Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika+kocioł elektryczny czy fotowoltaika+pompa ciepła?

Marko112

Recommended Posts

Ok, to teraz powiem prawdę bez sciemy...

Duże zużycie w nocy na prognozowanej fakturze z Tauronu w lipcu i sierpniu, jak mówisz, wzięło się stąd, że często moim gościem na imprach nocnych był prezio Taurona, no i skurczybyk musiał donieść podwładnym żeby wzięli to pod uwagę, że wtedy w nocy było duże zużycie prądu z uwagi na muzę, światełka, baseny podgrzewane czy tam dzakuzi :D

Ale był na tyle uczciwy, że polecił im zrobić tak, żebym za to nie płacił.

Posłuchali się jego jak widać na fakturze :D

to ona teraz prognozowana ?:):):) "rozliczenie sprzedaży" hehe (czerwiec , lipiec a konkretnie 30.05-30.07)

i dokładnie nie zaplaciles, ale zużycie hokus pokus nie zniknęło:)

Edytowane przez jacku6

• Odpowiedzi 237
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
to ona teraz prognozowana ?:):):) "rozliczenie sprzedaży" hehe

No jeśli im nie zadzwonię w danym terminie z realnym zużyciem to muszą raczej wystawić fakturę z prognozowanym zużyciem za ten okres na podstawie wcześniejszych faktur bo raczej z sufitu nie wezmą cyferek. . Ile Ty masz lat chłopie czy chłopcze? :D

No jeśli im nie zadzwonię w danym terminie z realnym zużyciem to muszą raczej wystawić fakturę z prognozowanym zużyciem za ten okres. Ile Ty masz lat chłopie czy chłopcze? :D

realne zużycie czyli tyle ile było co nie?:) ile ty masz lat?:) na tej fakturze nie ma żadnych szacunkowych odczytów, sa rzeczywiste

Edytowane przez jacku6

Gość Arturo72
realne zużycie czyli tyle ile było co nie?:) ile ty masz lat?:)

Tyle ile pokazuje licznik na chwilę, w której muszę dzwonić. A lat mam sądzę, że o wiele więcej od Ciebie, bo kiedyś uczylo się myślenia a widzę, że tego nie doświadczyłes :D

Tyle ile pokazuje licznik na chwilę, w której muszę dzwonić. A lat mam sądzę, że o wiele więcej od Ciebie, bo kiedyś uczylo się myślenia a widzę, że tego nie doświadczyłes :D

świetnie, czyli twoje zużycie tak jak pisałem jest rzeczywiste i wychodzi ok 400 kWh miesiecznie poza szczytem (czerwiec, lipiec)

Gość Arturo72
świetnie, czyli twoje zużycie tak jak pisałem jest rzeczywiste i wychodzi ok 400 kWh miesiecznie poza szczytem (czerwiec, lipiec)

Tak, wtedy goszcze prezesów i dyrektorów Taurona na nocne biby, a oni później w zamian redukują mi faktury, tak żebym nie płacił za to.

Gość Arturo72
Arturo72 zamiast się przepychac z jacku6 możesz napisac ile ta pompa + cwu pobiera miesięcznie kWh ? Realnie nie z prognoz

Przecież to zależy od wielu czynników a takim głównym jest temperatura na zewnątrz :)

Ale w stosunku rocznym napisze, od 7 lat rocznie na c.o i cwu wychodzi ok. 3000-3400kWh czyli miesięcznie średnio ok. 250-280kWh.

Z czego 60% to ogrzewanie a 40% cwu.

Co przez 7 lat dało średnią 3200kWh rocznie :)

Podlicznik założony w marcu 2013r :)

URL=https://images89.fotosik.pl/313/c559e0fa895e0789.jpg]c559e0fa895e0789med.jpg[/url]

Edytowane przez Arturo72

Przecież to zależy od wielu czynników a takim głównym jest temperatura na zewnątrz :)

Ale w stosunku rocznym napisze, od 7 lat rocznie na c.o i cwu wychodzi ok. 3000-3400kWh czyli miesięcznie średnio ok. 250-280kWh.

URL=https://images89.fotosik.pl/313/c559e0fa895e0789.jpg]c559e0fa895e0789med.jpg[/url]

To Ci powiem szczerze szału nie ma, ja płacę tyle z grzejnikami i pc do CUW powietrzną . Bardzo duzo idzie ci na cuw u mnie w zimie ok 60 kWh w lecie 40 ?

Gość Arturo72
To Ci powiem szczerze szału nie ma, ja płacę tyle z grzejnikami i pc do CUW powietrzną . Bardzo duzo idzie ci na cuw u mnie w zimie ok 60 kWh w lecie 40 ?

Bo my używamy tylko wanny do kapania :)

no szału nie ma, U mnie WG wszystko grzane prądem z COP=1 na CO i CWU około 6-7MhW rok czyli prawie 2 razy więcej ale koszt inwestycyjny ( grzejniki elektryczne + bojler ) to ułamek ceny PC i WM... Słabo to się kalkuluje. Myślałem że mając takie instalacje w domu zużycie na rok to max 2MWh ( zakładając COP=3) Tak jak napisałeś też wszystko zależy od zimy ( temp zewnętrznej) Jeżeli dalej zimy w większości kraju będą tak wyglądały czyli mamy luty a na dworze +10 / +15 to jedynie PV i docieplenie budynku będą miały jakikolwiek sens

Edytowane przez Karasso

Artur ja Ci powiem że patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to też jestem zaskoczony tym że Twój nowy i powiedzmy dobrze ocieplony domek spala tego prądu dość dużo porównując do mojej starej poniemieckiej rudery :) O ociepleniu mógłbym tylko pomarzyć, powierzchnia ciut większa żadnych płyt, ani metra podłogówki i wychodzi na to że ta moja stara buda nie bardzo ustępuje pod względem energochłonności Twojemu domkowi. Pompa podłączona przy montażu przez podlicznik i spodobało mi się jak sobie prowadzi arkusz kolega Okobar i też sobie taki w exelu prowadzę, dzięki temu widzę ile prądu zużywam każdego miesiąca czy roku.

Nie da się ukryć jednak że ogrzewanie podłogówką wychodzi Ci i tak dużo taniej niż mnie grzejnikami przy niewiele większym moim zużyciu, Ty możesz wymusić grzanie w tanim prądzie a ja przy grzejnikach już nie, muszę grzać praktycznie prawie non-stop.

Jeśli wezmę do rozliczenia dzień uruchomienia pompy 31 lipiec 2018 i analogicznie 31 lipca 2019 to pompa spaliła 3918,1 kWh, jeśli znowu porównam rok od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2019 to wychodzi 3702,8kWh. Różnica bierze się stąd że obecna zima jesli w ogóle można to nazwać zimą jest cieplejsza od poprzedniej widac to tez porównując zużycie w poszczególnych miesiącach zimowych, listopad i grudzień.

Zapomniałem o drugiej części zapytania :) dzięki fotovoltaice nie płace obecnie ani za prąd bytowy ani za ogrzewanie.

Z rozliczenia rocznego jakie sobie zażyczyłem wychodzi że po rozliczeniu roku mam do dyspozycji jeszcze prawie 800kWh, powód to prawdopodobnie też cieplejsza zima bo powinienem porównując poprzedni rok dojechać prawie na oparach :)

Gość Arturo72
Artur ja Ci powiem że patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to też jestem zaskoczony tym że Twój nowy i powiedzmy dobrze ocieplony domek spala tego prądu dość dużo porównując do mojej starej poniemieckiej rudery :) O ociepleniu mógłbym tylko pomarzyć, powierzchnia ciut większa żadnych płyt, ani metra podłogówki i wychodzi na to że ta moja stara buda nie bardzo ustępuje pod względem energochłonności Twojemu domkowi. Pompa podłączona przy montażu przez podlicznik i spodobało mi się jak sobie prowadzi arkusz kolega Okobar i też sobie taki w exelu prowadzę, dzięki temu widzę ile prądu zużywam każdego miesiąca czy roku.

Nie da się ukryć jednak że ogrzewanie podłogówką wychodzi Ci i tak dużo taniej niż mnie grzejnikami przy niewiele większym moim zużyciu, Ty możesz wymusić grzanie w tanim prądzie a ja przy grzejnikach już nie, muszę grzać praktycznie prawie non-stop.

Jeśli wezmę do rozliczenia dzień uruchomienia pompy 31 lipiec 2018 i analogicznie 31 lipca 2019 to pompa spaliła 3918,1 kWh, jeśli znowu porównam rok od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2019 to wychodzi 3702,8kWh. Różnica bierze się stąd że obecna zima jesli w ogóle można to nazwać zimą jest cieplejsza od poprzedniej widac to tez porównując zużycie w poszczególnych miesiącach zimowych, listopad i grudzień.

No cóż, taki mamy klimat :)

Chcę ogrzewać dom prądem, będę miał wodną podłogówkę. Załóżmy że potrzebuję do ogrzewania 6tys. kWh energii rocznie. Czy lepiej zainwestować w większą instalację fotowoltaiczną np. 9kW i normalny kocioł elektryczny czy może lepszym rozwiązaniem będzie powietrzna pompa ciepła + mała instalacja fotowoltaiczna np. 3-4kW?

Czy możesz w skrócie nauczyć mnie co to znaczy wodna podłogówka ?