pasiasty25 16.01.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Witam wszystkich! Z racji że jest to mój pierwszy post z góry proszę o wyrozumiałość.... Mam pytanie odnośnie pompy ciepła jak powinna wyglądać praca z ogrzewaniem podłogowym ? Pompa Monblock z wbudowanym zbiornikiem 80 l Sytuacja wygląda następująco - kupiłem PC (chinolka) z nastawieniem że będę w sezonie letnim ogrzewał CWU oraz w okresie przejściowym ogrzewał dom, PC została wpięta równolegle do istniejącej instalacji która jest zasilana kotłem na pellet ku mojemu zaskoczeniu chinolek radzi sobie całkiem nieźle i co ważniejsze jest bardziej ekonomiczny od kotła. Zastanawia mnie czy można coś poprawić aby jej wydajność wzrosła? Teraz praca wygląda tak: PC ma nastawioną temperaturę max czyli 60 co pół godziny załącza się pompka cyrkulacyjna lub nie jeżeli temperatura zadana osiągnięta w domu. Pompka załącza się cyklicznie tak aby PC miała czas na podbicie temperatury do możliwie jak najwyższej, wymyśliłem tak ponieważ gdzieś czytałem że zawory mieszające robią wrogą robotę przy ogrzewaniu niskotemperaturowym z drugiej strony też czytałem że pompa traci wydajność kiedy musi podgrzać wodę do wysokiej temp. Może ktoś doradzi jak optymalnie powinno to pracować? Jestem zielony w temacie naprawdę proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Ustaw jak najnizsza temperature zasilania ale taka zeby wystarczyla Ci na nagrzanie domu optymalna byla by gdzies w granicach 30 do 35st wyzsze temperatury to nieporozumienie dla wydajnosci.Dla przykladu np pompa panasonica przy 30st.bedzie miala cop np.4 a jak dasz jej 55st to cop 2W chinczyku moze byc jeszcze gorzej.Ale nie ustawiaj tez za nisko np.25st bo mozesz miec klopoty z ciaglym zalaczaniem i wylaczaniem pompy ciepla tak zwane taktowanie szkodliwe dla pompy ciepla jedno zalaczenie i ponad 40min chodzenia jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 16.01.2020 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Bardzo dziękuje za odpowiedź, tylko odnośnie tych mieszaczy nie będą "szkodzić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2020 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 A jakie te zawory trojdrozne takie zwykle recznie ustawiane na jakis stopien np.od 0 do 5 ? Czy jakies termostatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 I jaka funkcje u Ciebie pelnia z kotla idzie np.60st i dodaje zimnej z powrotu zeby Ci wpuscic na podloge no.35.Czy jakas ochrona powrotu ze na podloge idzie 60 a dodaje tej goracej wody do powrotu zeby powrot byl cieplejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 16.01.2020 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Te zawory są ręcznie ustawiane mają kurek o zakresie 0 do 8 ustawione na 8 , co do drugiego pytania nie bardzo znam odpowiedź ale raczej to pierwsze z tego tytułu że kocioł nagrzewał właśnie do 60 i puszczał w obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 16.01.2020 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 No to zawory bys musial przestawic w taka pozycje aby nic nie mieszaly jak pompa zrobi te 35 to ma isc w podlode 35 a wracac powrotem jak najzimniejsza.Niewiem jaka masz obiegówke ale w pompach dosyc duze przeplywy sa np u mnie przy pompie 7kw od 10do 30l/min .Roznice miedzy zasilaniem a powrotem podobno najkorzystniej miec 5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasiasty25 16.01.2020 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Już mam ustawione teraz testy , w takim ustawieniu znowu pojawia się problem ogrzania CWU :/ trzeba by ręcznie przestawiać za każdym razem.Jeszcze raz dziękuje i dobrej nocy życzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.01.2020 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 A co ona nie ma zaworu przelaczajacego miedzy cwu a c.o?Jak jej ustawisz np.35 to taka sama grzeje cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 A co ona nie ma zaworu przelaczajacego miedzy cwu a c.o? Jak jej ustawisz np.35 to taka sama grzeje cwu? Przecież on ma instalację dla kotła na paliwo stałe (pelet) , więc zupełnie inaczej wykonaną niż w przypadku pompy ciepła. Trzeba by całkowicie przerobić instalację aby to dobrze działało .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.01.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2020 Przecież on ma instalację dla kotła na paliwo stałe (pelet) , więc zupełnie inaczej wykonaną niż w przypadku pompy ciepła. Trzeba by całkowicie przerobić instalację aby to dobrze działało .. Ma chinczyka z wbudowanym zbiornikiem cwu 80l i podpiol ta pompe pod istniejaca instalacje. Pytalem bo niewiem czy jak normalna pompa ciepla przelacza sobie z cwu na c.o i wtedy niewidze problemu czy moze on wpuszcza wode z cwu do co albo jest podpiety do wezownicy . To wtedy nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts