Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czytam, czytam i mam mętlik w głowie! Jaka taryfa najkorzystniejsza?

Stanowska

Recommended Posts

Cześć.

Właśnie podpisałam cyrograf na panele fotowoltaiczne o mocy 7 kW.

Zużywam w ciągu roku około 6000-6500 kilowatów.

Mam zainstalowaną klimatyzację o nominalnej mocy 8 kilowatów (5 kW na poddaszu + 3 kW w salonie).

Dostawca energii to PGE Obrót.

Moja dotychczasowa taryfa to G11. Jestem cały dzień w domu. Robię pranie, suszenie, zmywanie praktycznie codziennie, nie zwracam uwagi na godziny pracy urządzeń.

BARDZO PROSZĘ o poradę, na jaką taryfę przejść, po założeniu paneli fotowoltaicznych, zakładając, że pokryją one jakieś 80-90% zapotrzebowania domu na energię?

Żeby się tutaj nie rozpisywać zbytnio, tak w skrócie poproszę, jaką taryfę wybrać?

Będę niezmiernie wdzięczna za każdą poradę/odpowiedź.

Agata Stanowska.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie zużycie ponad 75% w taniej reszta 25% w drogiej.

Pv które planuje założyć w tym roku raczej nie pokryje w 100% zapotrzebowania na prąd.

I też mam dylemat czy pozostać czy iść w g11.

Nie widzę dylematu mam g12w i pozostaję bo to się opłaca z PV mam 4kwp przy zużyciu 7Mwh /rok z tego 30/70 1/2 strefa rachunek ma spaść roczny z około 4000 zł do 1300 z opłatami stałymi. czas zwrotu z inwestycji 3-4 lata

Przy obecnych cenach nie ma sensu wydawać 5000 zł /1kwp aby produkować prąd w II strefie. A rezygnować i brać g-11 to głupota

G11 też cały dzień w chacie jestem i nie zamierzam czegokolwiek odpalać po 22:00 , zmywarki, odkurzacza, grzałki w cwu. Odpalam dodatkowe ogrzewanie i chłodzenie na żądanie a nie jak prąd jest tańszy.

Poproś żonę aby prasowała po 22:00 to dostaniesz za każdym razem z żelazka, ale powiedz jej że może prasować kiedy chce i jak chce nie dostaniesz nigdy.

Edytowane przez marcinbbb

G11 też cały dzień w chacie jestem i nie zamierzam, odpalać zmywarki, odkurzacza, grzałki w cwu. Odpalam dodatkowe ogrzewanie i chłodzenie na żądanie a nie jak prąd jest tańszy.

Poproś żonę aby prasowała po 22:00 to dostaniesz za każdym razem z żelazka, ale powiedz jej że może prasować kiedy chce i jak chce nie dostaniesz migdy.

Ja jestem cały czas w domu i korzystam z prądu według potrzeb a zużycie i tak mam korzystne to wynika z tego przy taryfie g12 ze w tańszej taryfie jest 104 dni weekendów i kilka świąt państwowych.

G11 też cały dzień w chacie jestem i nie zamierzam czegokolwiek odpalać po 22:00 , zmywarki, odkurzacza, grzałki w cwu. Odpalam dodatkowe ogrzewanie i chłodzenie na żądanie a nie jak prąd jest tańszy.

Poproś żonę aby prasowała po 22:00 to dostaniesz za każdym razem z żelazka, ale powiedz jej że może prasować kiedy chce i jak chce nie dostaniesz nigdy.

Też jestem ciągle w chacie i jaki z tego morał jakoś 70% w taniej wychodzi.

Moja prasuje w wekendy albo po 21 i jeszcze nie dostałem z żelazka.

Baba czy nie pieniądze widzi

Też jestem ciągle w chacie i jaki z tego morał jakoś 70% w taniej wychodzi.

Baba czy nie pieniądze widzi

Dzidziuś jesteś ja mam patent na prasowanie. NIE prasuję mam to w dupie po zmianie pralki jakoś to nie jest konieczne :rolleyes:

Właśnie podpisałam cyrograf na panele fotowoltaiczne o mocy 7 kW....

pokryją one jakieś 80-90% zapotrzebowania domu na energię?

jak ustawiona instalacja ,że zakładasz niepełne pokrycie zapotrzebowania? Jeśli na południe to ona zrobi z 8MWh to powinno wystarczyć na 100% pokrycie .

BARDZO PROSZĘ o poradę, na jaką taryfę przejść, po założeniu paneli
jeśli założyłaś tak dużą instalację, bez sensu przechodzić na inną niż G11 .

G12 ma sens jeśli ktoś zakłada pokrycie instalacją fotowoltaiczną części zużycia prądu i chce płacić nadal rachunki do ZE wyższe niż 150zł/rok , tak jak to robi gawel , czy będzie robił kulibob .

• Like 1

Dzidziuś jesteś ja mam patent na prasowanie. NIE prasuję mam to w dupie po zmianie pralki jakoś to nie jest konieczne :rolleyes:
kolejny świetny patent na udowodnienie ,że g12 się opłaca :lol2::lol2::lol2: to ,że ty masz w doopie jak wyglądasz nie znaczy ,że inni też tak mają .

Kąpiesz się dopiero jak widać brud :confused:

Wyszczególnię też ten inny

:wave: cieszymy się Twoim szczęściem .

.

Edytowane przez cuuube

Żeby się tutaj nie rozpisywać zbytnio, tak w skrócie poproszę, jaką taryfę wybrać?

Będę niezmiernie wdzięczna za każdą poradę/odpowiedź.

Agata Stanowska.

Możesz przejść na G12, lub pozostać w G11.

Nie ma najmniejszego sensu przechodzić na G12W.

Przy G12 zaoszczędzisz parę złotych w ciągu roku w stosunku do G11 bez pilnowania kiedy włączyć pralkę, lub coś ugotować.

Będziesz miała jeszcze sporą rezerwę na wypadek zwiększenia zapotrzebowania w taryfie dziennej na EE.

Przy obecnych cenach nie ma sensu wydawać 5000 zł /1kwp aby produkować prąd w II strefie. A rezygnować i brać g-11 to głupota

Mnie dołożenie "prawie " każdego kWp kosztuje 1 tys z używek plus moja praca( panel 250Wp ok 180-200) reszta to mocowania, kable) bez dofinansowania żadnego. Nie uważam że ci co dają 4000zl za kWp to bez sensu wydają kasę bo to głupota. Dlaczego bierzesz wszystkich swoją miarą? .Masz taką taryfę ok