Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna drewniane - jakiej firmy macie?

Recommended Posts

Mam tylko nadzieję, iż następnym razem zastanowisz się choć przez chwilę, zanim kogokolwiek ocenisz
zbyd długo mam do czynienia z takimi przypadkami w zyciu zawodowym oraz podczas prowadzenia szkolen aby nie dostrzec pewnych wpdaek myślowych.

To co przedstawiłem jest tylko ułamkiem niekonsekwencji - pierwsz rzecz to Pani / Pan pisze jak typowy handlowiec usiłujący cos sprzedać

Powtórze ..... na forum nie siedza dzieciaki i de.....le

zdania nie zmienię i zyczę owocnej sprzedaży i walki o dobre imię firmy

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kamień z serca mi spadł.....myślałam długo i podjęłąm decyzje! Najezdzialm sie jak licho, naczytalam tez troche i chyba zdecydowalam: GEBAUER!!!! Jak dla mnie laika są piękne! Mam nadzieje ze są tak dobre jak piękne!!!!!!!!!

beda :D

mam okna, okiennice i drzwi zawnetrzne

sa piekne

panowie montazysci rowniez bez zarzutu

Witam Rezi,

moje poprzednie wyjaśnienia okazały sie dla Ciebie niewystarczające - spodziewałam się właśnie takiej reakcji. Nikt nie lubi się mylić (tym bardziej, gdy powinno ustrzegać przed tym zdobyte w życiu doświadczenie). Niestety tym razem zawiódły Cię i doświadczenie i upór. Spójrzenie na sprawę nie przez pryzmat wykonywanego zawodu pozwoli Ci być może dostrzec właściwy sens moich wpowiedzi.

Doświadczenie zawodowe oraz szkoleniowe wzmagają czujność; tylko kiedy przeradza się ona w przewrażliwienie? Manier językowych nie powinno się traktować jako wskaźników pozycji zawodowej.

Ja z zawodu jestem polonistą (trochę to dalekie od "typowego handlowca"). Nie sądzę, iżby język którym się posługuję mógł przysłużyć się sprzedaży czegokolwiek. Jeżeli handlowcy posiedli umiejętność posługiwania się jezykiem typowym dla mojej grupy zawodowej, to tylko pogratulować.

Na tym kończę. Paradoksalnie zaczynam się czuć jakbym rozmawiała ze sfrustrowanym sprzedawcą, a przecież to mnie o to posądzono.

Ps. Jeśli nadal się upierasz - trudno, nic z tym nie zrobię. Proszę jednak, żebyś darował sobie uwagi na temat tego co myślę. Ani doświadczenie zawodowe, ani jakiekolwiek inne tego nie usprawiedliwia.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...

Natura zamontowana, z niewielkimi przygodami - moje okno tarasowe pojechało do Łodzi bodaj, a łódzkie przyjechało do mnie :-? . Efekt Czekanie na dostawę nowych okuć i ostatecznie ich wymiana w ramach gwarancji. Montaż - w uzgodnionym terminie, co do minuty niemal (tak naprawdę przyjechali ciut wcześniej). Było to istotne, bo w tym samym czasie miał być też montowany alarm i brama garażowa. Wszystko się udało. Mam nadzieję, że okna będą się spisywały dobrze, bo są ładne. Ładnie wykończone i nie ma silikonowych smarków. Ogólnie, gdyby nie wpadka ok.

I jeszcze dość istotna sprawa. Okna były zamówione 8-9 miesięcy wcześniej, także do produkcji zostały zgłoszone w odpowiednim dla nas terminie, byliśmy też informowani co jakiś czas, ile realnie będzie trwało wyprodukowanie okien (z jakim wyprzedzeniem musimy je zamówić w fabryce).

Sprzedawca też był ok. Miły, rzeczowy, sympatyczny i wskazał miejsce, w którym zamontowane były okna w kolorze, który chcieliśmy wybrać.

Przepraszam, że może to trochę wyglądać,jak reklama, ale na razie po prostu jesteśmy zadowoleni -choć ostatnio, gdy zajrzeliśmy do punktu sprzedaży, żeby zapytać o parapetry dowiedzieliśmy się, że zaczynają się kłopoty - opóźnienia.

• 3 weeks później...

Witam,

Właśnie będe budował 3 dom i bedą w nim okna Wiktorczyk( pszczyna).

W pierwszym miałem także od Wiktorczyka ale z Czarkowa. W drugim domu były okna od Urzędowskiego i niestety nie polecam.Jakość kiepska,wykonanie także nie najlepsze już nie mówie o obsłudze w salonie w Gliwicach jak i w centrali....

W grudniu miną dwa lata jak mam okna Urzędowskiego i mam nadzieję, że dalej robią je tak samo dobrze :D Nie żałuję wyboru, wyglądają równie dobrze od strony północnej jak i południowej. Nooo po prostu po dwóch latach wyglądają jak nowe :D

ps. Dwa razy w roku konserwuję je zwykłym Sidoluxem. (wiem, wiem, są specjalne preparaty, płyny czy cóś, ale na razie Sidolux się sprawdza doskonale, więc skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać :wink: )

• 1 month później...
  • 3 months później...
pytanie: w ofercie wyjsciowej Gebauera dostalismy okna sosnowe, mahoń meranti możiwy zal eza dopłatą 12%. myślicie, że warto dopłacić, czy też sosna jakościowo jest porównywalna?

karlow, polecam meranti. Wg mnie na przestrzeni lat lepiej się go "trzyma" lakier i jest mniej problemów.

Natomiast nadeszła ERA nowej wiedzy o gatunkach drewna:

na początku mówiło sie "okna mahoniowe". Po latach edukacja poszła do przodu i uzywa sie "mahon merani" oraz meranti. Własciwie to drewno nazywa się "RED MERANTI" i jest tylo krewnym mahoniowców.

W ub. r, z braków merantti zaczęły się w Polsce pokazywać gatunki należące do rodziny tzw.mahoni prawdzwych (ale i one kiedyś zaczną być nazywane po imieniu, np. mahoń sapelli. Ale to są gatunki drewna jeszcze droższe.

To z mojej wiedzy budowlanej wygląda tak jak w encyklopedi.

Mahoń - drewno otrzymywane z różnych gatunków i rodzajów drzew. Mahoń amerykański pozyskuje się z mahoniowca (Swietenia), natomiast mahoń afrykański (tzw. zamahoń) z grusz afrykańskich (Mimusops). Najwyżej cenione są mahonie amerykańskie.

Mahoń stosowany jest na okleiny, meble artystyczne, ceniony jako drewno modelarskie w odlewnictwie, także znalazł swoje zastosowanie przy budowie gitar elektrycznych wykonawców cięższych odmian muzyki. Stosowany jest też do produkcji śmigieł i wyposażenia wnętrz statków. Dawniej używany był też do wyrobu przyborów kreślarskich, a obecnie jest wykorzystywany w meblarstwie i stolarstwie.

http://www.szczyptaswiata.pl/mahon.html

http://www.szczyptaswiata.pl/images/zdjecia_do_opisow/mahon_upadly.jpg

• 2 months później...
  • 2 weeks później...