Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie ścian od wewnątrz - wasze doświadczenia ???

Recommended Posts

Jeszcze jeden post :)

Chcę na ścianch położyć płyty gipsowe na ruszcie stalowym.

Zastanawiam się nad wypełnieniem wełną mieneralną (5cm) wolnejprzestrzeni pomiędzy ścianą a płytą GK (na ścianach zewnętrznych).

Wiem że nie powinno sie ocieplać od wew. ale ma dość duży metraz i dodatkowo wysokie sufity.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia z ocieplaniem od wew. to chęcią przeczytam bo nie umię się zdecydować co zrobić :)

Ocieplanie ścian od wewnątrz - wasze doświadczenia ???

Nie mam doświadczeń w tym zakresie. Nigdy nie brałem takiej ewentualności pod uwagę. Nigdy nie spotkałem się z opinią by tak wykonane ocieplenie było zgodne ze sztuka budowlaną. Było już o tym także i na tym Forum.

Możliwe, że ktoś ma jednak inną opinię na ten temat.

Ocieplanie od wewnątrz jest sprzeczne ze sztuką budowlaną, bywa dopuszczalne tylko w bardzo szczególnych warunkach, np. jakiejś bezcennej zabytkowej elewacji. Takie ocieplenie jest wręcz niebezpieczne dla budynku, w zasadzie nie szkodzi trwałości konstrukcji tylko przy szkielecie stalowym. Przede wszystkim znacznie obniża ono temperaturę w przegrodzie - a dociepla się ściany nie tylko po to, aby mieszkańcy nie marźli, ale i po to, żeby część nośna ściany nie przemarzała i jak najmniej się zawilgacała. Niektóre materiały w takich warunkach mogą wręcz grozić katastrofą. Taką modyfikację radziłbym bezwzględnie skonsultować z rzeczoznawcą.

Andrzej (Trach)

Oczywiście nie zalecane, ale np. w przypadku drewnianych domów standardowe.

Ociepliłem tak swój stary drewniany dom. Niedawno przy okazji rozbudowy miałem okazję zrobić po 7 latach odkrywkę tak ocieplonej ściany. Najmniejszych śladów fatalnych skutków magicznego "punktu rosy".

Niemniej w nowej części ocieplenia jest już na zewnątrz...

W domu gdzie mieszkają moi rodzice wszystkie ściany zewnętrzne są docieplone w ten sposób. Ruszt derwniany pomiędzy nim 5 cm wełny mineralnej na to folia paroizolacyjna i płyty kartonowo-gipsowe. Docieplenie było wykonywane latem 1998 r. i jak do tej pory nic strasznego się nie stało. Oczywiście nie twierdzę że to dobre rozwiązanie i muszę nadmienić że ściany tego domu nigdy nie przemarzały.

Ale jak mi się przypomina jeszcze w latach 97-98 można było w muratorze znaleźć przykłady takiego docieplania.

Z tego co mi wiadomo jeśli mur ocieplony jest z zewnątrz to jest wygrzany. Jeśli by go ocieplić od wewnątrz, diametralnie zmienia się przenikanie ciepła i jest on zimny. Wówczas będzie się skraplać wilgoć (mniej bądź więcej) co może się przyczynic do powstania grzyba. Moim zdaniem ociepleniom wewnętrznym zdecydowane NIE!

Nie jest to najlepszy sposób ocieplenia, ale czasem nie można inaczej.

Ja bym to zrobił przy pomocy drewnianych kantówek i styropianu.

Wlaściwości izolacyjne podobne a kantówka z pewnoscia jest lepszym izolaterem niż ruszt stalowy. Natomiast styropian nie wchłonie ewentualnej wilgoci ze ściany, która w tym układzie wielokrotnie bedzie miała temperaturę punktu rosy na styku z ociepleniem. Finansowo też to może być tańsze.

Są zwolennicy takiego rozwiązania. Jest to tak jakbyś ocieplał poddasze. Ma ono minusy, ściany nośne nie akumulują ciepła. Dom szybko stygnie, ale i bardzo szybko się nagrzewa. Bardzo dobre rozwiązanie przy ogrzewaniu elektrycznym, lub powietrznym. Sposób wykonania taki jak przy poddaszu użytkowym. Nie zapomnij o paraizolacji od wewnątrz. Ponadto wentylacja, jakoś musisz odprowadzić wilgoć. Nie możesz dopuścić by poszło to w ściany.

Witam. Mam następujące pytanie.

Czy można od środka wymurować ściankę z betonu komórkowego (12cm)? Sciana na poddaszu jest z cegły pełnej (1 i 1/2). W przyszłości (mam nadzieję, że już w przyszłym roku) budynek będzie ocieplany styropianem. Czy między ścianki coś wkładać (styropian, wełna), czy zostawić pustkę?