Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zabezpieczy? okna w piwnicy?

Recommended Posts

On 2002-08-14 15:18, bobiczek wrote:

Jak w temacie.Myślę o kutych kratach, ale ceny są porażające.

Może znacie coś innego?

A nie masz w poblizu jakiegos kowala. Mysle ze zrobilby taniej.

Masz jeszcze do wyboru folie, albo w zaleznosci od wielkosci tych okien mozesz przymocowac giete w litere C 2,3 prenty w poziomie lub pionie. Sposob montazu dowolny, dospawac na koncach kotwy i zamurowac w scianie. Albo przewiercic sie do srodka piwnicy, przez otwory umiescic wspomniane prety C i zabezpieczyc przed wyciagnieciem.

Nie wiem czy Ci pomoglem takie rozwiazanie przyszlo mi do glowy.

Pozdrawiam

Maciej

Ja zrobiłem tak 3 pręty zbrojenowe fi 16 w poziomie (w zależności jakie masz okna by było nie za gęsto) przyciete o około 25-30 cm wiecej niż otwór okienny. Odpowiednio długie wiertło jedna strona wywiercona na głębokość 15 cm a druga na 30 cm. Pręt wkładasz w głębszy otwór i jak się da włożyć w otwór okienny to wyciągasz nadmiar wkładając ten drugi koniec w płytszy otwór. Dobrze jest zrobić troche większe dziury i wcisnąć trochę zaprawy - trzyma jak talala. Na koniec farba np. czarna Hamerait czy jak to się pisze lub inna można efekt młotkowy i wygląda całkiem nieżle. Zalety - nie trzeba spawarki i dziurawić ściany na wylot, cena stali zbrojeniowej jest niewysoka i przy zakupie można pociąć na wymagana długość. A jak ci sie nie podoba zbrojeniówka to można kupić gładki pręt o przekroju kwadratowym np 16x16 lub mniejszy i postąpic podobnie. Jest on trochę bardziej miekki, ale wygląda lepiej.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Sebastian dnia 2002-08-19 15:18 ]