s---r 12.01.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Czy taką pompkę do centralnego ogrzewania się jakoś czyści?Ponoć był kiedyś hydraulik i czyścił tam jakieś sitko.... https://images90.fotosik.pl/304/a77811f36f577b49.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 12.01.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Pompy się nie czyści, za to przed nią jest filtr skośny (kształtka na dole zdjęcia) - w środku jest siateczka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 12.01.2020 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 To coś?:https://images89.fotosik.pl/303/d2ee30d3ff0b5224.jpg Czyli tą dolną śrubę mogę odkręcić i coś tam wyczyścić? Bez spuszczania wody z całej instalacji da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.01.2020 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Odświeżę temat bo ma kolejne pytanie dotyczące pompy. Czy taką nie w pełni sprawna pompa może być powodem, że ostatnie grzejniki są całkiem zimne? Jeszcze niedawno były do połowy zimne.Ogrzewany jest tylko poziom parteru, a grzejniki nie są zapowietrzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.01.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.01.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Może tylko kondensator się uszkodził za kilka zł. Jest pod tą czarna pokrywą. Najlepiej poprosić elektryka do pomocy niech sprawdzi kondensator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 22.01.2020 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ale pompa chodzi tylko coraz głośniej rzęzi.Po 3 godzinach te grzejniki też zaczynają lekko grzać. Ale nie grzeje drabinka w łazience. Właśnie była akcja wygaszania pieca. Temp 95 stopni, pompa słychać, że niby chodzi, woda w kranach po wypuszczeniu kilka minut ciepłej wody zaczęła lecieć zimna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.01.2020 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Pompa może działać, ale słabo, znaczy ma małe obroty i ma małą wydajność. Miałem podobny przypadek też przestał mi grzać jeden grzejnik. Okazało się, że kondensatorek za parę zł się uszkodził. Wymieniłem i hulała dalej.Może być też uszkodzenie mechaniczne, więc tylko wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s---r 23.01.2020 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Wymieniłem tą pompę. Chyba wszystko działa Tylko teraz domownikom się wydaje, że jest mniejsza temperatura na piecu niż zwykle a grzejniki już gorące... Ps. A co to za czarna maź w filtrze skośnym przed pompą była? Edytowane 23 Stycznia 2020 przez s---r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.09.2020 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 To coś?: https://images89.fotosik.pl/303/d2ee30d3ff0b5224.jpg Czyli tą dolną śrubę mogę odkręcić i coś tam wyczyścić? Bez spuszczania wody z całej instalacji da radę? Nie, nie musisz spuszczać wody z całej instalacji c.o. Tylko zanim odkręcisz ten korek aby wyjąć sitko musisz zakręcić zawory na bajpasie pompy, w innym przypadku woda z instalacji c.o. będzie się wylewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.09.2020 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Odświeżę temat bo ma kolejne pytanie dotyczące pompy. Czy taką nie w pełni sprawna pompa może być powodem, że ostatnie grzejniki są całkiem zimne? Jeszcze niedawno były do połowy zimne. Ogrzewany jest tylko poziom parteru, a grzejniki nie są zapowietrzone. Może być że są zapowietrzone ale bardziej wstawiałbym na to że pompka c.o. nie działa i masz w ten sposób ogrzewanie grawitacyjne które jest mniej wydajne przy instalacji robionej z pompką z racji tego że nie musiałeś zachowywać odpowiednich spadków potrzebnych przy ogrzewaniu grawitacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.09.2020 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Ale pompa chodzi tylko coraz głośniej rzęzi. Po 3 godzinach te grzejniki też zaczynają lekko grzać. Ale nie grzeje drabinka w łazience. Właśnie była akcja wygaszania pieca. Temp 95 stopni, pompa słychać, że niby chodzi, woda w kranach po wypuszczeniu kilka minut ciepłej wody zaczęła lecieć zimna... Pompkę aby być pewnych czy chodzi należałoby odkręcić korek - ten niklowany z tyłu pompki i podczas pracy pompki zwrócić uwagę czy ośka wirnika pompki sie obraca. swobodnie. Nie działanie pompki może być też to że tzw załapała/zakleiła sie na łożyskach ślizgowych, wtedy wystarczy po odkręceniu wspomnianego korka płaskim śrubokrętem przekręcić oś wirnika kilka razy i sprawdzić czy porusza się swobodnie czy z oporem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.09.2020 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Wymieniłem tą pompę. Chyba wszystko działa Tylko teraz domownikom się wydaje, że jest mniejsza temperatura na piecu niż zwykle a grzejniki już gorące... Ps. A co to za czarna maź w filtrze skośnym przed pompą była? Nie wiem cz=y wiesz ale pompki mają do ustawiania pracy biegi - i - II - III, na pierwszym pompka pobiera mało energii a na trzecim pracuje na maxa. Ta czarna maść to brud jaki zebrał sie z całej instalacji c.o. Należy do oczyścić pod biesząca woda i włożyć spowrotem. Sądzę że pomimo uplylu juz troche czasu troche pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts