Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompka do CO.... czy to się jakoś czyści?

s---r

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ale pompa chodzi tylko coraz głośniej rzęzi.

Po 3 godzinach te grzejniki też zaczynają lekko grzać. Ale nie grzeje drabinka w łazience.

Właśnie była akcja wygaszania pieca. Temp 95 stopni, pompa słychać, że niby chodzi, woda w kranach po wypuszczeniu kilka minut ciepłej wody zaczęła lecieć zimna...

Pompa może działać, ale słabo, znaczy ma małe obroty i ma małą wydajność. Miałem podobny przypadek też przestał mi grzać jeden grzejnik. Okazało się, że kondensatorek za parę zł się uszkodził. Wymieniłem i hulała dalej.

Może być też uszkodzenie mechaniczne, więc tylko wymiana.

• 7 months później...
To coś?:

https://images89.fotosik.pl/303/d2ee30d3ff0b5224.jpg

Czyli tą dolną śrubę mogę odkręcić i coś tam wyczyścić? Bez spuszczania wody z całej instalacji da radę?

Nie, nie musisz spuszczać wody z całej instalacji c.o. Tylko zanim odkręcisz ten korek aby wyjąć sitko musisz zakręcić zawory na bajpasie pompy, w innym przypadku woda z instalacji c.o. będzie się wylewała.

Odświeżę temat bo ma kolejne pytanie dotyczące pompy. Czy taką nie w pełni sprawna pompa może być powodem, że ostatnie grzejniki są całkiem zimne? Jeszcze niedawno były do połowy zimne.

Ogrzewany jest tylko poziom parteru, a grzejniki nie są zapowietrzone.

Może być że są zapowietrzone ale bardziej wstawiałbym na to że pompka c.o. nie działa i masz w ten sposób ogrzewanie grawitacyjne które jest mniej wydajne przy instalacji robionej z pompką z racji tego że nie musiałeś zachowywać odpowiednich spadków potrzebnych przy ogrzewaniu grawitacyjnym.

Ale pompa chodzi tylko coraz głośniej rzęzi.

Po 3 godzinach te grzejniki też zaczynają lekko grzać. Ale nie grzeje drabinka w łazience.

Właśnie była akcja wygaszania pieca. Temp 95 stopni, pompa słychać, że niby chodzi, woda w kranach po wypuszczeniu kilka minut ciepłej wody zaczęła lecieć zimna...

Pompkę aby być pewnych czy chodzi należałoby odkręcić korek - ten niklowany z tyłu pompki i podczas pracy pompki zwrócić uwagę czy ośka wirnika pompki sie obraca. swobodnie. Nie działanie pompki może być też to że tzw załapała/zakleiła sie na łożyskach ślizgowych, wtedy wystarczy po odkręceniu wspomnianego korka płaskim śrubokrętem przekręcić oś wirnika kilka razy i sprawdzić czy porusza się swobodnie czy z oporem.

Wymieniłem tą pompę. Chyba wszystko działa :)

Tylko teraz domownikom się wydaje, że jest mniejsza temperatura na piecu niż zwykle a grzejniki już gorące...

Ps. A co to za czarna maź w filtrze skośnym przed pompą była?

Nie wiem cz=y wiesz ale pompki mają do ustawiania pracy biegi - i - II - III, na pierwszym pompka pobiera mało energii a na trzecim pracuje na maxa.

Ta czarna maść to brud jaki zebrał sie z całej instalacji c.o. Należy do oczyścić pod biesząca woda i włożyć spowrotem.

Sądzę że pomimo uplylu juz troche czasu troche pomogłem :p