Ardianoluczi 11.01.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Witam, przymierzam się do wymiany dachu w garażu szeregowym, który nie był używany od 10 lat a remontowany pewnie od 60 czyli od jego wybudowania.Wiem, że nie będę robił tego sam, na pewno będą to robić fachowcy, znalazłem dwóch i chciałbym, żeby pomogli mi Państwo wybrać jednego z nich. O dachu: do wymiany papa, deskowanie, „krokwie” (nie wiem jak fachowo nazywają się te poprzeczne belk)i. Problem jest z nimi taki, że mają łączenie gdzieś w 1/3 długości i przez to dach się zapadł, przemókł i cieknie. Garaż 3 x 6 metrów więc powierzchnia dachu jakieś 24 m2 Obaj fachowcy zaproponowali, że obetną istniejące belki równo ze ścianą i zamontują nowe (8 x 18 ) wkuwając się i opierając na murze. Pierwszy fachowiec – firma, koszt robocizny 2 tysiące1. zaproponował 11 belek poprzecznych2. najpierw chciał dać płyty OSB zamiast deskowania ale się nie zgodziłem3. chcę na deskowanie kłaść jakiś lepik i później na to papę termozgrzewalną4. deskowanie chce przykręcać wkrętami5. jak robił mi listę materiałów w ogóle nie wspomniał o rynnie, jej elementach ani pasie nadrynnowym Drugi fachowiec – młody chłopak jako fuchę chce to zrobić, mówi, że jest dekarzem ale teraz pracuje na elewacjach, koszt robocizny 27001. Zaproponował 6 belek poprzecznych – jedną zostawia na końcu garażu bo jest cała2. Od razu mówił, że w grę wchodzą tylko deski, żadna płyta OSB3. Na deskowanie chce dać papę wierzchnią na papniaki a dopiero na to termozgrzewalną4. Deskowanie mówił, że nie używa wkrętów tylko gwoździe5. Wymienił mi w liście materiałów orynnowanie, jej elementy, pas nadrynnowy itp. Ogólnie większe pojęcie o robocie wydaje mi się, że ma ten chłopak ale bardziej ufam firmom – mogę podpisać umowę, dostać jakiś rachunek, wymagać gwarancji itp. Czy jak on zrobi to na fuchę, to prawnie mogę wymagać od nich jakieś gwarancji itp. ? podpisać umowę ? a może poszukać kogoś jeszcze innego ? co sądzicie o tych różnicach w "technologi" ? Dowiedziałem się teraz w weekend jednej słabej rzeczy – koleżanka ze starostwa powiedziała mi, że naruszam konstrukcję więc musze mieć na to projekt i zgłosić to w sitarstwie… czy ktoś mógłby potwierdzić to i powiedzieć o ile to zwiększa koszty oraz jaki czas wydłuża cała „inwestycję” ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.01.2020 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2020 Oczywiście musi być projekt! Uprawomocnienie się decyzji 30 dni. Jest faktura jest gwarancja. Nie ma faktury nie ma gwarancji. Do wartości netto podatek VAT 23% .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardianoluczi 15.01.2020 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Dziękuje za informacje odnośnie projektu. A czy mógłby Pan doradzić odnośnie technologii wykonania, który wykonawca zaproponował lepszą albo co jeszcze by Pan zmienił w ich propozycjach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.01.2020 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Można się wypowiedzieć o zakresie robót gdy będzie projekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts