieplenia 300 m2 , za chwilę wyjdzie , że ocieplenie jest droższe od bardzo dobrych wiązarów ( c24 i grubość 5 cm) i ceramiki Brass Turmalin na dach - tak się złozyło, że dach dokladnie tak samo 300m2 :)

pozdrawiam

a coś nie rozumiem tych wyliczeń :(, to pełne koszty 200m2 ocieplenia ? bo wczesniej była mowa około 185 pln za 1 m2

kurczę mam do ocieplenia 300 m2 , za chwilę wyjdzie , że ocieplenie jest droższe od bardzo dobrych wiązarów ( c24 i grubość 5 cm) i ceramiki Brass Turmalin na dach - tak się złozyło, że dach dokladnie tak samo 300m2 :)

pozdrawiam

tak jak wspomnialem: dolicz sobie jeszcze: montaz parapetow, material na parapety - alumiowe parapety 25cm z zaslepkami alu powiedzmy na budynek okolo 25mb po 55zl + montaz 45 z mb co daje c.a 100 netto za mb z montazem czyli 2500 netto. i wchodzi to w rzeczywisty koszt elewacji - czyli dzielac 2500/200 m2 doliczasz 12,5 netto (13,50brutto) do m2 srednio z powodu parapetow.

cokoly - liczone mb=m2 zmiana materialow na cokolach masz obwodu jakies 40mb na budynku 200m2 na wysokosc powiedzmy 40cm czyli w kwadratowych wychodzi 16m2 (16*90 = 1440) a cokoly wychodza 40*90 = 3600 netto i juz jest 2160 netto roznicy, znowu rozlozone w 200m2 powierzchni - kolejne 10,80 netto do m2

do tego jeszcze np slupy... jak jest jeden to pol biedy mozna wliczyc "w m2", a jak jest duzo slupow - tez trezba juz to liczyc inaczej, bo ze slupami schodzi znacznie wiecej czasu.

Nigdy nie robi sie tylko zakresu ktory jest w tabelce - zawsze jest cos jeszcze co podnosi wartosc calosciowej elewacji.

A jak sie pojawia wstawki w postaci boni, imitacji drewna, paneli kwarcowych, imitacji klinkieru... to juz wogole usredniona cena za m2 wychodzi kosmos. Wiec nawet pytanie "a po ile robocie za m2" jest bez sensu tak na prawde :) Budowa na Pulawskiej jest swietnym przykladem tego jak nie miarodajne jest podawanie ceny za m2 "orientacyjnie"

ta realizacja:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia&p=7869666&viewfull=1#post7869666

tu jakby zsumowac calosc i podzielic na m2 w calosci (a jeszcze nie jest budynek dokonczony) bo trzeba jeszcze ogarnac cokoly oraz wewnetrzne strony attyk to mysle ze na tej budowie srednia na m2 moze zmiesci sie w 300zl netto. moge na tym przykladzie jak skonczymy juz zupelnie podac taka srednia, ale co to komu da?

pozdrawiam

Ja miałem dokładnie tylko samo braasa turmalin i wyszło cenowo spooro. Boję się, że cena dobrego ocieplenia mnie zabije ...;)

Reasumujac - po dziadowsku mozna by sie zmiescic podejrzewam w kwocie 135 za elewacje, ale wstyd to by pokazac bylo :) rozsadnie przedzial 160-185 za m2 i gornej granicy nie ma - wystarczy nawalic bonii i wstawek, plus np HPL i fasada wentylowana i rzad wielkosci 400-500 i wiecej za m2 tez nie bedzie szokiem :)

Szanowni Państwo, bezpośrednie sąsiedztwo Wrocławia, jedną wycenę robocizna z materiałem mam na 180zł/m2, drugą 200 zł/m2 - styro 20cm grafit, tynk sylikonowy. Żadnych boni, froni, nic, tylko gładkie ściany.

jestesmy za tani :o

Szanowni Państwo, bezpośrednie sąsiedztwo Wrocławia, jedną wycenę robocizna z materiałem mam na 180zł/m2, drugą 200 zł/m2 - styro 20cm grafit, tynk sylikonowy. Żadnych boni, froni, nic, tylko gładkie ściany.

możesz podać koszt samej robocizny za m2 brutto ?, też bezpośrednie sąsiedztwo Wrocławia :)

a najlepiej jak najwiecej szczegolow. materialy, jaki zakres prac etc, co wchodzi w sklad zakresu prac i materialow, nazwy materialow

co z cokolami, jak liczone m2 otworow , cokolow, podsufitek itd

Trzeba się spodziewać, że w tym roku cena 200zł/m2 za styro+tynk silikonowy bez żadnych udziwnień będzie ceną na porządku dziennym.

może tak, może nie :) - w mojej opinii dochodzimy do ściany. Domek w granicach 130-150 m2 zaczyna kosztować ( z działką ) około 1 mln PLN - kogo stać ? , ludzie łudzą się mamieni "kosztorysami" z firm sprzedających projekty, że wybudują dom za 400 tys. pln i zaczynają i nagle pieniążków zabrakło a dom w połowie zbudowany. Kredyt z ratą 3 tys.. /miesiąc na 30 lat to głupota i brak wyobraźni. Srednia płaca w przedsiębiorstwach to około 5100 brutto.

Pamiętam dobrze rok 2008 - wtedy też miało tylko rosnąć i rosnąć , no cóż kto miał zarobić to zarobił a "leszcze" się na to zrzuciły...