miro_86 12.01.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Cześć, Aktualnie jestem po tynkach, więc prace mocniej zaawansowane, ale wracam do płyty. Na wiosnę chcę ocieplać budynek ale musze z Wami skonsultować hydro izolację mojej płyty. Ekipa kilka błędów popełniła a ja nie zdążyłem zwrócić uwag na czasi. Ale do rzeczy. Warunki gruntowe: głównie piasek, woda na ok 1,3m.Mimo wszsytko pod płytą wymieniałem jakieś 30cm piasku i zagęściłem. Na to ułożony jest XPS 12cm. Na XPS folia budowlana 0,5 (ale nie wywinięta na zewnatrz). Z XPS ekipa zrobiłą również szalunek tak że płyta jest zlicowana z tym xpsem. W projekcie pod ściany miałem jeszcze jedną raję bloczka fundamentowego 12cm.Wszsytko widać na fotkach. Generalnie zgodnie z projektem izolacja pozioma powinna być już po bloczkiem fundamentowym, ale ekipa tego nie zrobiła więc kazałem im rozłożyć pod porotherm- tak zrobili. Niestety dalej z błedem, ponieważ od wewnątrz kłądli ją na rówo z bloczkiem bo tak im było wygodniej a resztę wywijali na zewnątrz.Jak to zauważyłem kazałem więcej zakłądać do środka, ale i tak założyli za mało. W projekcie szalunek z XPS powinien sięgać aż po bloczek , co ma stanowić cokół. w załączeniu zdjęcia. Powiedzcie mi teraz jak to wykończyć. Pomysł mam taki, aby pociąć pozostały XPS na paski o wysokości 12cm i przyklejeać na pianie do bloczka wokoło domu.Potem odkopać jeszcze raz wokoło budynek i przykleić dosdatkwo np EPS Hydro 4cm tak aby zakrywał już bloczek fundamentowy i całość stanowiłą cokół...i potem już do góry właściwe ocieplenie (20cm) Ewentualnie może jeszzce przelecięc dookoła ten bloczek dysperbitem i na to pocięte klocki z XPS ? Co z tą folią co wystaje...przyciąć na równo ? Od wewnątrz będzie jeszzce folia + EPS 12cm i wylewka 6cm. Oczywiście z racji tego że od wewnątrz tej foli jest za mało nie połączy się to z izolacją posadzki. Doradzcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 15.01.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Co za idiota wstawił tam te bloczki betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 17.01.2020 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 22.01.2020 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 O kurcze...ale Wam wbiłem klina no nic...będe to musiał jakoś sam ogarnąć licząc że zrobiłem to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 22.01.2020 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ręce opadają jak się patrzy co w co drugim poście nawydziwiał architekt Doklej XPS albo EPS, dodaj folię w pionie zakopaną na 30cm, żeby przypadkiem coś tam nie zachlapało. XPS nie powinien mieć problemu z wodą, ewentualnie miejsca łączenia pianką mogą przepuścić. Dlatego ten kawałek folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 14.01.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Cześć, Aktualnie jestem po tynkach, więc prace mocniej zaawansowane, ale wracam do płyty. Na wiosnę chcę ocieplać budynek ale musze z Wami skonsultować hydro izolację mojej płyty. Ekipa kilka błędów popełniła a ja nie zdążyłem zwrócić uwag na czasi. Ale do rzeczy. Warunki gruntowe: głównie piasek, woda na ok 1,3m.Mimo wszsytko pod płytą wymieniałem jakieś 30cm piasku i zagęściłem. Na to ułożony jest XPS 12cm. Na XPS folia budowlana 0,5 (ale nie wywinięta na zewnatrz). Z XPS ekipa zrobiłą również szalunek tak że płyta jest zlicowana z tym xpsem. W projekcie pod ściany miałem jeszcze jedną raję bloczka fundamentowego 12cm.Wszsytko widać na fotkach. Generalnie zgodnie z projektem izolacja pozioma powinna być już po bloczkiem fundamentowym, ale ekipa tego nie zrobiła więc kazałem im rozłożyć pod porotherm- tak zrobili. Niestety dalej z błedem, ponieważ od wewnątrz kłądli ją na rówo z bloczkiem bo tak im było wygodniej a resztę wywijali na zewnątrz.Jak to zauważyłem kazałem więcej zakłądać do środka, ale i tak założyli za mało. W projekcie szalunek z XPS powinien sięgać aż po bloczek , co ma stanowić cokół. w załączeniu zdjęcia. Powiedzcie mi teraz jak to wykończyć. Pomysł mam taki, aby pociąć pozostały XPS na paski o wysokości 12cm i przyklejeać na pianie do bloczka wokoło domu.Potem odkopać jeszcze raz wokoło budynek i przykleić dosdatkwo np EPS Hydro 4cm tak aby zakrywał już bloczek fundamentowy i całość stanowiłą cokół...i potem już do góry właściwe ocieplenie (20cm) Ewentualnie może jeszzce przelecięc dookoła ten bloczek dysperbitem i na to pocięte klocki z XPS ? Co z tą folią co wystaje...przyciąć na równo ? Od wewnątrz będzie jeszzce folia + EPS 12cm i wylewka 6cm. Oczywiście z racji tego że od wewnątrz tej foli jest za mało nie połączy się to z izolacją posadzki. Doradzcie coś. JAk udało się to rozwiązać? szczególnie pytam o środek i brak połączenia foli z izolacja pozioma pod scianami. Mam plyte fundamentowa na xps-ie oraz na żelbecie W8 i zastanawiam się czy dawać folię pod styropian na plycie fundamentowej i łączyc ja z izolacja pozioma scian. CZy w przypadku płyty na xps to juz nie przerost formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankiety123 14.01.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 folia pod styropianem na plycie powinno się dawać czy to juz zbędne skoro płyta na xps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts