Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowa budowa instalacji od pompy do kranu - pytania?

Emek81

Recommended Posts

Witam, mam problem z instalacją (instalacja wykonana prze zemnie)

Może najpierw opiszę sytuację a potem instalację. Problem pojawił się po założeniu REDUKTORA CIŚNIENIA, objawia się tym że wzrasta ciśnienie za tym reduktorem co jest niepożądane bo zamontowałem go po to aby takiej sytuacji nie było. (Reduktor sprawdzony, jest sprawny) Ciśnienie ustawione w zbiorniku przeponowym na min 2,5 max 4,5 bar. Natomiast podczas grzania wody ciśnienie w instalacji (za reduktorem) potrafi przekroczyć 8 bar wtedy otwiera się zawór bezpieczeństwa.

OPIS INSTALACJI

-studnia z pompą głębinową (35m)

-zawór zwrotny zaraz za pompą

-w domu kolejny zawór zwrotny (przed zbiornikiem przeponowym)

-zawór główny 3/4'

-zbiornik przeponowy 50l

-zawór 3/4'

-reduktor ciśnienia

-filtry 3szt 10'

-rozdzielacz na zimną i ciepłą wodę (pex)

-bojler 80l (zamontowany zawór bezpieczeństwa)

-odbiorniki (prysznic, umywalka, zlew, itp..)

Pytanie jak poprawić taką instalację żeby taka sytuacja nie miała miejsca? Czy są jakieś zawory bezpieczeństwa które maja odrazu odprowadzenie do instalacji kanalizacyjnej?

Proszę o jakieś rady bardziej doświadczonych kolegów ;)

Edytowane przez Emek81

Tak strzeliłem z sufitu. Poczytaj o doborze zbiorniczków w internecie. Im grzejesz do wyższej temperatury tym pojemniejszy zbiorniczek trzeba bo woda bardziej się rozszerzy. Pewnie przy odpowiednio dobranym ciśnieniu wstępnym wystarczy mniejszy. Taki zbiorniczek to i pod sufitem można uwiesić.