Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła?

Marko112

Recommended Posts

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIe ogarniasz.

Na etapie robienia MOJEGO OZC wybierałem pomiędzy pompą ciepła, kotłem gazowym i (ha, ha) pelletem.

Szczególnie w pierwszym przypadku interesowało mnie obciàzenie cieplne - o pozostałych szybko przeczytałem, źe wystwrczy jak najsĺabszy.

No i ok. Pójdźmy dalej w te moje urojenia . ;)

Masz pompę i gaz Pellet odrzucamy, bo to mój wóz drabiniasty. Wg. Twojego ;) OZC masz tak moc 3kW (strzelam) i 5MWh/rok. Wg CW masz moc ok 3,5kW i 6MWh/rok (20% więcej tak jak pisałeś). Napisz proszę jak to wpływa na wybór pompę vs gaz i dobór mocy urządzenia.

Dziękuję.

O taktowaniu napisałem w kontekście Twojego pytania "po co gaziarzowi OZC ?"

Otóź, jak pokazuje forum, są tacy, któdzy mają kompletnie zerowe pojècie o sprawie i daja sobie wcisnąć 24kW czy instalację mieszaną ;)

W ich przypadku, jeśli już nie potrafią zdobyć wiedzy w inny sposób OZC dałoby do myślenie i uchroniło przed przewymiarowaniem

Czyli pisałeś o kotle gazowym. Przecież łatwiejszego wyboru nie ma niż dobór kotła gazowego. Tutaj ciepło właściwe wystarczy. Sam pisałeś: "Moc liczy dobrze". Zresztą nawet CW to tego nie jest potrzebne.

Więc przydaje się do tego, by policzyć moc kotła gazowego i nie dać sobie zrobić kuku przez instalatora. Niby to takie łatwe, ale jakoś pełno tu inwestorów, którzy budują się z 24kW.

Pierwszy instalator, który przyszedł do mnie na wycenę naciskał na DeDietriech 24kW.

.

Tylko oprócz tego podaje mnóstwo danych, które mogą być mylące. Zapotrzebowwnie, koszt - to wszystko zaciemnia obraz, bo jest oderwane od rzeczywistości

Edytowane przez fotohobby

Więc przydaje się do tego, by policzyć moc kotła gazowego i nie dać sobie zrobić kuku przez instalatora. Zawsze jakiś plus.

Tylko oprócz tego podaje mnóstwo danych, które mogą być mylące. Zapotrzebowwnie, koszt - to wszystko zaciemnia obraz, bo jest oderwane od rzeczywistości

Jak zwykle. ble ble ble. Konkretów zero.

I tyle po dyskusji.

Powodzenia.

PS. Dziękuję, za odpowiedź(zi) na pytanie(a). ;)

PS2. Dopisałeś coś tam co już było jako argument. Zrozum, że do tego ciepło wystarczy, ale wiadomo.

Edytowane przez vvvv
PS2

Dlatego, jak ktoś bedzie chcial zrobić symulację - np, czy kable, czy pompa, policzyć oszczędności, jakie generuje pompa, zestawic je z większymi kosztami inwestycyjnymi, żeby policzyć czas zwrotu - to niech omija ten kalkulator, a zainwestuje w OZC

Na pierwszej stronie twórca kalkulatora pisze:

Dowiesz się:

* jaki rodzaj ogrzewania wybrać — dostaniesz porównanie kosztów instalacji i bieżących rachunków dla różnych źródeł ciepła

To nie jest prawda

* gdzie najpierw poprawić docieplenie budynku, aby najwięcej zyskać

To też nie bardzo

Dlatego, jak ktoś bedzie chcial zrobić symulację - np, czy kable, czy pompa, policzyć oszczędności, jakie generuje pompa, zestawic je z większymi kosztami inwestycyjnymi, żeby policzyć czas zwrotu - to niech omija ten kalkulator, a zainwestuje w OZC

Ble ble ble.

No to jeszcze raz

No i ok. Pójdźmy dalej w te moje urojenia . ;)

Masz pompę i gaz Pellet odrzucamy, bo to mój wóz drabiniasty. Wg. Twojego ;) OZC masz tak moc 3kW (strzelam) i 5MWh/rok. Wg CW masz moc ok 3,5kW i 6MWh/rok (20% więcej tak jak pisałeś). Napisz proszę jak to wpływa na wybór pompę vs gaz i dobór mocy urządzenia.

Dziękuję.

Aha. Możesz dorzucić kable.

Proste.

Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańsza kWh

Gaz - tańszy inwestycje, ale droższa kWh.

Im więcej kWh, tym szybszy czas zwrotu.

Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550zł

A to może kogoś przekonać.

Różnica między kablami, a pompą będzie jeszcze większa

Proste.

Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańszą kWh

Gaz 1 tańsze inwestycje, ale droższe kWh.

Jeśl w OZC mam 4900 kWh, a wg CW 6800kWh, a różnica pomiędzy kWh to 8gr, to roczny zysk wg CW zwiększa się z 395 do 550zł

A to może kogoś przekonać.

Różnica między kablami, a pompą będzie jeszcze większa

No może faktycznie kogoś te 200zł. przekona. ;) Szczególnie tym coś się wahają gaz vs pompa. :rolleyes:

No a do doboru mocy jak to się ma?

Zresztą już wszystko jasne o co tutaj biega. :wiggle:

:bye:

Proste.

Pompa droższy koszt inwestycji, ale tańsza kWh

Gaz - tańszy inwestycje, ale droższa kWh.

U mnie wychodzi 1kWh za gazu na poziomie ~0,186 zł/kWh

Ile wyjdzie z PC?

No może faktycznie kogoś te 200zł. przekona. ;) Szczególnie tym coś się wahają gaz vs pompa. :rolleyes:

No a do doboru mocy jak to się ma?

Zresztą już wszystko jasne o co tutaj biega. :wiggle:

:bye:

Wiesz, jakbym miał przyjemność w tłumaczeniu wszystkiego, jak dzieciom, to zostałbym przedszkolanką.

Wiem, że z liczeniem u ciebie kiepsko, zresztą spektakularnie tego dowiodłes :lol:

Jeśli koszty ogrzewania, (które przecież mają decydujący wpływ na wybór sezonu grzewczego) przeszacowane o 40% (w moim przypadku z 4,9MWh do 6,8MWh) tobie nie przeszkadzają, to polecaj CW.

Ja będę polecał OZC, a jeśli ktoś zapyta o polecenie audytora, to polecę asolta.

Wiesz, jakbym miał przyjemność w tłumaczeniu wszystkiego, jak dzieciom, to zostałbym przedszkolanką.

Wiem, że z liczeniem u ciebie kiepsko, zresztą spektakularnie tego dowiodłes :lol:

Jeśli koszty ogrzewania, (które przecież mają decydujący wpływ na wybór sezonu grzewczego) przeszacowane o 40% (w moim przypadku z 4,9MWh do 6,8MWh) tobie nie przeszkadzają, to polecaj CW.

Ja będę polecał OZC, a jeśli ktoś zapyta o polecenie audytora, to polecę asolta.

Kompletnie nie zrozumiałeś o co chodzi. Ironia jakbyś zapomniał.

Oczywiście polecaj. Nikt nie broni.

To wzrosło z 20% do 40%.

Tylko jednak dobrze ta moc liczy.

Oj masakra. Ja nie mam zamiaru nic polecać. Nic z tego nie mam. Nawet to nie moje. Pisze jak jest. Pisze jaka jest prawda. Każdy ma rozum i go używa lub nie.

PS. Znów masz jakieś urojenie, że próbowałeś mi coś tłumaczyć.

Weź kartke papieru i potrenuj zamieniane kg na g, bo ostatnio, kiedy próbowałeś to zrobić z tabelki, którą ci podlinkowałem, to słabo wyszło...

No jak brak argumentów to takie żenujące posty lub agresja jak to juz nie raz miało miejsce. Nic dziwnego. Wszystko jasne.

Żegnaj.

Na zadane pytanie

Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła?

może być tylko jedna odpowiedź

(uwaga - żart):

Pellet

(koniec żartu).

Porażka. .

PS. Tak mam pellet. Mam tez PV. Długo. Ty nie masz nic z tego co wymieniłeś. Przeczytaj o co chodzi.