Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejniki + podłogówka

Winiar33

Recommended Posts

W układzie mieszanym ważne jest,że był szybki dostęp do gorącej wody kotłowej.Odkręcasz głowicę na grzejniku i grzejnik robi się ciepły.

Jeśli to będzie kocioł z małą pojemnością wodną i niską modulacją można się pobawić w układ z dwoma termostatami.

Ale lepszy komfort uzyskasz gdy będzie to kocioł z małą pojemnością i zamiast sprzęgła zbiornik 200-300dm3 wody.

Kocioł pilnuje temperatury w zbiorniku a za zbiornikiem obwody na OP i grzejniki.

Mała pojemność wodna kotła przyda się do szybkiego grzania bojlera poza sezonem grzewczym.

Edytowane przez G69

Witajcie,

Ma ktoś z was na forum zrobioną instalacje mieszaną ogrzewania? Wymyśliłem sobie podłogowke w prawie całym domu. Grzejnik tylko w sypialni. Teraz mam problem jak ogarnąć taką instalacje. Kocioł będzie na pellet plus zasobnik cwu. Chciałbym w salonie mieć regulator pokojowy by piec pracował w trybie wł /wył, a w sypialni zwykły termostat przy grzejniku.

Wiem że temat jest ciężki ale może ktoś pomoże.

Ja mam tak że podłogówka + grzejniki.

Nawet się w to nie baw zostaw podłogówkę a tego grzejnika nie montuj bo komplikujesz układ.

Jak już bardzo chcesz to wepnij go jak koledzy pisali w układ podłogówki i wilk syty i owca cała.

Lub zamontuj sobie grzejnik elektryczny.

W układzie mieszanym ważne jest,że był szybki dostęp do gorącej wody kotłowej.Odkręcasz głowicę na grzejniku i grzejnik robi się ciepły.

Jeśli to będzie kocioł z małą pojemnością wodną i niską modulacją można się pobawić w układ z dwoma termostatami.

Ale lepszy komfort uzyskasz gdy będzie to kocioł z małą pojemnością i zamiast sprzęgła zbiornik 200-300dm3 wody.

Kocioł pilnuje temperatury w zbiorniku a za zbiornikiem obwody na OP i grzejniki.

Mała pojemność wodna kotła przyda się do szybkiego grzania bojlera poza sezonem grzewczym.

Też podoba mi się kocioł Ferroli biopellet pro. Znajomy ma ten starszy model i nie narzeka. Do kotła chyba zakupie bufor 400L, ale zbiornik w zbiorniku. Bo kotłownia mała. Dziś każdy projekt pod gaz, a ja nie mam możliwości.