Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie strychu

boconek03

Recommended Posts

Witam, nad pelnowymiarowym piętrem(bez skosów) mam strych który zaplanowałem że będzie nieużytkowy.

Czy więc teraz ocieplić płytę od góry? To powinna być wełna czy styropian? I jaka grubość najlepiej.

Zastanawiam się teraz czy jeśli to będą podobne pieniądze to czy nie ocieplić jednak dachu.

Powierzchnia płyty to ~120m2, powierzchnia dachu ~250m2.

Myślę, że lepiej teraz ocieplić płytę i tyle.

Jak mi będzie brakowało strychu to zawsze mogę ocieplić dach wtedy.

Proszę o opinie ;)

Ja ocieplałem dach chociaż chciałem tylko podłogę strychu ale w sumie zrobiłem dobrze bo na strychu duużo cieplej i nie ciągnie drzwiami taka fala chłodu jak przedtem a dom jak juz załapie odpowiednią temperaturę to nawet gwałtowna zmiana pogody nie jest w stanie w ciagu 5 dni nic zmienic fajnie to działa , w krokwie dałem 15cm oraz w poprzek drugie 15cm najtańszej wełny po 6,50 za m2 efekt przerósł oczekiwania .

Rozumiem, że mowisz o płycie. Wtedy na wełnę wylewka może iść jakaś?

Zapewne po otwarciu włazu na strych będzie właśnie wir zimnego powietrzna natomiast zastanawiam się co bardziej zabezpieczy mi samo piętro przed wychładzaniem.

Ocieplenie płyty nad piętrem właśnie czy dachu. Chyba zacznę od ocieplenia płyty a może potem kiedyś jakaś piana na dach jakby strych był potrzebny.

Przede wszystkim powinieneś skupić się na izolacji po obrysie pomieszczeń ogrzewanych. Wówczas kubatura cześci ogrzewanej budynku jest najmniejsza czyli po prostu nie dogrzewasz niepotrzebnie nieużytkowej części strychu. W pierwszej kolejności więc poleciłbym Ci skupić się na izolacji stropu a następnie jeżeli w pomieszczeniu stryszku będziesz chciał miec wyszsze temp zimą niż na zewnątrz a latem chłodniej to wówczas warto rozważyć dodatkowe ocieplenie dachu.

Jako materiał termoizolacyjny poleciłbym TOPROCK SUPER +SUPERROCK w grubości ok 30cm . Wówczas uzyskasz parametry przegrody energooszczednej.

http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/superrock

Witam,

W opisanym przypadku, zdecydowanie ocieplić płytę stropową płytami PIR w okładzinie AL grubości 12-14cm. Sensowny format 120x240cm. Na takiej izolacji wystarczy ułożyć bezpośrednio płyty OSB. Zadbać o "mankiety termiczne na kominach i od wewnątrz ścian zewnętrznych. Klatkę schodową (o ile jest) wydzielić izolowaną ścianką szkieletową oraz ocieplić nad nią połać dachową. Drzwi odcinające klatkę o dobrej termoizolacyjności . Jeżeli jest tylko wyłaz to wykonać solidnej grubości klapę termiczną.

Ale zapewne jest w pobliżu konsultant termoizolacji?

Pozdrav,

SM

Edytowane przez mat3006