Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebujemy więcej CO2

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 692
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile rocznie zużywasz prądu - własnej produkcji i z sieci?

~5 MWh ?

Jeszcze parę lat temu zużywaliśmy 15MWh plus 6-7 butli z gazem i paliwo do kosiarki...

Ostatni rok to 10MWh bez gazu i paliwa bo od dwóch lat jest indukcja a kosiarka elektryczna...

A i zapomniałbym...

Drugi sezon jest też grill elektryczny tak więc jeszcze o kilka worków węgla drzewnego mniej...

Edytowane przez jasiek71

Azot jest składnikiem powietrza, ~78,084% objętościowo.

Też moja wina?

PS to co pisałeś i ciągle piszesz bo nić mądrzejszego nie chcesz napisać:

Już Ci kiedyś pisałem, że strasznie syfisz.

to zwykła mantra i nie ma potwierdzenia w rzeczywistości.

Ani syfię ani strasznie.

Od tej mantry lepiej nie będzie.

Przestań syfić spalając drewno lub pellet.

Spalanie gazu ziemnego jest bardziej czyste niż spalanie drewna.

A temat to "Potrzebujemy więcej CO2".

PS Jedz popcorn - może jest ekologiczny i organiczny.

Edytowane przez d7d
uzupełnienie

Azot jest składnikiem powietrza, ~78,084% objętościowo.

Też moja wina?

To było po to żeby Ci pokazać, że nie wiesz co masz w gaz rurze. Była sugestia o co chodzi. Tak jak z LNG. :)

PS to co pisałeś i ciągle piszesz bo nić mądrzejszego nie chcesz napisać:

to zwykła mantra i nie ma potwierdzenia w rzeczywistości.

Ani syfię ani strasznie.

Od tej mantry lepiej nie będzie.

Przestań syfić spalając drewno lub pellet.

Spalanie gazu ziemnego jest bardziej czyste niż spalanie drewna.

A temat to "Potrzebujemy więcej CO2".

PS Jedz popcorn - może jest ekologiczny i organiczny.

To dlatego spalasz tyle kopalnych, bo uważasz, że potrzebujemy więcej CO2?

No a ta Twoja reklamówka to co ma do CO2?

PS. Nie nie jest. Nie posiadam takiego. Nie ma dostępu produktów z dziewiczych lasów Amazonii. Zresztą i tak bym ich nie kupował.

Nie spalam kopalnych (to jest nazwa umowna) , spalam gaz ziemny.

Ty spalasz węgiel (taż umowna nazwa "kopalne") i co gorsza drewno z drzew. A te drzewa są potrzebne do życia a nie do spalania.

Po co spalasz drzewa które pochłaniają CO2 i są bardzo pożyteczne?

Spalając drewno / pellet emitujesz "syf" (wg twojej nomenklatury).

Te twoje sugestie są bez sensu. Tak jak to było z zapaleniem spojówek, AZS i innymi bzdurami które na FM wypisujesz.

Nie spalam kopalnych (to jest nazwa umowna) , spalam gaz ziemny.

Ty spalasz węgiel (taż umowna nazwa "kopalne") i co gorsza drewno z drzew. A te drzewa są potrzebne do życia a nie do spalania.

Po co spalasz drzewa które pochłaniają CO2 i są bardzo pożyteczne?

Spalając drewno / pellet emitujesz "syf" (wg twojej nomenklatury).

Te twoje sugestie są bez sensu. Tak jak to było z zapaleniem spojówek, AZS i innymi bzdurami które na FM wypisujesz.

:rolleyes:

Gaz ziemny zwany również błękitnym paliwem – rodzaj paliwa kopalnego pochodzenia organicznego...

Gaz ziemny zwany również błękitnym paliwem – rodzaj paliwa kopalnego pochodzenia organicznego...

Piszesz błękitne paliwo to masz. Poczytaj i może coś z tego przyswoisz.

COP24: Błękitne paliwo pozwoli zadbać o błękitne niebo

Większe wykorzystanie gazu ziemnego do ogrzewania domów, rozwój transportu opartego m.in. na sprężonym gazie ziemnym i energetyczne wykorzystanie metanu, które pozwoli ograniczyć jego emisję do atmosfery — to tylko niektóre działania PGNiG na rzecz czystego powietrza i ochrony klimatu.

— Na całym świecie obserwujemy rosnący udział gazu w miksie paliwowym. Dostrzegamy podobny efekt na rynku, jaki obserwowaliśmy 10 lat temu w przypadku ropy. W każdym z prognozowanych scenariuszy rośnie udział gazu ziemnego w energetyce — głównie dlatego, że w wielu krajach jest on surowcem wypierającym węgiel. Uważamy, że bliska przyszłość może być złotym wiekiem gazu — mówił Fatih Birol, dyrektor wykonawczy Międzynarodowej Agencji Energetycznej (IEA).

Praprzyczyną tego trendu jest dbałość o środowisko i starania, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Piotr Woźniak, prezes PGNiG, podkreślił, że spośród paliw kopalnych gaz ziemny należy do najmniej emisyjnych źródeł energii; niezależnie od tego, czy traktowany jest jako paliwo przejściowe czy docelowe — jest paliwem przyszłości, na które popyt rośnie. Zarówno na świecie, jak i w Polsce.

https://www.pb.pl/cop24-blekitne-paliwo-pozwoli-zadbac-o-blekitne-niebo-948139

Witajcie

Przeraża mnie poziom ignorancji co niektórych Kolegów w temacie emisji CO2. Przytaczanie teorii spiskowych rodem spod budki z piwem i linkowanie jakichś podejrzanych i mało wiarygodnych stron z otchłani internetu. Cały świat naukowy jest zgodny, nie ma już wątpliwości że człowiek przyczynia się do gwałtownego wzrostu CO2! Zbyt szybkie uwalnianie dwutlenku węgla i co za tym idzie podniesienie temperatur nie pozwala, na przystosowanie się gatunków do zmian, które dawniej trwały tysiąclecia! Zmiany rozregulowały klimat dlatego teraz mamy tak mało opadów czy tego nie widać? Rzeki i studnie wysychają, plony coraz niższe, co jeszcze musi się wydarzyć żebyście to zrozumieli? Każdy z nas kto ma dzieci powinien to przemyśleć, sami również musimy ograniczać emisję CO2, uświadamiać innych i robić cokolwiek, sadzić drzewa dokonywać właściwych wyborów a nie tylko zrzędzić że niewiele od nas zależy.

Tak na marginesie- cenię forum i mam nadzieję zagościć tu na dłużej :)

Piszesz błękitne paliwo to masz. Poczytaj i może coś z tego przyswoisz.

[ na sprężonym gazie ziemnym i energetyczne wykorzystanie metanu, które pozwoli ograniczyć jego emisję do atmosfery — to tylko niektóre działania PGNiG na rzecz czystego powietrza i ochrony klimatu.

Praprzyczyną tego trendu jest dbałość o środowisko i starania, aby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. Piotr Woźniak, prezes PGNiG, podkreślił, że spośród paliw kopalnych gaz ziemny należy do najmniej emisyjnych źródeł energii; niezależnie od tego, czy traktowany jest jako paliwo przejściowe czy docelowe — jest paliwem przyszłości, na które popyt rośnie. Zarówno na świecie, jak i w Polsce.

https://www.pb.pl/cop24-blekitne-paliwo-pozwoli-zadbac-o-blekitne-niebo-948139

LOL. CO Ci ma napisać PGNiG. Łykasz wszystko bezkrytycznie, jak bociek żaby.

Przecież gaz to kopalne, mimo tego, że twierdzisz, że nie.,. EBI już go nie wspiera. Oj kurcze. Nic. Trudno.

Witajcie

Przeraża mnie poziom ignorancji co niektórych Kolegów w temacie emisji CO2. Przytaczanie teorii spiskowych rodem spod budki z piwem i linkowanie jakichś podejrzanych i mało wiarygodnych stron z otchłani internetu. Cały świat naukowy jest zgodny, nie ma już wątpliwości że człowiek przyczynia się do gwałtownego wzrostu CO2! Zbyt szybkie uwalnianie dwutlenku węgla i co za tym idzie podniesienie temperatur nie pozwala, na przystosowanie się gatunków do zmian, które dawniej trwały tysiąclecia! Zmiany rozregulowały klimat dlatego teraz mamy tak mało opadów czy tego nie widać? Rzeki i studnie wysychają, plony coraz niższe, co jeszcze musi się wydarzyć żebyście to zrozumieli? Każdy z nas kto ma dzieci powinien to przemyśleć, sami również musimy ograniczać emisję CO2, uświadamiać innych i robić cokolwiek, sadzić drzewa dokonywać właściwych wyborów a nie tylko zrzędzić że niewiele od nas zależy.

A ten co...?

Oczadział...?

Wiesz...

Wydaje mi się że robię dość dużo dla poprawienia sytuacji z czystym powietrzem / klimatem ale jakoś mam wielkie przeczucie że to nic nie daje a wręcz tylko pogarsza sytuację...

Celowo i tak na przekór opisuję skalę przyrostu ludności, osiągnięć kto na naszej planecie abyście co niektórzy zobaczyli skalę problemu...

Tak wypłakują się co niektórzy na temat naszych elektrowni węglowych a nie zadali sobie nawet trudu zorientować się ile jest w tej chwili czynnych takich elektrowni na świecie i ile jest obecnie w budowie nowych...

Tak dla drobnego zobrazowania ...

Jedna duża elektrownia spala średnio ok 100 kilogramów pyłu węglowego na SEKUNDĘ...

Jeden duży statek transportowy spala tysiąc litrów mazutu na MINUTĘ...

Spróbujcie sobie rozpalić ognisko na podwórku i palić je w takim tempie...

Tak dzieje się że wszystkim na tej planecie...

Aby to powstrzymać trzeba by zatrzymać cały rozwój gospodarczy na naszym globie...

Kto się podejmie...???

Oczywiście nie zapominajcie o kolejnych dwustu tysiącach obywateli świata i kolejnych setkach tysięcy nowych samochodów wyprodukowanych w ciągu ostatniej doby na naszej planecie...

Ktoś coś...?

Ktoś się podejmie to opanować...?

Fajnie, Ty chociaż rozumiesz skalę problemu, Tobie jestem w stanie przytaknąć że nasze działania odniosą minimalny skutek, potrzeba rewolucji a na to się nie zanosi, ja jakoś nie potrafię nic nie robić. Co z ludźmi, którzy twierdzą że wzrost stężenia CO2 jest dla nas dobry? Ręce opadają, jak mając internet można tkwić w średniowieczu?

Witajcie

Gadali, że nic w przyrodzie nie ginie...

A Tobie nagle woda gdzieś zginęła!

Coś mi się wydaje, że albo bredzisz albo tę wodę ktoś nam kradnie!

Jeżeli u nas mniej pada to gdzieś indziej musi padać więcej.

Może znowu na Saharze wyrosną lasy?

:lol:

Przeraża mnie Twoje przerazenie poziomem ignorancji.

Jest takie coś jak ignorant do kwadratu?

Bo pretendujesz do takiego określenia.

Faktu, ze głównym gazem cieplarnianym jest para wodna pod uwagę nie bierzesz.

Spróbuj opodatkować wydzielanie pary wodnej!

::lol:

Wymuś jej mniejsze uwalnianie - wtedy uratujesz klimat.

Adam M.

Gadali, że nic w przyrodzie nie ginie...

A Tobie nagle woda gdzieś zginęła!

Coś mi się wydaje, że albo bredzisz albo tę wodę ktoś nam kradnie!

Jeżeli u nas mniej pada to gdzieś indziej musi padać więcej.

Może znowu na Saharze wyrosną lasy?

:lol:

Przeraża mnie Twoje przerazenie poziomem ignorancji.

Jest takie coś jak ignorant do kwadratu?

Bo pretendujesz do takiego określenia.

Faktu, ze głównym gazem cieplarnianym jest para wodna pod uwagę nie bierzesz.

Spróbuj opodatkować wydzielanie pary wodnej!

::lol:

Wymuś jej mniejsze uwalnianie - wtedy uratujesz klimat.

Adam M.

Brednie! Jeśli nie wierzysz naukowcom, wyspecjalizowanym klimatologom, którzy bija na alarm to komu wierzysz? Politykom, szamanom? Nawet wielki biznes odchodzi od paliw kopalnych(też mają dzieci)- BlackRock - największa na świecie firma zarządzająca aktywami odchodzi od węgla!

Przywódcy religijni zauważają problem i wzywają do opamiętania choć do niedawna mówili "czyńcie sobie ziemię poddaną"

Wystarczy trochę poczytać i dowiedzieć, zgłębić temat a nie tkwić w swoim zacofanym świecie i nabijać szkodliwe posty na forum.