Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mitsubishi Zubadan 11 kW czy Panasonic T-CAP 9 kW

bronson90

Recommended Posts

Witam koledzy,

od dłuższego czasu przeglądam wątki z pompami ciepła, żeby złapać jakąkolwiek orientacje w temacie. Jestem aktualnie na zbieraniu wycen w 2-3 miejscach i porównywaniu ofert. Pompa ciepła ma trafić do domu moich rodziców, aktualnie posiadają kocioł na ekogroszek, zużywają na cały rok około 4,5 t. W większości domu grzejniki, w części podłogówka na powrocie z grzejników. Przez większą część sezonu grzewczego mają TZ około 45 stopni, w duże mrozy podnosili, taka temperatura powoduje. że mają w domu Ugande ;) Mam kilka pytań na które cięzko mi znaleźć odpowiedzi.

Pierwsze zasadnicze, która pompa lepsza czy Mitsubishi Zubadan 11 kW + 6 kW grzałek czy może Panasonic T-CAP 9 kW + 3 kW grzałki.

2. Split czy monoblok?

3. Jednofazowa czy 3fazowa?

4. Jeśli chcieliby korzystać z chłodzenia to w salonie założyliby klimakonwektor, czy w reszcie domu też będą mieli jakąkolwiek korzyść z chłodzenia?

5. Czy zakładać bufor? Jeśli tak/nie to dlaczego?

6. Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe? Aktualnie jak dobrze kojarze mają 14 A (moc przyłączeniowa 7 kW)

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, chcę im jak najwięcej pomóc w wyborze bo nie jesteśmy w tym temacie zorientowani.

Pompa ciepła ma trafić do domu moich rodziców, aktualnie posiadają kocioł

na ekogroszek, zużywają na cały rok około 4,5 t.

W większości domu grzejniki, w części podłogówka na powrocie z grzejników.

Przez większą część sezonu grzewczego mają TZ około 45 stopni, w duże

mrozy podnosili, taka temperatura powoduje, że mają w domu Ugande ;

1/ Pierwsze zasadnicze, która pompa lepsza czy

Mitsubishi Zubadan 11 kW + 6 kW grzałek czy może Panasonic T-CAP 9 kW + 3 kW grzałki.

2. Split czy monoblok?

3. Jednofazowa czy 3 fazowa?

4. Jeśli chcieliby korzystać z chłodzenia to w salonie założyliby klimakonwektor, czy w reszcie domu też będą

mieli jakąkolwiek korzyść z chłodzenia?

6. Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe? Aktualnie jak dobrze kojarze mają 14 A (moc przyłączeniowa 7 kW)

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi, chcę im jak najwięcej pomóc w wyborze bo nie jesteśmy w tym temacie zorientowani.

Na pewno, żadna z nich,

Należy wykonać profesjonalne OZC,

Warto przestudiować temat;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page9

Edytowane przez Andrzej5101

Doceniam fachowe i właściwe podejście do sprawy ale w żadnym z pytań nie pytałem o dobór mocy pompy, koszty użytkowania. Wtedy Twoja odpowiedź byłaby zasada.

Moje pytania są nakierowane na wybór między jednym a drugim urządzeniem, oraz wariantami tych pomp (split, mono, 1faz 3 fazl

Doceniam fachowe i właściwe podejście do sprawy ale w żadnym z pytań nie pytałem o dobór mocy pompy, koszty użytkowania. Wtedy Twoja odpowiedź byłaby zasada.

Moje pytania są nakierowane na wybór między jednym a drugim urządzeniem, oraz wariantami tych pomp (split, mono, 1faz 3 fazl

Jak ktos ma Ci doradzic jak nawet nie wiesz o co pytasz jak ktos ci powie ze lepsza ta wieksza a sie okaże za duza to bedzie najgorsza pompa na swiecie.

Spytaj np.ktora z tych pomp jakosciowo jest wykonana moze o to ci chodzi?

Co do reszty to dla jednego lepszy split dla drugiego mono

Tak samo z 1f czy 3f

Dokładnie o to mi chodzi, która jakościowo jest lepsza. Nie pytam, która lepsza dla danego domu, jakie zużycie, jaka moc bo wiem, że tu bez OZC się nie da wróżyć z fusów. W Panasonicu jest spora dopłata do pompy 3f, zastanawiam się czy to dlatego ze 3f jest lepsza, czy może czymś innym jest to spowodowane.

Jakosciowo tez bedzie cieżko ;)

Bo raczej nikt z uzytkownikow pomp nie mial dwóch i nie ma jak porównac.

Moglby sie wypowiedziec jakis instalator co montuje obie firmy ale jak to z instalatorem bedzie chwalil to co mu pasuje

Za duzo sie zadtanawiasz priorytetem dla Ciebie jest dobor mocy pompy a jesli wybierzesz pompe znanych producentow to kazda bedzie w podobnej jakosci

Witam koledzy,

od dłuższego czasu przeglądam wątki z pompami ciepła, żeby złapać jakąkolwiek orientacje w temacie. Jestem aktualnie na zbieraniu wycen w 2-3 miejscach i porównywaniu ofert. Pompa ciepła ma trafić do domu moich rodziców, aktualnie posiadają kocioł na ekogroszek, zużywają na cały rok około 4,5 t. W większości domu grzejniki, w części podłogówka na powrocie z grzejników. Przez większą część sezonu grzewczego mają TZ około 45 stopni, w duże mrozy podnosili, taka temperatura powoduje. że mają w domu Ugande ;) Mam kilka pytań na które cięzko mi znaleźć odpowiedzi.

Pierwsze zasadnicze, która pompa lepsza czy Mitsubishi Zubadan 11 kW + 6 kW grzałek czy może Panasonic T-CAP 9 kW + 3 kW grzałki.

2. Split czy monoblok?

3. Jednofazowa czy 3fazowa?

4. Jeśli chcieliby korzystać z chłodzenia to w salonie założyliby klimakonwektor, czy w reszcie domu też będą mieli jakąkolwiek korzyść z chłodzenia?

Witam

Mam zamiar założyć w tym roku PC i moim wyborem jest Panasonic

1) Panasonic jak i Mitsubishi. mają stałą moc do -15

2) cena Panasonica sporo niższa niż Mitsubishi jak i części

3) Nie chcę przepłacać za nazwę ,choć Mitsubishi to numer 1 wśród PC (moim zdaniem)

No Mitsubishi wychodzi drożej około 3-4 tysięcy, piechotą taka kwota nie chodzi ale jeśli jest z czymś lepsza od Panasonica, to przy takiej inwestycji nie robi to już wielkiej różnicy. A jeśli trzyma z panasem jeden poziom to po co przepłacać. Widzę,że nie będzie łatwego wyboru :)

No Mitsubishi wychodzi drożej około 3-4 tysięcy, piechotą taka kwota nie chodzi ale jeśli jest z czymś lepsza od Panasonica, to przy takiej inwestycji nie robi to już wielkiej różnicy. A jeśli trzyma z panasem jeden poziom to po co przepłacać. Widzę,że nie będzie łatwego wyboru :)

Jeszcze zależy ile Cię kasuja za poszczegolne pompy bo moze sie okazac ze realna roznica jest wieksza.

Np.Ja jak zaczynalem szukac to bylem u instalatora ktory mogl mi zamontowac Wieska lub panasa za wieska chcial 40tys za panasa 35tys wiec niby roznica 5tys.

Po 6 miechach poszukiwan Wieka najtaniej znalazlem za 35tys a panasa za 21tys wiec realna roznica wyszla 14tys ;)

Jeszcze zależy ile Cię kasuja za poszczegolne pompy bo moze sie okazac ze realna roznica jest wieksza.

Np.Ja jak zaczynalem szukac to bylem u instalatora ktory mogl mi zamontowac Wieska lub panasa za wieska chcial 40tys za panasa 35tys wiec niby roznica 5tys.

Po 6 miechach poszukiwan Wieka najtaniej znalazlem za 35tys a panasa za 21tys wiec realna roznica wyszla 14tys ;)

Dlatego też wyceniam w kilku miejscach, pytam, szukam. Sam niedawno się budowałem i wiem jakie na wszystkim mogą być różnice.