Arek99 04.11.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 czy przewód gazowy w kuchni mogę poprowadzić w posadzce -zabezpieczyć przed korozją, obwinąć np. folią i zalać betonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Nie. Musi być na wierzchu i w dodatku zdaje się w żółtym kolorze. Podobno dopuszczalne jest jego zakrycie, ale z możliwością szybkiego demontażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.11.2004 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 czyli można położyć w posadzce i nie zalewać ale przykryć płytkami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.11.2004 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 czyli można położyć w posadzce i nie zalewać ale przykryć płytkami?? I mieć bombę z opóźnionym zapłonem..... No... chyba, że płytki położysz luźno bez kleju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.11.2004 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 wowka a dlaczego sądzisz, że szczelna rura, po próbie szczelności, przykryta płytkami wysadzi mnie na tamten świat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.11.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 wowka a dlaczego sądzisz, że szczelna rura, po próbie szczelności, przykryta płytkami wysadzi mnie na tamten świat?? Titanic także był niezatapialny ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2004 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Gazownia Ci tego nie odbierze. To chyba zakończy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.11.2004 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 tak, tak..... a przewód elektryczny w ścianie na pewno spowoduje pożar, a rura z wodą z pewnością zaleje dom, nie wspominając o dachu, który na pewno się zawali pod opadami śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.11.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 hans zdecyduj się - skoro jest dopuszczalne to czemu mi nie odbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.11.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 tak, tak..... a przewód elektryczny w ścianie na pewno spowoduje pożar, a rura z wodą z pewnością zaleje dom, nie wspominając o dachu, który na pewno się zawali pod opadami śniegu Rób co chcesz..... niemniej pamiętaj, że chodzi o życie nie tylko Twoje ale i Twojej rodziny. Zadałeś pytanie - otrzymałeś odpowiedź. To nie moja wina, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś i nie potrafisz przyjąć jej do swojej akceptującej świadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Przewody gazowe idą zawsze na wierzchu i są w żółtym kolorze. Wyraźnie widać to w wieżowcach na korytarzach.Goście z gazowni, którzy przyjdą i będą instalowali licznik i włączali Twoje lokum do sieci mogą odmówić. Po drugie to szef ekipy,która robi Ci rozprowadzenie po domu powinien poinformować Cię na podstawie jakich przepisów tak robić nie można. Jeśli chodzi o zabudowę brzydko wyglądającej rury to myślałem o zabudowie ażurowej, szybko demontowanej itd. podobno jest to mozliwe.Chyba nie rozprowadzasz sobie sam tej instalacji ? To nie jest elektryka i do tego konieczne są uprawnienia ! To nie woda, że będzie coś tam kropelka po kropelce wyciekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 04.11.2004 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 wiem hans, nie rozprowadzam tego sam, ale właśnie wylewam posadzki i na wszelki wypadek chciałem sobie zostawić miejsce w wylewce (grubszy styropian) na ewentualne poprowadzenie w przyszłości przewodu gazowego - raptem ok. 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.11.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Krótko i na temat-jest to zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 04.11.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 A ja mam odmienne zdanie.Akurat jestem po odbiorze instalacji gazowej wykonanej zgodnie ze wszystkimi wymogami norm i mam w kuchni instalację gazową w podłodze!To, że jest to zgodne z wymogami wiem dlatego, że pierwszy odbiór nie powiódł się, bo miałem tą inslalację wykonaną całkowicie w miedzi, a prawo budowlane obowiązujące w naszym kraju wymaga aby inslalacja gazowa przechodząca pod tynkiem lub posadzką była wykonana ze spawanej rury stalowej.Obecnie przejście do domu oraz odcinek lecący w podłodze kuchni mam stalowy a resztę miedzianą i jest ok.Pozostaje jeszzce kwestia czy można ten kawałek w kuchni zakryć kafelkami na kleju, ponieważ prepisy wymagają aby przewód gazowy szedł w takim przypadku w kanale wentylowanym a ten pozostawiony u mnie jest dość ciasny (ok. 3mm luzu wokół rury). Ponieważ jednak w moim przypadku jest to ok. 1,5 m a "jakaś tam" wentylacja jest to zaryzykuję i przykleję te kafelki (choć to już jest moje ryzyko).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 05.11.2004 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 dzięki Tomek - właśnie o takie rzeczowe i praktyczne informacje mi chodziło, a nie o to, że sprawiam sobie bombę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 05.11.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Zobacz co mówią przepisy (rozporządzenie w/s warunków technicznych budynków): § 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione. Nie ma wyraźnego zakazu przyklejania płytek na rury przykryte "masą tynkarską", ale na wszelki wypadek pomyślałbym jak przekonać kontrolerów, że płytki są "łatwo usuwalne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 05.11.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 W takim wypadku , czy zakrycie rury gazowej prowadzonej po ścianie zewnetrznej budynku elewacją : styropian+tynk akrylowy jest w myśl tego prawa dopuszczalne? Wśród moich znajomych zdania są podzielone.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 05.11.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 W takim wypadku , czy zakrycie rury gazowej prowadzonej po ścianie zewnetrznej budynku elewacją : styropian+tynk akrylowy jest w myśl tego prawa dopuszczalne? Wśród moich znajomych zdania są podzielone.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 05.11.2004 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 nie wiem czy zabronione czy nie, ale w moim miescie jest to powszechna praktyka, gazownia to odbiera, więc chyba da sie to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Ja odbieram instalacje gazowe z ramienia Gazowni - jestem jej pracownikiem oraz prywatnie- uprawniony projektant i kierownik- ale takie przekręty u mnie nie przechodzą.Co z tego że wykonana została próba szczelności. Ktoś pisał o samokompensacji i miał rację. Rozszczelni sie w jednym miejscu a gaz wyjdzie w inym i co wtedy. Remont kapitalny posadzki?????Generalnie przewody gazowe powinny być widoczne chociaż osobiście w niektórych przypadkach faktycznie szpeczą lub tak jak było juz pisane przykryte łatwo zrywalną masą tynkarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts