Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie o wykonanie spadku do odpływu liniowego pod prysznic - może ktoś z Was będzie umiał mi doradzić.

Wykonawca, u którego zamówiłam usługę remontową montował m. im. odpływ liniowy w łazience i są dwie rzeczy, które mnie niepokoją, a niestety nie znam się za bardzo na temacie i nie wiem jak zareagować. Pierwsza sprawa, że ten spadek na odcinku 77 cm ma 4 - 5 mm przez co woda spływa bardzo powoli i nie do końca. Druga sprawa, że płytki podłogowe, które są w górnej części tego spadku lekko wystają tworząc 1-2 mm próg. Ponieważ spadek jest zbyt mały poprosiłam wykonawce o zwiększenie go ponieważ z tego co wiem zarówno w normie budowlanej jak i w instrukcji do odpływu liniowego powinien wynosić 1-2% (ok 12 mm). Dowiedziałam się, że chce to zrobić m. in. podnosząc płytki i zwiększając ten próg.

Pytanie - czy na łączeniu początku spadku płytki nie powinny być równo i schodzić w dół w kierunku spadku? Ponieważ nigdy nie miałam do czynienia z remontami nie wiem jak na to zareagować, a nie chce robić z igły widły. Ale wiecie - wolałabym nie wybić zębów wchodząc pod prysznic.. dookoła miała być kabina ale nie i tak - czy to nie powinno być równo?

Doradzicie? :) Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.

Iza

Takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. Pisałaś, że miała być kabina. W sensie brodzik akrylowy?

Nawet jeśli, to po rezygnacji z tego rozwiązania, fachowiec powinien powiedzieć, czy inne rozwiązanie jest możliwe, a w zasadzie, pod jakim warunkiem i z jakimi kosztami się to wiąże. Skoro się podjął, musi to zrobić zgodnie ze sztuką. "Próg" w mojej opinii nie wchodzi w grę.

Tak, dookoła miały być zainstalowane takie szyby: https://www.lazienkaplus.pl/pl/ravak-blix-blrv2k-90-drzwi-prysznicowe-90-cm-przesuwne-czesciowe-12-polerowane-aluminiumtransparent-1xv70c00z1,473313,60,i/

Jednak z powodu mojej reklamacji związanej ze zbyt małym spadkiem szyby nie zostały i długo nie zostaną zainstalowane, a ja w międzyczasie zmienię prawdopodobnie rodzaj szyb jednak to co miało być wykonane przez wykonawce powinno być raczej zgodnie ze sztuką tak jak Pan wyżej pisze. Ten próg mnie zastanawia bo nawet jeśli zastosowałabym teraz takie szyby a po roku chciałabym je zmienić to ten próg wyklucza bezproblemowe wejście do brodzika będącego kontynuacją podłogi. Zastanawiam się na jakiej podstawie złożyć tą reklamację tak żeby chłopak zrobił to dobrze. Nie zależy mi na tym, żeby się kłócić albo zmuszać kogoś do czegoś co się nie należy ale zapłaciłam za to wcale nie najniższą cenę i chciałabym żeby było zrobione dobrze.

Jestem skłonna pokryć koszt nowych płytek, zaprawy itd czyli tych półproduktów do montażu, ale czy mogę wymagać od wykonawcy, żeby zrobil wiekszy spad i zlikwidował próg? Zanim założył odpływ pytałam go czy na pewno będzie tam zrobiony odpowiedni spad, powiedział, że tak więc nie sprawdzałam ile powinno go być i jak powinien być zrobiony bo to nie ja jestem specjalistą w tym temacie. I wkurza mnie to, że zrobił to źle i tak - na pewno nie jest zgodne to z instrukcją montażu. :/

Pewnie da się to poprawić. Trzeba tylko chcieć. Tutaj pewnie bardziej chodzi o koszty pracy aniżeli płytek :D

I tak jesteś łaskawa, skoro za płytki i klej chcesz płacić. Umowy nie było? ;)

Jest umowa, wszystko mialo byc gotowe do 22 listopada niestety Pan wykonawca jest bardzo nieslowny i bardzo sie spoznia z wykonaniem prac.

No to wykonawcę trzeba zabrać na poważną rozmowę i dać ultimatum.

Poprawia całą kabinę na własny koszt, albo poprawi kto inny, a on w sądzie dowie się ile go to będzie kosztowało.

Poprawi, bo i tak będzie trzy razy taniej ;)

Ok rozumiem, czyli mam podstawy żeby rościć sobie naprawienie tych dwóch błędów. Bardzo dziękuję za cenne wskazówki :)

Rozważ bardzo mądrze czy te przeróbki są konieczne. Mam spadek minimalny (poniżej 1%), a woda i tak bez problemu spływa i "nie stoi".

Wiem, że zaleca się 1-2%, ale właśnie aby uniknąć jakiegokolwiek progu i nie mogąc obniżyć już bardziej odpływu zdecydowałem się na taki krok i nie żałuję.

Jeśli ma pół centymetra spadku i przy tym próg 2mm, to niwelując go o spadku nie ma już sensu gadać :)

Jeszcze jest kwestia kielicha w liniówce i średnicy rury kanalizacyjnej, oraz doprowadzającej wodę do baterii prysznicowej. Odpływ musi być w stanie odebrać wodę dostarczaną przez deszczownice. Marnie to widzę, skoro dziewczyna pisze, że woda już teraz powoli schodzi. Co będzie jak zlikwiduje próg?

Powódź przy każdej kąpieli? :D

Jak to chłopak tym razem poprawi, to zapamięta do końca życia. W przeciwnym razie dalej będzie robił sztukę dla sztuki.