Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka powierzchnia maszynowni do pompy ciepla ? (powietrzna pompa ciepla)

markopollo

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem na etapie adaptacji projektu.

Wprowadzilem kilka zmian ktore maja na celu przystosowanie wnetrz do moich potrzeb.

Postanowilem przygotowac wneki pod szafy w dwoch z trzech sypialni. Wplywa to na zmiane powierzchni maszynowni/pomieszczenia gospodarczego.

Czy jest ktos z Was, w stanie powiedziec mi, czy moja maszynownia bedzie wystarczajaco duza aby zmiescic pompe powietrze-woda (split lub monoblock) plus inne potrzebne elementy aby ogrzac dom

[powierzchnia okolo 150m2 na parterze wliczajac garaz i p.gospodarcze plus w przyszlosci dodatkowe 65m2 po adaptacji poddasza. ]

+ wode uzytkowa ?

Rzut maszynowni/p. gospodarczego:

maszynownia.jpg

Chialbym uniknac bledow podczas budowy.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Nurek_

Dziekuje za szybka odpowiedz.

W miedzyczasie pojawil sie filmik na YT przeslany przez jednego z uzytkownikow tego forum, ktory rowniez odpowiedzial na to pytanie i wiele innych odnosnie instalacji pompy oraz co powinno znajdowac sie w maszynowni.

Jesli ktos jest zainteresowny tematem instalacji pompy odsylam do filmiku -> w YT prosze wpisac: Jak przygotować nowy budynek do montażu pompy ciepła? Bardzo pomocny material.

pozdrawiam

Strasznie duża ta maszynownia. W małych domach często robimy maszynownię do powietrznych pomp ciepła np. w szafie w korytarzu lub wiatrołapie. Przy szafie trzydrzwiowej potrzeba zająć 1/3 jej objętości czyli 65 cm x 65 cm. Wszystko się mieści. W tak małym domu szkoda powierzchni. Lepiej zrobić dużą garderobę, w której stoi hydrobox pompy ciepła, bo miejsca na magazynowanie nigdy za dużo.

Pozdrawiam,

Moja 'maszynownia' ma 130x190cm. Kupiłem rekuperator, powiesiłem IMG_20200124_151252.jpg i zaprosiłem fachowca od PC. Wejdzie wszystko od PC plus 170l zbiornik, skrzynka natynkowa z rozdzielaczem podłogówki, rozdzielacze wody pitnej i licznik, kibelek i być może zmiękczacz wody. Fakt, po tej instalacji tańczyć tam się nie da ;)