Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki wyżej niż panele - niwelacja przez miejscowe nadlanie kleju

drozduu

Recommended Posts

Witam

płytkarz w łazienkach zrobił płytki za wysoko

ustalaliśmu że będzie z podkładem 10mm panela i przykładał sobie płytkę a i tak wyszło o 4-5mm wyżej niż panel

teraz pytanie co robić

idealnie pasuje panel 12mm z podkładem - ale nie dość że część ekspertów mówi że na podłogówkę max 10mm, no i koszt - różnica minimum 20zł na metrze (na całości 2,5k)

płytkarz mówi żeby położyć podkład 2 razy - mi się to nie widzi

drugi płytkarz - (nie robił u mnie) mówi żeby podlać przy drzwiach do łazienki tylko nie samopoziomem a klejem do płytek - na długości ok 1,5m

myślałem też o skuciu płytki tej na szerokość drzwi -15cm (musiało tak być bo fugi lepiej zgrały gdzie indziej ale znowu 4mm na 15cm już odczuje

boję się klawiszowania paneli chodź fakt w całym domu ten poziom wylewek nie jest na zero i są różnice do max 5mm

Co będzie najlepszym rozwiązaniem - nie chcę stosować tej listwy maskującej

i jak rozliczyć się z płytkarzem ;(

dzięki

boję się klawiszowania paneli chodź fakt w całym domu ten poziom wylewek nie jest na zero i są różnice do max 5mm

dzięki

Masz 5mm różnicy w wysokości wylewek, a doszukujesz się błędu płytkarza :(

Sprawdź grubość płytek, sprawdź na opakowaniu z klejem minimalną jego grubość, podaj czy łazienka miała iść ze spadkiem, a na końcu podaj jaka minimalna grubość jest zalecana dla gumy w płynie.

Wtedy będzie czarno na białym.

Edytowane przez klaudiusz_x

tak winie płytkarza\

płytka ma 1cm i klej więc wyjdzie więcej niż 1cm

a.l.e

miałem posadzki w łazienkach specjalnie obniżone o 5mm

a płytkarz wylał samopoziom - myślałem że 1-2mm (moja wina że nie sprawdziłem)

a okazało się że pewnie wylał więcej - nie wiem

ale nie zmienia to faktu że miejsce na grubą płytke było

mniejsza o to bo możliwość była

proszę o poradzenie co z tym można teraz zrobić

Nie była ta informacja podana w 1 poście.

Pytanie, na ile była konieczna ta wylewka samopoziomująca.

Być może wylewka nie była tak równa jak by się wydawało.

U siebie także mam minimalnie wyżej. Mi to nie przeszkadza.

Ale taką zmianę miał uzgodnić.

Nie była ta informacja podana w 1 poście.

Pytanie, na ile była konieczna ta wylewka samopoziomująca.

Być może wylewka nie była tak równa jak by się wydawało.

U siebie także mam minimalnie wyżej. Mi to nie przeszkadza.

Ale taką zmianę miał uzgodnić.

wylewka nie była zła - wątpię żeby na tak małym pomieszczeniu jak łazianka uciakało dużo

w salonie 50m2 ucieka 4mm na przekątnej 12metrów

ale mniejsza o to

mi to przeszkadza i muszę to jakoś rozwiązać

nie chcę też się rozstawać nie ładnie z płytkarzem ale zawalił - zresztą to widział i nie miał nic na swoją obronę

chcę to jakoś wyrobić ale też nie wydawać 3tyś (tyle jest różnicy na panelach 8 a 12mm)

czy to nadlanie miejscowe (spadek 4mm na 1,5m) spowoduje klawiszowanie paneli ?

• 4 weeks później...
Mialem podobny problem. Jednakze wiedzialem od poczatku ze plytki sa 1mm wyzsze od paneli + do tego doszla troche nierowna wylewka pomiedzy lazienka i korytarzem i problem gotowy :). Tez chyba mialem roznice 2-3mm i plytkarz wyjechal po prostu z klejem dookola. Bo nic innego wlasciwie nie dalo sie zrobic oprocz wylewki samopoziomujacej co oczywiscie nie wchodzilo w rachube. W tym tygodniu klade panele wiec zobaczymy w praniu czy bedzie to odczuwalne.

• 2 months później...
Mialem podobny problem. Jednakze wiedzialem od poczatku ze plytki sa 1mm wyzsze od paneli + do tego doszla troche nierowna wylewka pomiedzy lazienka i korytarzem i problem gotowy :). Tez chyba mialem roznice 2-3mm i plytkarz wyjechal po prostu z klejem dookola. Bo nic innego wlasciwie nie dalo sie zrobic oprocz wylewki samopoziomujacej co oczywiscie nie wchodzilo w rachube. W tym tygodniu klade panele wiec zobaczymy w praniu czy bedzie to odczuwalne.

no i jak wyszło\

czuć jakies różnice bo jeśli mam lać samopoziom to teraz chodź też mi się chce jak.....

a najgorsze że i tak musze lać ze spadkiem tzn po dokłądnych pomiarach okazało się że :

\posadzka jest nie równa i tak łazienka jest wyżej o 4mm niż wc\

i jeśli wyleje saqmopoziom 4mm przy wc (tyle brakuje przy wc i łazience do płytki) to przy łazience i tak się on zzeruje

czyli musze lać przy wc 4mm a przy łazience też 4mm ale o 4mm wyżej - ociąiąć to a potem na 2metrach korytarza zniwelować te 4mm klejem czyli spadek 0,2%

jak u Ciebie sprawują się te panele po podruwnaniu klejem po łuku

taki trochę off topic - u mnie w narożnikach jastrychu jest trochę podniesiony beto... własnie w okoliach 5mm. Mieliście też tak po wylewkach cementowych? Jutro będę dzwonił do wykonawcy zeby to poprawił. Czytałem trochę o normach i jest do 3mm na 2metrach łaty.

a u Ciebie jak

robiłeś coś z tym czy olałeś

u mnie też w pokojach są różnice - zwłaszcza w salonie przy oknach jest 5mm wyżej niż przy wejściu - i teraz - przejmować się tym i lać samopoziom czy nie ruszać

już biorę pod uwagę lanie w całym domu - tona samopoziomu i kupa roboty

albo tylko korytarz ze spadkiem i załatwiam łazienkę i wc \(różnice do płytki) a do salonu robie kolejny spadek do obecnej wylewki\

albo równać klejem tylko przy drzwiach łazienki i wc

albo olać wszystko i dawać beznadziejną listwę

Witam

płytkarz w łazienkach zrobił płytki za wysoko

ustalaliśmu że będzie z podkładem 10mm panela i przykładał sobie płytkę a i tak wyszło o 4-5mm wyżej niż panel

teraz pytanie co robić

idealnie pasuje panel 12mm z podkładem - ale nie dość że część ekspertów mówi że na podłogówkę max 10mm, no i koszt - różnica minimum 20zł na metrze (na całości 2,5k)

płytkarz mówi żeby położyć podkład 2 razy - mi się to nie widzi

drugi płytkarz - (nie robił u mnie) mówi żeby podlać przy drzwiach do łazienki tylko nie samopoziomem a klejem do płytek - na długości ok 1,5m

myślałem też o skuciu płytki tej na szerokość drzwi -15cm (musiało tak być bo fugi lepiej zgrały gdzie indziej ale znowu 4mm na 15cm już odczuje

dzięki

Cześć.

Właśnie ukończyłem budowę i mam położone w całym domu panele 12 mm + 2mm podkładu kwarcowego (bez łazienek i pom.gosp.)

Wg mnie rewelacyjnie przenoszą ciepło a są sztywniejsze niż 10 ,oczywiście 100% podłogówka.

Przy planowaniu wziąłem pod uwagę 1cm płytki + min 4 mm kleju i wyszło na panel 12+2 podkładu i nie żałuję .

Tak czy inaczej pomiędzy panelem a płytką i tak trzeba dać listwę ale przy równym poziomie wyjdzie estetycznie

Mogę podesłać na priv jak wyszło

Edytowane przez rafaik77