Macsobol 04.11.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Jeszcze jeden post Chcę na ścianch położyć płyty gipsowe na ruszcie stalowym. Zastanawiam się nad wypełnieniem wełną mieneralną (5cm) wolnejprzestrzeni pomiędzy ścianą a płytą GK (na ścianach zewnętrznych). Wiem że nie powinno sie ocieplać od wew. ale ma dość duży metraz i dodatkowo wysokie sufity. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z ocieplaniem od wew. to chęcią przeczytam bo nie umię się zdecydować co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Macsobol 04.11.2004 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 dodam że remontuję mieszkanie w starej kamienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 04.11.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Ocieplanie ścian od wewnątrz - wasze doświadczenia ??? Nie mam doświadczeń w tym zakresie. Nigdy nie brałem takiej ewentualności pod uwagę. Nigdy nie spotkałem się z opinią by tak wykonane ocieplenie było zgodne ze sztuka budowlaną. Było już o tym także i na tym Forum. Możliwe, że ktoś ma jednak inną opinię na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 04.11.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Ocieplanie od wewnątrz jest sprzeczne ze sztuką budowlaną, bywa dopuszczalne tylko w bardzo szczególnych warunkach, np. jakiejś bezcennej zabytkowej elewacji. Takie ocieplenie jest wręcz niebezpieczne dla budynku, w zasadzie nie szkodzi trwałości konstrukcji tylko przy szkielecie stalowym. Przede wszystkim znacznie obniża ono temperaturę w przegrodzie - a dociepla się ściany nie tylko po to, aby mieszkańcy nie marźli, ale i po to, żeby część nośna ściany nie przemarzała i jak najmniej się zawilgacała. Niektóre materiały w takich warunkach mogą wręcz grozić katastrofą. Taką modyfikację radziłbym bezwzględnie skonsultować z rzeczoznawcą. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puchatek 04.11.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Oczywiście nie zalecane, ale np. w przypadku drewnianych domów standardowe. Ociepliłem tak swój stary drewniany dom. Niedawno przy okazji rozbudowy miałem okazję zrobić po 7 latach odkrywkę tak ocieplonej ściany. Najmniejszych śladów fatalnych skutków magicznego "punktu rosy". Niemniej w nowej części ocieplenia jest już na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 04.11.2004 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 W domu gdzie mieszkają moi rodzice wszystkie ściany zewnętrzne są docieplone w ten sposób. Ruszt derwniany pomiędzy nim 5 cm wełny mineralnej na to folia paroizolacyjna i płyty kartonowo-gipsowe. Docieplenie było wykonywane latem 1998 r. i jak do tej pory nic strasznego się nie stało. Oczywiście nie twierdzę że to dobre rozwiązanie i muszę nadmienić że ściany tego domu nigdy nie przemarzały.Ale jak mi się przypomina jeszcze w latach 97-98 można było w muratorze znaleźć przykłady takiego docieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 04.11.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Z tego co mi wiadomo jeśli mur ocieplony jest z zewnątrz to jest wygrzany. Jeśli by go ocieplić od wewnątrz, diametralnie zmienia się przenikanie ciepła i jest on zimny. Wówczas będzie się skraplać wilgoć (mniej bądź więcej) co może się przyczynic do powstania grzyba. Moim zdaniem ociepleniom wewnętrznym zdecydowane NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 04.11.2004 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 No tak, wszystkich właścicieli szkieletorów drewnianych przepraszam za pominięcie - w tym wypadku nie ma mowy o warstwie nośnej muru, bo nośne są słupy, a deskom i sklejce ocieplenie od środka oczywiście nie szkodzi. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 05.11.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2004 Jakiś czas temu przeglądałam inne forum budowlane, niestety nie pamiętam jakie. Tam króluje pogląd, że ocieplenia zew. to bzdura, a jedynie ocieplenie od wew. ma jakis sens. Zapamietałam to tylko jako ciekawostkę, bo specjalnie mnie to nie interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Nie ocieplałem ścian od wewnątrz ale jestem zwolennikiem tej technologii. Dobrze wykonane ocieplenie nie zaszkodzi budynkowi. Ja dałbym paroizolację między wełną a płytami GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 07.11.2004 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Nie jest to najlepszy sposób ocieplenia, ale czasem nie można inaczej.Ja bym to zrobił przy pomocy drewnianych kantówek i styropianu.Wlaściwości izolacyjne podobne a kantówka z pewnoscia jest lepszym izolaterem niż ruszt stalowy. Natomiast styropian nie wchłonie ewentualnej wilgoci ze ściany, która w tym układzie wielokrotnie bedzie miała temperaturę punktu rosy na styku z ociepleniem. Finansowo też to może być tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.11.2004 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Wilgoś przez ścianę przenika tylko z wewnątrz na zewnątrz. Jeśli ograniczymy ilość wilgoci wnikającą w ścianę to nie będzie się ona w niej wykraplała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 08.11.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Są zwolennicy takiego rozwiązania. Jest to tak jakbyś ocieplał poddasze. Ma ono minusy, ściany nośne nie akumulują ciepła. Dom szybko stygnie, ale i bardzo szybko się nagrzewa. Bardzo dobre rozwiązanie przy ogrzewaniu elektrycznym, lub powietrznym. Sposób wykonania taki jak przy poddaszu użytkowym. Nie zapomnij o paraizolacji od wewnątrz. Ponadto wentylacja, jakoś musisz odprowadzić wilgoć. Nie możesz dopuścić by poszło to w ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 08.11.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Witam. Mam następujące pytanie. Czy można od środka wymurować ściankę z betonu komórkowego (12cm)? Sciana na poddaszu jest z cegły pełnej (1 i 1/2). W przyszłości (mam nadzieję, że już w przyszłym roku) budynek będzie ocieplany styropianem. Czy między ścianki coś wkładać (styropian, wełna), czy zostawić pustkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj_s 08.11.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A jak z pustakami Thermomuru ? .. przeciez tam postak to nic innego jak 5cm scianki ze styropianu miedzy ktore wleza sie beton. Powstaje wtedy 5cm styropianu-15cm betonu i 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 08.11.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Czy można docieplić ścianę od wewnątrz, która jest już ocieplona z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts