Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc i opinia fachowca w tłumaczeniu MPZP

Korimorfa

Recommended Posts

Witam :-)

Szukałam odpowiedzi na forum odnośnie mojego problemu ale niestety jej nie znalazłam. Szukam pomocy i opinii fachowca od miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego i jego warunków jak się mają do postawienia domku holenderskiego.

Pytałam w starostwie ale kazali zapytać jakiegoś inżyniera czy architekta by wytłumaczył mi moje mpzp i sprawdził czy moge i jest w ogole sens składać wniosek z pozwoleniem na budowę. Zapytacie czemu nie zrobię zgloszenia, ano domek bedzie miał powyżej 40 m2, zależy mi aby stał na fundamencie bo taki jest wymóg mojego obszaru i nie zamierzam go przesuwać i bawić sie w ciągłe zgłoszenia.

Czy znajdzie sie tu osoba która przejrzałaby moje mpzp i łopatologicznie wytlumaczyła to kobiecie ? A przy okazji oceniła czy domek holenderski bedzie zaliczał się do wytycznych ? Szukałam takiej osoby po znajomych ale niestety brak.

Jak mi sie uda w załącznikach wrzucam cześć ustawy o mpzp dla mojej miejscowości. Nie mam pojęcia do którego typu zalicza się moja działka. Oznaczenie w mpzp mam 41M .

Z góry dziękuję

20200108_103742.jpg

20200108_103810.jpg

20200108_103829.jpg

w p.10 jest TABELA która precyzyjnie określa " Plan budynku " wskazując jego długość i szerokość w zależności od wielkości działki ( wielkość A, B , C, D ).

wg jw mnożnik : długość x szerokość NIGDY nie da powierzchni zabudowy, czy też użytkowej o wielkości 40m2, tak więc taki mały obiekt ( czy na fundamencie, czy też nie, czy " holenderski " , czy nie " holenderski " ) jest niemożliwy do realizacji na tych działkach.

w p.10 jest TABELA która precyzyjnie określa " Plan budynku " wskazując jego długość i szerokość w zależności od wielkości działki ( wielkość A, B , C, D ).

wg jw mnożnik : długość x szerokość NIGDY nie da powierzchni zabudowy, czy też użytkowej o wielkości 40m2, tak więc taki mały obiekt ( czy na fundamencie, czy też nie, czy " holenderski " , czy nie " holenderski " ) jest niemożliwy do realizacji na tych działkach.

Właśnie tego nie mogłam zrozumieć.

Wielkość po podłodze a razy b z tabeli ?

Czy mnoży sie to co jest tylko po a ? Czyli np. Min dla typu d wynosi 8x10?

No właśnie... liczona jest cała powierzchnia działki czy tylko część objęta mpzp?

Jeśli cała to 2300 m2. Jeśli tylko z mpzp to jakaś 1/3 tego bo reszta to rolna.

Masz typ B. (o ile działka ma odpowiednie wymiary i proporcje, tj szerokość min. 35m, a długość/głębokość min 1.5x większą niż szerokość).

Edytowane przez key1

Masz typ B. (o ile działka ma odpowiednie wymiary i proporcje, tj szerokość min. 35m, a długość/głębokość min 1.5x większą niż szerokość).

No właśnie po sprawdzeniu wydaje mi się że jednak C. Działka ma szerokość od fronu 27,40 m.

Ale i tak nie rozumiem oznaczeń minimalnych wymiarów budynku.

Plan szczegółowo określa w jaki sposób masz zagospodarować działkę i jaki dom możesz postawić.

Generalnie nawiązuje do architektury olędrów lub mennonitów na Żuławach, i to się chwali.

zagospodarowanie działki:

pzp1.png

typologia domu:

pzp2.png

Akurat "dom holenderski" będzie u ciebie jak najbardziej właściwy, ale taki prawdziwie holenderski zgodnie ze stylem z XVI - XVII wieku..

pzp1.jpg

pzp2.jpg

Edytowane przez key1
podlinkowane wieksze obrazki

Key bardzo Ci dziękuję :-) już jaśniej rozumiem te tabelki.

Zatem domku holenderskiego nie postawie z powoleniem na budowę, chociażby wymiary i kąt dachu nie przejdzie.

Ale myślę również nad domkiem holenderskim do 35m2 postawiony na zgłoszenie jako budynek gospodarczy gdzie nie powinno być problemów i wymogi już nie są tak rygorystyczne.

Łukasz no właśnie nie rozumiem twojego postu. Przecież jeśli bym chciała postawić domek przekraczający 35m2 to bym musiała zapewne ubiegać się o pozwolenie na budowę a co za rym idzie przepisy są bardziej zaostrzone.

Jeśli dobrze przestudiowalam to po raz kolejny to mogę postawić domek holenderski :

- do 35m2 na zgloszenie jako budynek gospodarczy

- powyżej 35m2 na pozwolenie na budowe też jako budynek gospodarczy ale już bawiąc się w odwierty i płytę fundamentową ?

W mpzp w dalszej części jest określone że wymaga się odwiertów geotechnicznych i od sąsiada wiem ze obowiązkowa płyta fundamentowa.

zgłoszenie czy pozwolenie - nie na znaczenia, zgodność z planem musi być.

Dla typu C plan wymaga minimum 2 budynki na działce: budynek główny w typologi jak opisane powyżej i budynek towarzyszący, tj inwentarski lub pomocniczy ( warsztaty, garaże, itp)

kształt budynków towarzyszących tez jest wyraźnie określony w planie.

pzp3.png

Edytowane przez key1

Korimorfa

- odnoszę się do Twojego pierwszego wpisu : " .... ano domek bedzie miał powyżej 40 m2 "

- TABELA dla działek A, B, C, D - określa proporcje budynku mieszkalnego całorocznego jako max / minimum.

- jak pomnoży się a x b określającego "plan budynku" nigdy nie wyjdzie powierzchnia +/- 40m2 tylko dużo większa !

- Plan Miejscowy - wg zapisów dopuszcza " towarzyszącą zabudowę gospodarczą "

Witam

Szukałam odpowiedzi na forum odnośnie mojego problemu ale niestety jej nie znalazłam. Szukam pomocy . Może ktoś z Państwa doradzi.W 2015 r wybudowaliśmy dom o pow ok 130m kw. na działce o całkowitej powierzchni jednego hektara /w tym 7000m kw budowlana Jest odbiór budynku.W grudniu 2019 roku zgłosiliśmy w starostwie budowę budynku gospodarczego o pow 34 m kw. .Niestety decyzja odmowna, bo nie spełnia się warunków wskaźnika intensywnej zabudowy ustalonego w MPZP uchwalonego dla naszej miejscowości W 2016 roku /od 0.1 do 0,65/ .Bardzo proszę o doradę co dalej możemy,aby jednak wybudować ten budynek gospodarczy.Nie chcemy iść w kierunku samowoli budowlanej.Z góry dziękujemy.Pozdarwiamy.

intensywność zabudowy to stosunek Powierzchni Całkownitej / wielkości działki ( chyba że zapisy PM mówią inaczej ). W tym przypadku, aby spełnić warunek intensywności = 0,1, działka musiałaby mieć 1650m2 ( 130m2PC + 35m2 = 165m2/1650 = 0,1 ). Albo należy zmniejszyć działkę do tej wielkości albo czekać na zmianę PM. Tak czy nie - działki w tym terenie, zgodnie z PM są przygotowane dla większych inwestycji, niż domek o PC_pow. całkowitej = 130m2

Dziękuję Panie Łukaszu.Wszystko jasne...Tylko,że to wioska i wszystkie działki są o dużych powierzchniach a po uchwaleniu planu są oznakowane jako MN/U .Więc trzeba zlecić geodecie wtórny podział działki,zgoda gminy na podział,wpis do ksiąg wieczystych.Tylko po co takie koszta. .Przeważnie dzieli się działkę do sprzedaży,a my tylko wybudować budynek gospodarczy do 35 m kw. Ech ręce opadają.Pozdrawiam.