markopollo 15.01.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Witam serdecznie, Jestem na etapie adaptacji projektu. Wprowadzilem kilka zmian ktore maja na celu przystosowanie wnetrz do moich potrzeb. Postanowilem przygotowac wneki pod szafy w dwoch z trzech sypialni. Wplywa to na zmiane powierzchni maszynowni/pomieszczenia gospodarczego. Czy jest ktos z Was, w stanie powiedziec mi, czy moja maszynownia bedzie wystarczajaco duza aby zmiescic pompe powietrze-woda (split lub monoblock) plus inne potrzebne elementy aby ogrzac dom [powierzchnia okolo 150m2 na parterze wliczajac garaz i p.gospodarcze plus w przyszlosci dodatkowe 65m2 po adaptacji poddasza. ] + wode uzytkowa ? Rzut maszynowni/p. gospodarczego: Chialbym uniknac bledow podczas budowy. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 15.01.2020 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2020 Jeśli ma tam być tylko pompa to zmieści się. Samsung, Buderus i Panasonic mają możliwość podłączenia do szafy peflex-a - wtedy wyposażenie kotłowni masz zamknięte na powierzchni 0.6x0.6 m2 https://cennik.peflex.pl/szafy-hydrauliczne-577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopollo 22.01.2020 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Nurek_ Dziekuje za szybka odpowiedz. W miedzyczasie pojawil sie filmik na YT przeslany przez jednego z uzytkownikow tego forum, ktory rowniez odpowiedzial na to pytanie i wiele innych odnosnie instalacji pompy oraz co powinno znajdowac sie w maszynowni.Jesli ktos jest zainteresowny tematem instalacji pompy odsylam do filmiku -> w YT prosze wpisac: Jak przygotować nowy budynek do montażu pompy ciepła? Bardzo pomocny material. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 24.01.2020 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Strasznie duża ta maszynownia. W małych domach często robimy maszynownię do powietrznych pomp ciepła np. w szafie w korytarzu lub wiatrołapie. Przy szafie trzydrzwiowej potrzeba zająć 1/3 jej objętości czyli 65 cm x 65 cm. Wszystko się mieści. W tak małym domu szkoda powierzchni. Lepiej zrobić dużą garderobę, w której stoi hydrobox pompy ciepła, bo miejsca na magazynowanie nigdy za dużo. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.01.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Moja 'maszynownia' ma 130x190cm. Kupiłem rekuperator, powiesiłem i zaprosiłem fachowca od PC. Wejdzie wszystko od PC plus 170l zbiornik, skrzynka natynkowa z rozdzielaczem podłogówki, rozdzielacze wody pitnej i licznik, kibelek i być może zmiękczacz wody. Fakt, po tej instalacji tańczyć tam się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 26.01.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Uwaga na czynnik r32, gdy będzie pompa typu spit z takim czynnikiem, wtedy są inne wymagania co do wielkości pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts