Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie Kochani!!!

Mam pytanie... czy ktos z Was dzielni inwestorzy buduje może domek według gotowego projektu pracowni kb-projekt DM 6079?????? :D prawda ze śliczny ???? :lol: :lol: :lol: Właśnie się zabraliśmy za postawienie takiego domeczku i chętnie nawiążemy kontakt z kimś, kto już ten projekt urzeczywistnił lub jest tak jak my w trakcie.... Może macie jakies uwagi, propozycje lub znacie jakeś "niespodzianki", które ten projekt ukrywa????

czekam bardzo niecierpliwie na Wasze zdanie

mundzia

oto ten projekt:

http://www.kbprojekt.pl/projekt.php?pro=6&swyr=20

ten post juz sie pojawil ale nieopatrznie umieściłam go w "wymiana doswiadczen" :roll: i tam mozna juz kilka odpowiedzi przeczytac.... :D

mundzia nie przerażaj się, po sąsiedzku, bez urazy a' la kroyena' :wink: :

1) bryłka ładna, ale dach nie bedzie najtańszy,

2) z 3 kominów to zostawiłbym 2, ten od kominka i od pieca co. (pewnie łazienki, bo z projektu nie wynika gdzie piec),

3) z salonu widać kibelek jak otworzysz drzwi do toalety, a zastanowiłbym się czy toalety nie wydłużyć o kabinę prysznicową, kiedyś jedna łazienka to może być mało,

4) hall bym bardziej otworzył na saloon (podciąg można zrobić, bo to pewnie nośna, a salon będzie wtedy tak z 35 m2)

5) szkoda tego pomieszczenia gospodarczego przy sypialni, może jaka garderoba,

6) szkoda tego tarasu pod dachem, jakby go poąłczyć z pomieszczeniem gospodarczym to byłby ładny gabinecik/gościnny, a taras i wyłaz na taras możnaby zrobić z salonu.

no sąsiedzie, dziękuję za cenne uwagi...

kilka zmian jest wprowadzonych, pomieszczenie gospodarcze kolo garazu jest, a taraz zamkniety zostal w pokoik-gabinecik, nieduzy, przytuny, w sam raz na miejsce do pracy.... a z kominow raczej nie zrezygnujemy... musi byc dobra wentylacja,,, niech sobie beda.... no a dach... coz... pewnie bedzie drogi... :( ale juz jest i musi taki byc...

dziekuje za odpowiedz :))))

pozdrawiam...

witaj

odpowiedziałam na twój post w grupie otwockiej, ale jeszcze mogę sie rozpisać.

Ja kupiłam stan surowy wg tego pojektu, ale,...

podniesione poddasze, zyskałam prawie 100m, wyszły 4 pokoje i dwie łazienki, na dole składzik połaczyłam z garażem i zrobi lam tam kotlownie, skład na rzeczy grodowe będzie osobno- jakiœ "domek dla ogrodnika. w miejscu kuchni jest mały gabinecik 6m, przejscie do garazu i scody na góre, kuchnia wyjechała do najwiekszej sypialni, z dwóch pokojów została jadalnia połaczona z salonem, dodatkowo w kuchni wybilam okno tarasowe.

brakuje mi drugiego garazu chcemy dostawić wiatę)( ale to juz na końcu, zmieniłam tez okna w wykuszu w salonie, zburzone sa słupki i wyszły zamiast 3 okien 90, dwie 90 po bokach i jedno duze okno 160- podwójne, dzieki temu mamy przeszklony salon, okna sa drewniane ,że sprosami tak ,ze został zachowany klimat domu.

Na poddaszu mamy tylko jedno okno w "œcianie" od frontu, duzy łuk,reszta okna dachowe. co do dachu to konstrukcja nie jest za prosta i koszty sa duże ja kładłam blachodachówkę. Poza tym zrezygnowałam z małych okien frontowych, dzieki temu mam skrzynkę a mięszy wc i łazienka zrobiłam œciankę z luksferów. Powiększyłam za to drzwi mam pełne + połowka z przeszkleniem.

No i to chyba tyle.

Pozdrawiam

Witaj Martta!!!!

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Dom faktycznie ma duuuuzo zmian :D i nawet trudno mi sobie to wszystko wyobrazić... :lol: ale na pewno zyskałaś sporo powierzchni... :) my az takich zmien nie planujemy, chcemy domek parterowy, natomiast jedna rzecz mnie baaaaaardzo ucieszyła... a mienowicie to co zrobiliście z oknami w wykuszu... tez tak chcieliśmy, zeby powiększyc okno środkow, bo tam mamy wyscie na ogród, (boczne wyjscie to u nas bedzie wejscie do pokoju-zamknelismy ten zadaszony taras w pokoik), i bardzo chcielismy miec duze okno otwierane na ogrod, ale nasz nadzorca powiedział "ze sie nie da" !! :evil: :evil: :evil: a dzięki Tobie wiem że sie da!!!!! :D :D :D i musze go opierniczyć!!!! Leń jeden!!!! :evil: :evil: :evil: i jesli mialabys moze jakies zdjecie wlasnie tego wykuszu z szerszymi otworami, to bym byla baaaardzo wdzieczna... tez planujemy "domek ogrodnika" w ogrodzie i wszytkie sprzety ogrodowe beda tam chowane (mamy spora działke w sumie). a powiedz, z czego budowaliście? no i oczywiście przeraza mnie ten dach.... i więźba... :( :( :( mamy juz kupina dachówke, ale nie mamy więźby, deskowania no i robocizna :o :roll:

a na jakim etaie jestescie teraz? mieszkacie juz? wykonczenie? instalacje??

pozdrawiam serdecznie...

:)

a z biurem projektowym Edusiek chyba nie ma zadnych problemow, jest Ok... tylko projekt ma kilka błędów i jest niedokładnie oznakowany wykusz, jego wymiary i kąty..

pozdrawiam wszystkich...

dziekuje CI jeszcze raz za odpowiedz...

witaj,

jezeli chodzi o biuro projektowe, to rzeczywiœcie nie ma żadnych problemów. w projekcie jest zgoda na wszelkie zmiany, na dobra sprawę na wet fundamenty mozna pozmieniac i zrobić domek drewniany :) .

Jeżeli chodzi o etap budowy to własnie dzwonili,ze mam okna do odbioru. Beda montowane po 22 listopada. Jak beda okna wstawione to popstaram sie o jakies fotki.

Na jakim jestem etapie:

elektryka i hydraulika skończona, robię przyłacze gazowe, tynki, mam zrobione ocieplenie zewnętrzne styropian no i okna zaraz wstawiamy.Pozdrawiam :D

• 1 month później...

Marto!!

Witam po dłuższym czasie milczenia. Prace posuwaja sie do przodu i z wiosenką mury bedą szły do góry... :D :D :D I dlatego zwracam sie do Ciebie z przeogromna prośbą... Wyslij mi prosze zdjecie tego wykuszu z poszerzonymi oknami, bo bardzo bym chciala tak zrobc a nasz nadzorac mowi ze "sie nie da" :evil: :evil: :evil: , i chce mu pokazac ze sie da, zeby nie mogl juz wiecej krecic... :cry: :roll: jak bym mu pokazala zdjecia nie mialby z czym dyskutowac... bardzo bede za to Tobie wdzięczna... czekam z niecierpliwościa...

pozdrwiam serdecznie!!!!!

• 1 month później...

Witaj Martta!!

Jeszcze decyzja nie podjeta,,, mnie bardzo zalezy zeby zrobic tak jak Wy macie, ale do tego potrzebne byloby naniesienie poprawek w projekcie zgloszonym przy pozwoleniu na budowe, wiec nie wiem czy bede miala dosc sily by to przeforsowac... bardzo ładnie to wyglada... ah... kiedy ja bede miala juz takie sciany i okna i dach... :( musze cierpliwie czekac....

dziekuje Cie bardzo bardzo serdecznie za pomoc i za zdjecia :)

mundzia

• 7 months później...
  • 6 months później...