Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przewód gazowy w posadzce??

Arek99

Recommended Posts

tak, tak..... a przewód elektryczny w ścianie na pewno spowoduje pożar, a rura z wodą z pewnością zaleje dom, nie wspominając o dachu, który na pewno się zawali pod opadami śniegu ;-)

Rób co chcesz..... niemniej pamiętaj, że chodzi o życie nie tylko Twoje ale i Twojej rodziny.

Zadałeś pytanie - otrzymałeś odpowiedź. To nie moja wina, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś i nie potrafisz przyjąć jej do swojej akceptującej świadomości.

Przewody gazowe idą zawsze na wierzchu i są w żółtym kolorze. Wyraźnie widać to w wieżowcach na korytarzach.

Goście z gazowni, którzy przyjdą i będą instalowali licznik i włączali Twoje lokum do sieci mogą odmówić. Po drugie to szef ekipy,która robi Ci rozprowadzenie po domu powinien poinformować Cię na podstawie jakich przepisów tak robić nie można. Jeśli chodzi o zabudowę brzydko wyglądającej rury to myślałem o zabudowie ażurowej, szybko demontowanej itd. podobno jest to mozliwe.

Chyba nie rozprowadzasz sobie sam tej instalacji ? To nie jest elektryka i do tego konieczne są uprawnienia ! To nie woda, że będzie coś tam kropelka po kropelce wyciekało.

A ja mam odmienne zdanie.

Akurat jestem po odbiorze instalacji gazowej wykonanej zgodnie ze wszystkimi wymogami norm i mam w kuchni instalację gazową w podłodze!

To, że jest to zgodne z wymogami wiem dlatego, że pierwszy odbiór nie powiódł się, bo miałem tą inslalację wykonaną całkowicie w miedzi, a prawo budowlane obowiązujące w naszym kraju wymaga aby inslalacja gazowa przechodząca pod tynkiem lub posadzką była wykonana ze spawanej rury stalowej.

Obecnie przejście do domu oraz odcinek lecący w podłodze kuchni mam stalowy a resztę miedzianą i jest ok.

Pozostaje jeszzce kwestia czy można ten kawałek w kuchni zakryć kafelkami na kleju, ponieważ prepisy wymagają aby przewód gazowy szedł w takim przypadku w kanale wentylowanym a ten pozostawiony u mnie jest dość ciasny (ok. 3mm luzu wokół rury). Ponieważ jednak w moim przypadku jest to ok. 1,5 m a "jakaś tam" wentylacja jest to zaryzykuję i przykleję te kafelki (choć to już jest moje ryzyko).

Pozdrawiam.

Zobacz co mówią przepisy (rozporządzenie w/s warunków technicznych budynków):

§ 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.

2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

Nie ma wyraźnego zakazu przyklejania płytek na rury przykryte "masą tynkarską", ale na wszelki wypadek pomyślałbym jak przekonać kontrolerów, że płytki są "łatwo usuwalne".

Ja odbieram instalacje gazowe z ramienia Gazowni - jestem jej pracownikiem oraz prywatnie- uprawniony projektant i kierownik- ale takie przekręty u mnie nie przechodzą.

Co z tego że wykonana została próba szczelności. Ktoś pisał o samokompensacji i miał rację. Rozszczelni sie w jednym miejscu a gaz wyjdzie w inym i co wtedy. Remont kapitalny posadzki?????

Generalnie przewody gazowe powinny być widoczne chociaż osobiście w niektórych przypadkach faktycznie szpeczą lub tak jak było juz pisane przykryte łatwo zrywalną masą tynkarską.