jacku6 08.02.2020 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) Ok, to teraz powiem prawdę bez sciemy... Duże zużycie w nocy na prognozowanej fakturze z Tauronu w lipcu i sierpniu, jak mówisz, wzięło się stąd, że często moim gościem na imprach nocnych był prezio Taurona, no i skurczybyk musiał donieść podwładnym żeby wzięli to pod uwagę, że wtedy w nocy było duże zużycie prądu z uwagi na muzę, światełka, baseny podgrzewane czy tam dzakuzi Ale był na tyle uczciwy, że polecił im zrobić tak, żebym za to nie płacił. Posłuchali się jego jak widać na fakturze to ona teraz prognozowana ?:) "rozliczenie sprzedaży" hehe (czerwiec , lipiec a konkretnie 30.05-30.07) i dokładnie nie zaplaciles, ale zużycie hokus pokus nie zniknęło:) Edytowane 8 Lutego 2020 przez jacku6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2020 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 to ona teraz prognozowana ?:) "rozliczenie sprzedaży" hehe No jeśli im nie zadzwonię w danym terminie z realnym zużyciem to muszą raczej wystawić fakturę z prognozowanym zużyciem za ten okres na podstawie wcześniejszych faktur bo raczej z sufitu nie wezmą cyferek. . Ile Ty masz lat chłopie czy chłopcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 08.02.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 (edytowane) No jeśli im nie zadzwonię w danym terminie z realnym zużyciem to muszą raczej wystawić fakturę z prognozowanym zużyciem za ten okres. Ile Ty masz lat chłopie czy chłopcze? realne zużycie czyli tyle ile było co nie? ile ty masz lat? na tej fakturze nie ma żadnych szacunkowych odczytów, sa rzeczywiste Edytowane 8 Lutego 2020 przez jacku6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 realne zużycie czyli tyle ile było co nie? ile ty masz lat? Tyle ile pokazuje licznik na chwilę, w której muszę dzwonić. A lat mam sądzę, że o wiele więcej od Ciebie, bo kiedyś uczylo się myślenia a widzę, że tego nie doświadczyłes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 08.02.2020 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 Tyle ile pokazuje licznik na chwilę, w której muszę dzwonić. A lat mam sądzę, że o wiele więcej od Ciebie, bo kiedyś uczylo się myślenia a widzę, że tego nie doświadczyłes świetnie, czyli twoje zużycie tak jak pisałem jest rzeczywiste i wychodzi ok 400 kWh miesiecznie poza szczytem (czerwiec, lipiec) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.02.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2020 świetnie, czyli twoje zużycie tak jak pisałem jest rzeczywiste i wychodzi ok 400 kWh miesiecznie poza szczytem (czerwiec, lipiec) Tak, wtedy goszcze prezesów i dyrektorów Taurona na nocne biby, a oni później w zamian redukują mi faktury, tak żebym nie płacił za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.02.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 realne zużycie czyli tyle ile było co nie? ile ty masz lat? na tej fakturze nie ma żadnych szacunkowych odczytów, sa rzeczywiste Jeśli nie podasz, prognozują. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 09.02.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Arturo72 zamiast się przepychac z jacku6 możesz napisac ile ta pompa + cwu pobiera miesięcznie kWh ? Realnie nie z prognoz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Arturo72 zamiast się przepychac z jacku6 możesz napisac ile ta pompa + cwu pobiera miesięcznie kWh ? Realnie nie z prognoz dokładnie ja też ja też o to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 (edytowane) Arturo72 zamiast się przepychac z jacku6 możesz napisac ile ta pompa + cwu pobiera miesięcznie kWh ? Realnie nie z prognoz Przecież to zależy od wielu czynników a takim głównym jest temperatura na zewnątrz Ale w stosunku rocznym napisze, od 7 lat rocznie na c.o i cwu wychodzi ok. 3000-3400kWh czyli miesięcznie średnio ok. 250-280kWh. Z czego 60% to ogrzewanie a 40% cwu. Co przez 7 lat dało średnią 3200kWh rocznie Podlicznik założony w marcu 2013r URL=https://images89.fotosik.pl/313/c559e0fa895e0789.jpg][/url] Edytowane 9 Lutego 2020 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.02.2020 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Przecież to zależy od wielu czynników a takim głównym jest temperatura na zewnątrz Ale w stosunku rocznym napisze, od 7 lat rocznie na c.o i cwu wychodzi ok. 3000-3400kWh czyli miesięcznie średnio ok. 250-280kWh. Z czego 60% to ogrzewanie a 40% cwu. Co przez 7 lat dało średnią 3200kWh rocznie Podlicznik założony w marcu 2013r URL=https://images89.fotosik.pl/313/c559e0fa895e0789.jpg][/url] To Ci powiem szczerze szału nie ma, ja płacę tyle z grzejnikami i pc do CUW powietrzną . Bardzo duzo idzie ci na cuw u mnie w zimie ok 60 kWh w lecie 40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.02.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 To Ci powiem szczerze szału nie ma, ja płacę tyle z grzejnikami i pc do CUW powietrzną . Bardzo duzo idzie ci na cuw u mnie w zimie ok 60 kWh w lecie 40 ? Bo my używamy tylko wanny do kapania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 09.02.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Jeśli nie podasz, prognozują. Tyle. :) co ty nie powiesz... jesli jest odczyt szacunkowy koło odczytu jest literka (S) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 10.02.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Przecież to zależy od wielu czynników a takim głównym jest temperatura na zewnątrz Ale w stosunku rocznym napisze, od 7 lat rocznie na c.o i cwu wychodzi ok. 3000-3400kWh czyli miesięcznie średnio ok. 250-280kWh. Z czego 60% to ogrzewanie a 40% cwu. Co przez 7 lat dało średnią 3200kWh rocznie Podlicznik założony w marcu 2013r URL=https://images89.fotosik.pl/313/c559e0fa895e0789.jpg][/url] no szału nie ma, U mnie WG wszystko grzane prądem z COP=1 na CO i CWU około 6-7MhW rok czyli prawie 2 razy więcej ale koszt inwestycyjny ( grzejniki elektryczne + bojler ) to ułamek ceny PC i WM... Słabo to się kalkuluje. Myślałem że mając takie instalacje w domu zużycie na rok to max 2MWh ( zakładając COP=3) Tak jak napisałeś też wszystko zależy od zimy ( temp zewnętrznej) Jeżeli dalej zimy w większości kraju będą tak wyglądały czyli mamy luty a na dworze +10 / +15 to jedynie PV i docieplenie budynku będą miały jakikolwiek sens Edytowane 10 Lutego 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.02.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Artur ja Ci powiem że patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to też jestem zaskoczony tym że Twój nowy i powiedzmy dobrze ocieplony domek spala tego prądu dość dużo porównując do mojej starej poniemieckiej rudery O ociepleniu mógłbym tylko pomarzyć, powierzchnia ciut większa żadnych płyt, ani metra podłogówki i wychodzi na to że ta moja stara buda nie bardzo ustępuje pod względem energochłonności Twojemu domkowi. Pompa podłączona przy montażu przez podlicznik i spodobało mi się jak sobie prowadzi arkusz kolega Okobar i też sobie taki w exelu prowadzę, dzięki temu widzę ile prądu zużywam każdego miesiąca czy roku. Nie da się ukryć jednak że ogrzewanie podłogówką wychodzi Ci i tak dużo taniej niż mnie grzejnikami przy niewiele większym moim zużyciu, Ty możesz wymusić grzanie w tanim prądzie a ja przy grzejnikach już nie, muszę grzać praktycznie prawie non-stop. Jeśli wezmę do rozliczenia dzień uruchomienia pompy 31 lipiec 2018 i analogicznie 31 lipca 2019 to pompa spaliła 3918,1 kWh, jeśli znowu porównam rok od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2019 to wychodzi 3702,8kWh. Różnica bierze się stąd że obecna zima jesli w ogóle można to nazwać zimą jest cieplejsza od poprzedniej widac to tez porównując zużycie w poszczególnych miesiącach zimowych, listopad i grudzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.02.2020 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Zapomniałem o drugiej części zapytania dzięki fotovoltaice nie płace obecnie ani za prąd bytowy ani za ogrzewanie. Z rozliczenia rocznego jakie sobie zażyczyłem wychodzi że po rozliczeniu roku mam do dyspozycji jeszcze prawie 800kWh, powód to prawdopodobnie też cieplejsza zima bo powinienem porównując poprzedni rok dojechać prawie na oparach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.02.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Artur ja Ci powiem że patrząc na to wszystko z perspektywy czasu to też jestem zaskoczony tym że Twój nowy i powiedzmy dobrze ocieplony domek spala tego prądu dość dużo porównując do mojej starej poniemieckiej rudery O ociepleniu mógłbym tylko pomarzyć, powierzchnia ciut większa żadnych płyt, ani metra podłogówki i wychodzi na to że ta moja stara buda nie bardzo ustępuje pod względem energochłonności Twojemu domkowi. Pompa podłączona przy montażu przez podlicznik i spodobało mi się jak sobie prowadzi arkusz kolega Okobar i też sobie taki w exelu prowadzę, dzięki temu widzę ile prądu zużywam każdego miesiąca czy roku. Nie da się ukryć jednak że ogrzewanie podłogówką wychodzi Ci i tak dużo taniej niż mnie grzejnikami przy niewiele większym moim zużyciu, Ty możesz wymusić grzanie w tanim prądzie a ja przy grzejnikach już nie, muszę grzać praktycznie prawie non-stop. Jeśli wezmę do rozliczenia dzień uruchomienia pompy 31 lipiec 2018 i analogicznie 31 lipca 2019 to pompa spaliła 3918,1 kWh, jeśli znowu porównam rok od 1 stycznia 2019 do 31 grudnia 2019 to wychodzi 3702,8kWh. Różnica bierze się stąd że obecna zima jesli w ogóle można to nazwać zimą jest cieplejsza od poprzedniej widac to tez porównując zużycie w poszczególnych miesiącach zimowych, listopad i grudzień. No cóż, taki mamy klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danSO 10.02.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 Chcę ogrzewać dom prądem, będę miał wodną podłogówkę. Załóżmy że potrzebuję do ogrzewania 6tys. kWh energii rocznie. Czy lepiej zainwestować w większą instalację fotowoltaiczną np. 9kW i normalny kocioł elektryczny czy może lepszym rozwiązaniem będzie powietrzna pompa ciepła + mała instalacja fotowoltaiczna np. 3-4kW? Czy możesz w skrócie nauczyć mnie co to znaczy wodna podłogówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.02.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2020 (edytowane) Czy możesz w skrócie nauczyć mnie co to znaczy wodna podłogówka ? Rurki z wodą w podłodze ogrzewajace pomieszczenie 'podobnie' jak grzeniki. Inna opcja (sucha) to tzw kable . Edytowane 10 Lutego 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nika5555 18.02.2020 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Podciągnę temat,przeczytałam od początku wątek i nie znalazłam odpowiedzi na zadane w temacie pytanie.Pompa ciepła czy kocioł indukcyjny? Co jest bardziej wydajne? Wytłumaczcie mi jak dziecku w podstawówce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts