dbx 06.02.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Na etapie robienia MOJEGO OZC wybierałem pomiędzy pompą ciepła, kotłem gazowym i (ha, ha) pelletem. ostatecznie masz: "płyta fundamentowa, 10cm XPS pod i 10cm EPS na płycie," potwierdź, co masz nad eps? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) A co mam mieć ?Jastrych i podłogówkę. Tylko jaki to ma związek z tematem ? Edytowane 6 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 NIe ogarniasz. Na etapie robienia MOJEGO OZC wybierałem pomiędzy pompą ciepła, kotłem gazowym i (ha, ha) pelletem. Szczególnie w pierwszym przypadku interesowało mnie obciàzenie cieplne - o pozostałych szybko przeczytałem, źe wystwrczy jak najsĺabszy. No i ok. Pójdźmy dalej w te moje urojenia . Masz pompę i gaz Pellet odrzucamy, bo to mój wóz drabiniasty. Wg. Twojego OZC masz tak moc 3kW (strzelam) i 5MWh/rok. Wg CW masz moc ok 3,5kW i 6MWh/rok (20% więcej tak jak pisałeś). Napisz proszę jak to wpływa na wybór pompę vs gaz i dobór mocy urządzenia. Dziękuję. O taktowaniu napisałem w kontekście Twojego pytania "po co gaziarzowi OZC ?" Otóź, jak pokazuje forum, są tacy, któdzy mają kompletnie zerowe pojècie o sprawie i daja sobie wcisnąć 24kW czy instalację mieszaną W ich przypadku, jeśli już nie potrafią zdobyć wiedzy w inny sposób OZC dałoby do myślenie i uchroniło przed przewymiarowaniem Czyli pisałeś o kotle gazowym. Przecież łatwiejszego wyboru nie ma niż dobór kotła gazowego. Tutaj ciepło właściwe wystarczy. Sam pisałeś: "Moc liczy dobrze". Zresztą nawet CW to tego nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Więc przydaje się do tego, by policzyć moc kotła gazowego i nie dać sobie zrobić kuku przez instalatora. Niby to takie łatwe, ale jakoś pełno tu inwestorów, którzy budują się z 24kW.Pierwszy instalator, który przyszedł do mnie na wycenę naciskał na DeDietriech 24kW..Tylko oprócz tego podaje mnóstwo danych, które mogą być mylące. Zapotrzebowwnie, koszt - to wszystko zaciemnia obraz, bo jest oderwane od rzeczywistości Edytowane 6 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Więc przydaje się do tego, by policzyć moc kotła gazowego i nie dać sobie zrobić kuku przez instalatora. Zawsze jakiś plus. Tylko oprócz tego podaje mnóstwo danych, które mogą być mylące. Zapotrzebowwnie, koszt - to wszystko zaciemnia obraz, bo jest oderwane od rzeczywistości Jak zwykle. ble ble ble. Konkretów zero. I tyle po dyskusji. Powodzenia. PS. Dziękuję, za odpowiedź(zi) na pytanie(a). PS2. Dopisałeś coś tam co już było jako argument. Zrozum, że do tego ciepło wystarczy, ale wiadomo. Edytowane 6 Lutego 2020 przez vvvv PS2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Dlatego, jak ktoś bedzie chcial zrobić symulację - np, czy kable, czy pompa, policzyć oszczędności, jakie generuje pompa, zestawic je z większymi kosztami inwestycyjnymi, żeby policzyć czas zwrotu - to niech omija ten kalkulator, a zainwestuje w OZC Na pierwszej stronie twórca kalkulatora pisze: Dowiesz się:* jaki rodzaj ogrzewania wybrać — dostaniesz porównanie kosztów instalacji i bieżących rachunków dla różnych źródeł ciepłaTo nie jest prawda * gdzie najpierw poprawić docieplenie budynku, aby najwięcej zyskaćTo też nie bardzo Edytowane 6 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Dlatego, jak ktoś bedzie chcial zrobić symulację - np, czy kable, czy pompa, policzyć oszczędności, jakie generuje pompa, zestawic je z większymi kosztami inwestycyjnymi, żeby policzyć czas zwrotu - to niech omija ten kalkulator, a zainwestuje w OZC Ble ble ble. No to jeszcze raz No i ok. Pójdźmy dalej w te moje urojenia . Masz pompę i gaz Pellet odrzucamy, bo to mój wóz drabiniasty. Wg. Twojego OZC masz tak moc 3kW (strzelam) i 5MWh/rok. Wg CW masz moc ok 3,5kW i 6MWh/rok (20% więcej tak jak pisałeś). Napisz proszę jak to wpływa na wybór pompę vs gaz i dobór mocy urządzenia. Dziękuję. Aha. Możesz dorzucić kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 (edytowane) Proste.Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańsza kWhGaz - tańszy inwestycje, ale droższa kWh. Im więcej kWh, tym szybszy czas zwrotu.Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550złA to może kogoś przekonać. Różnica między kablami, a pompą będzie jeszcze większa Edytowane 6 Lutego 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Proste. Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańszą kWh Gaz 1 tańsze inwestycje, ale droższe kWh. Im więcej kWh, tym szybszy czas zwrotu. Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550zł A to może kogoś przekonać. Różnica między kablami, a pompą będzie jeszcze większa No może faktycznie kogoś te 200zł. przekona. Szczególnie tym coś się wahają gaz vs pompa. No a do doboru mocy jak to się ma? Zresztą już wszystko jasne o co tutaj biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Proste. Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańsza kWh Gaz - tańszy inwestycje, ale droższa kWh. Im więcej kWh, tym szybszy czas zwrotu. Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550zł U mnie wychodzi 1kWh za gazu na poziomie ~0,186 zł/kWh Ile wyjdzie z PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 U mnie kWh z gazu ponad 20 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 No może faktycznie kogoś te 200zł. przekona. Szczególnie tym coś się wahają gaz vs pompa. No a do doboru mocy jak to się ma? Zresztą już wszystko jasne o co tutaj biega. Wiesz, jakbym miał przyjemność w tłumaczeniu wszystkiego, jak dzieciom, to zostałbym przedszkolanką. Wiem, że z liczeniem u ciebie kiepsko, zresztą spektakularnie tego dowiodłes Jeśli koszty ogrzewania, (które przecież mają decydujący wpływ na wybór sezonu grzewczego) przeszacowane o 40% (w moim przypadku z 4,9MWh do 6,8MWh) tobie nie przeszkadzają, to polecaj CW. Ja będę polecał OZC, a jeśli ktoś zapyta o polecenie audytora, to polecę asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Wiesz, jakbym miał przyjemność w tłumaczeniu wszystkiego, jak dzieciom, to zostałbym przedszkolanką. Wiem, że z liczeniem u ciebie kiepsko, zresztą spektakularnie tego dowiodłes Jeśli koszty ogrzewania, (które przecież mają decydujący wpływ na wybór sezonu grzewczego) przeszacowane o 40% (w moim przypadku z 4,9MWh do 6,8MWh) tobie nie przeszkadzają, to polecaj CW. Ja będę polecał OZC, a jeśli ktoś zapyta o polecenie audytora, to polecę asolta. Kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi. Ironia jakbyś zapomniał. Oczywiście polecaj. Nikt nie broni. To wzrosło z 20% do 40%. Tylko jednak dobrze ta moc liczy. Oj masakra. Ja nie mam zamiaru nic polecać. Nic z tego nie mam. Nawet to nie moje. Pisze jak jest. Pisze jaka jest prawda. Każdy ma rozum i go używa lub nie. PS. Znów masz jakieś urojenie, że próbowałeś mi coś tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Weź kartke papieru i potrenuj zamieniane kg na g, bo ostatnio, kiedy próbowałeś to zrobić z tabelki, którą ci podlinkowałem, to słabo wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Weź kartke papieru i potrenuj zamieniane kg na g, bo ostatnio, kiedy próbowałeś to zrobić z tabelki, którą ci podlinkowałem, to słabo wyszło... No jak brak argumentów to takie żenujące posty lub agresja jak to juz nie raz miało miejsce. Nic dziwnego. Wszystko jasne. Żegnaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Na zadane pytanie Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła?może być tylko jedna odpowiedź (uwaga - żart):Pellet(koniec żartu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Na zadane pytanie Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła? może być tylko jedna odpowiedź (uwaga - żart): Pellet (koniec żartu). Porażka. . PS. Tak mam pellet. Mam tez PV. Długo. Ty nie masz nic z tego co wymieniłeś. Przeczytaj o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Pellet masz z kaskadowego pochodzenia? PS Spalanie i produkcja pelletu niszczy i zatruwa środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 06.02.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Pellet masz z kaskadowego pochodzenia? PS Spalanie i produkcja pelletu niszczy i zatruwa środowisko. Tak niszczy i zatruwa. Drewno z kominka tez. Coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Tak niszczy i zatruwa. Drewno z kominka tez. Coś jeszcze? Masz rację. Piszę serio. Możesz poczytać opracowania dlaczego nie powinniśmy dopuszczać do wycinania drzew z przeznaczeniem na spalanie czy na produkcję pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts