Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na stropie

Pauliq

Recommended Posts

Witam. Na całym poddaszu mam plan zrobić ogrzewanie podłogowe. Zasilane ma być pompą ciepła pw. Wylewki chce zrobić 7cm, myślę że wystarczająco by miała jakieś sensowne właściwości akumulacyjne. I w takim zestawieniu zostaje mi 2cm pod wylewką na ewentualny styropian. I tutaj moje pytanie, dać zwykły styropian? Czy może akustyczny? Czy może wełna? Tylko jak do 2-och cm przyczepić rurki z podłogówki? Czy może istnieją jakieś płyty styropianowe czy jakiekolwiek inne w które łatwo wpiąć rurki?

A nie lepiej zrobić to bez akumulacji tzw metodą suchą bez wylewki ? dajesz 5 styro paski szer np 15cm kleisz z przerwami 2cm na tej piątce i między te 2 cm wkładasz rurki pex przykrywasz osb i gotowe , to ma tą zaletę że szybko grzeje a wadą że nie ma akumulacji ale lepiej grzać cały czas minimalną energią niż tą masę betonu od nowa podganiać co w cale tanie nie jest .

A nie lepiej zrobić to bez akumulacji tzw metodą suchą bez wylewki ? dajesz 5 styro paski szer np 15cm kleisz z przerwami 2cm na tej piątce i między te 2 cm wkładasz rurki pex przykrywasz osb i gotowe , to ma tą zaletę że szybko grzeje a wadą że nie ma akumulacji ale lepiej grzać cały czas minimalną energią niż tą masę betonu od nowa podganiać co w cale tanie nie jest .

Nie ma szans na takie rozwiązanie. Musi być beton, musi być akumulacja.

Trochę dziwne,że masz wątpliwości czy popęka wylewka, a nie masz wątpliwości co do nośności stropu .

Systemówka to styropian-wytłoczka lub styro i cienki formowany plastik, także jak przydusi się to 7cm betonu to się ułoży na posadzce i nic się nie będzie chwiać .

Co rozumiesz przez drobne nierówności ? 2-5mm różnicy w poziomie na całej szerokości pomieszczenia, czy schodki po np 2-5mm ?

Trochę dziwne,że masz wątpliwości czy popęka wylewka, a nie masz wątpliwości co do nośności stropu .

Systemówka to styropian-wytłoczka lub styro i cienki formowany plastik, także jak przydusi się to 7cm betonu to się ułoży na posadzce i nic się nie będzie chwiać .

Co rozumiesz przez drobne nierówności ? 2-5mm różnicy w poziomie na całej szerokości pomieszczenia, czy schodki po np 2-5mm ?

Schodki 2-5mm przez niedokładnie wygładzenie betonu. Jakies zgrubiebia itp.

Nie powinno być problemu( nie widzimy tego), do takich uskoków styro się ułoży i zostanie dociśnięty betonem, dla pewności większe garby można zniwelować kątówką z tarczą diamentową.

Czyli nie zostało mi nic tylko szukać i adaptowac Systemówke. A co jeśli zależy mi na akustyce? Przy tych 2cm przypuszczam że może być problem by dać jakiś akustyczny materiał?