G69 17.01.2020 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 (edytowane) W układzie mieszanym ważne jest,że był szybki dostęp do gorącej wody kotłowej.Odkręcasz głowicę na grzejniku i grzejnik robi się ciepły.Jeśli to będzie kocioł z małą pojemnością wodną i niską modulacją można się pobawić w układ z dwoma termostatami.Ale lepszy komfort uzyskasz gdy będzie to kocioł z małą pojemnością i zamiast sprzęgła zbiornik 200-300dm3 wody.Kocioł pilnuje temperatury w zbiorniku a za zbiornikiem obwody na OP i grzejniki.Mała pojemność wodna kotła przyda się do szybkiego grzania bojlera poza sezonem grzewczym. Edytowane 17 Stycznia 2020 przez G69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 17.01.2020 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Witajcie, Ma ktoś z was na forum zrobioną instalacje mieszaną ogrzewania? Wymyśliłem sobie podłogowke w prawie całym domu. Grzejnik tylko w sypialni. Teraz mam problem jak ogarnąć taką instalacje. Kocioł będzie na pellet plus zasobnik cwu. Chciałbym w salonie mieć regulator pokojowy by piec pracował w trybie wł /wył, a w sypialni zwykły termostat przy grzejniku. Wiem że temat jest ciężki ale może ktoś pomoże. Ja mam tak że podłogówka + grzejniki. Nawet się w to nie baw zostaw podłogówkę a tego grzejnika nie montuj bo komplikujesz układ. Jak już bardzo chcesz to wepnij go jak koledzy pisali w układ podłogówki i wilk syty i owca cała. Lub zamontuj sobie grzejnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 17.01.2020 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 W układzie mieszanym ważne jest,że był szybki dostęp do gorącej wody kotłowej.Odkręcasz głowicę na grzejniku i grzejnik robi się ciepły. Jeśli to będzie kocioł z małą pojemnością wodną i niską modulacją można się pobawić w układ z dwoma termostatami. Ale lepszy komfort uzyskasz gdy będzie to kocioł z małą pojemnością i zamiast sprzęgła zbiornik 200-300dm3 wody. Kocioł pilnuje temperatury w zbiorniku a za zbiornikiem obwody na OP i grzejniki. Mała pojemność wodna kotła przyda się do szybkiego grzania bojlera poza sezonem grzewczym. Też podoba mi się kocioł Ferroli biopellet pro. Znajomy ma ten starszy model i nie narzeka. Do kotła chyba zakupie bufor 400L, ale zbiornik w zbiorniku. Bo kotłownia mała. Dziś każdy projekt pod gaz, a ja nie mam możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 18.01.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 Do przemyślenia sterowanie tego mini bufora.Sterownik Ferroli nie obsługuje bufora.Za buforem też trzeba wiedzieć jaką automatykę zastosować do sterowania OP i grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winiar33 19.01.2020 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Tak, np. Tech i3 i jakieś pokojowe termostaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts