JOstry 13.01.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 Witam wszystkich! Jestem na etapie wyboru centrali wentylacji i zastanawiam się czy warto iść w stronę wymiennika entalpicznego, który odzyskuje wilgoć z powietrza. Nie ukrywam że aspekt wilgotności jest dla mnie bardzo ważny, jesteśmy straszliwymi alergikami cała rodziną i boję się że zimą może być za sucho w pomieszczeniach. Czy ktoś z Was użytkuje może taki rekuperator? Dostałem ofertę właśnie na Zehndera Q350, ale mam kilka obaw: -czy to faktycznie działa? -czy wymiennik po roku-dwóch nie zabagni się od wilgoci i całego syfu? -jak z wymianą filtrów, czyszczeniem. itp? -czy może nie warto w to iść, tylko ewentualnie zainwestować w nawilżacz powietrza w razie potrzeby? Buduję dom energooszczędny, parterowy bez poddasza użytkowego, pompa ciepła powietrzna, instalacja wentylacji z pe-flex.. Z góry dzięki za opinie osób które widziały kiedyś to na oczy i mogą się wypowiedzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOstry 15.01.2020 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Naprawde nikt nie może nic powiedzieć o takim rozwiązaniu? Wszyscy macie tradycyjne rekuperatory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 15.01.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) mam aeris z entalpicznym w domu 47-55% nawiew obecnie 59% Edytowane 15 Stycznia 2020 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOstry 16.01.2020 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 A jak z czyszczeniem tego? Czy wymaga to dodatkowego traktowania oprócz standardowej wymiany filtrów? Rozumiem że jesteś zadowolony póki co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 17.01.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 chodzi od kwietnia na razie tylko filtry z rekuperatora i wstępny, jestem zadowolony jak do tej pory, w poprzednim domu powietrze było suche (często pomieszczenia przegrzewane) teraz nawet kwiaty odżyły a ja nie odczuwam że powietrze jest suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOstry 17.01.2020 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Dzięki za informacje! Ciekawe jak będzie w momencie dużych mrozów, których od kwietnia u nas nie było raczej. Ale wiadomo że takich dni jest bardzo mało, a jeśli w normalnych warunkach wilgotność w domu jest komfortowa to chyba najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 20.01.2020 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 podepnę się pod temat - czy warto dopłacać do reku z odzyskiem wilgoci ?Jak to wygląda wśród producentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOstry 22.01.2020 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 No z moich wstępnych rozeznań wynika że Aeris ma taką opcję. Dostanę wkrótce wycenę na niego, póki co mam na zwykła wersję (pod nazwą Zehnder) ok 23 brutto za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.01.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 zanim kupiłem serwisant aeris'a mówił mi że wymienniki są wymienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts