Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyburzenie 4m ściany w domu

Recommended Posts

Ściana jest na 12 cm.

A całą ściana ma 4,5m. 0,5 zostawiam na słup czy filary.

Czyli wycinasz w ścianie grubości 12cm (+2x tynk) otwór długości 4,00m i pozostają dwa filarki o wymiarach ok. 12cm x 25cm z każdej strony?

A gdzie są ściany nośne? Prostopadłe do tej wycinanej ściany i na obu końcach ściany działowej 4,50m?

Ile wysokości na ta wycinana ściana i na jakiej wysokości na być podciąg ?

W którym kierunku jest rozpięty strop?

Równolegle do tej działowej 12cm czy prostopadle? i jaką ma rozpiętość?

Na tym stropie stoi kolejna ścianka działowe 12cm i opiera się więźba dachu - dobrze pamiętam?

PS Językiem inżyniera jest rysunek (rysunki) a nie opowiadanie o konstrukcji na kilka stron. :)

Dom jest w formie kwadratu.

Ściana którą chce wyburzyć jest na cegłę 12cm plus tynk na niej ściana równoległa idąca przez cały dom ma 35cm ściany zewnętrzne 40cm dom jest wybudowany z kamienia A od środka cegła czyli podwójne ściany. Chce zrobić filarki z cegły lub wstawić śluby żeby to przynosiło obciążenie.

Ściana ma wysokość 2,8m pociąg chce dać od samej góry żeby podeprzeć strop bezpośrednio.

Na tej ściance stoi ścianka działowa 12cm z porotermu, na niej zaś wspiera się całą połowa dachu który jest deskowany i kryty papogontem.

Gdzie jest rozpięty strop nie mam pojęcia dla pewności obstawiam że na wszystkich czterech ścianach. Dom jest z lat 60 nie wiem jak to wtedy budowali.

Jestem już wstępnie umówiony z konstruktorem żeby to obejrzał

Ale chcialbym mieć rozeznanie w temacie bo zazwyczaj te przeliczenia są przewymiarowane on sie pod tym podpisze wiec lepiej dla niego jak da więcej w razie w i ja to rozumiem to jest jego dupochron. Przyklad innego kolegi konstruktor w bardzo podobnym domu z taką sama ścianą wyliczył dwa HEBY 280 bez żadnych słupów.

Murarz jak przyszedł to robić powiedział że jest to przesadzone i t to grubo w rezultacie dali dwa HEBY 220 i jest ok.

Dlatego też mój temat tutaj żeby dostać zwykłą chłopską radę nie oczekuje wyliczeń i projektów.

W latach 60-tych raczej nie wykonywano dwukierunkowych stropów lanych na mokro.

Z oglądu sufitu można ocenić typ stropu i kierunek rozpiętości.

Nie dostałeś żadnych obliczeń ale już wiesz że zazwyczaj obliczenia są przewymiarowane.

Do tego murarz wie lepiej i zrobili wg wytycznych murarza. Swoją drogą murarz mógł mieć rację.

Ile jesteś w stanie zapłacić za wizytę i za obliczenia z podpisem?

Pamiętaj - podciąg to jedno a podpory pod podciąg są tak samo ważne i to na czym te podpory stoją!

Chłopskie rady już dostałeś :)

Przyklad innego kolegi konstruktor w bardzo podobnym domu z taką sama ścianą wyliczył dwa HEBY 280 bez żadnych słupów.

Murarz jak przyszedł to robić powiedział że jest to przesadzone i t to grubo w rezultacie dali dwa HEBY 220 i jest ok.

Dlatego też mój temat tutaj żeby dostać zwykłą chłopską radę nie oczekuje wyliczeń i projektów.

Konstruktor musiał przyjąć pewne współczynniki bezpieczeństwa występujące w normach. To nie jest tak że konstruktor określa materiał na oko. Przyjmuje POTENCJALNE zgodne z normą maksymalne obciążenie stropu. Musi założyć; mimo że będziesz mu to negował; że za 10 lat jak nie ty to ktoś kto być może wprowadzi się do tego domu, na górze wszędzie położy płytki i obciąży cały strop wagą kilkuset kg. Oraz postawi 400 litrowe akwarium i regał z książkami. W obecnym stanie pewnie jakbyś wstawił byle co( 2 x C 120, 2 szyny kolejowe, HEB 180) to by to ustało. Gorzej jak zapomnisz o tym i za jakiś czas będziesz chciał zmienić zagospodarowanie piętra. Albo co gorsza ktoś kto nie wie jak to zostało podparte zacznie grzebać i dodatkowo obciąży strop. W najlepszym przypadku tylko coś tam popęka.

Ja osobiście jakbym robił coś takiego BEZ współpracy z konstruktorem wsadziłbym zapewne dużo grubszy materiał niż konstruktor by zaproponował - tak dla pewności.

To jest twój dom, tam przebywają twoi bliscy- twoja rodzina, pomyśl że jakby cokolwiek kiedykolwiek coś się stało, jakbyś spojrzał w lustro na siebie ze świadomością że z powodu chęci oszczędzenia kilku stów przyczyniłeś się do czyjeś krzywdy.

Jeśli wysoki podciąg ci przeszkadza. porozmawiaj z konstruktorem niech dobierze materiał o niskiej wysokości ale np z grubego materiału - np jakieś kształtowniki np 2 x profil 150x100x10 - okej drożej ale ile dla 4 metrów 500 zł - jaka jest cena spokoju? Ponadto profile łątwiej kupić ze stali S355 więc chciał nie chciał 30% mocniejszej niż zwykła plastelina.