kamlot96 20.01.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Cześć! Mam pytanie odnośnie jaki piec na paliwo stałe dobrać do domu 80m2 budowanego w latach 70-80, dom nieocieplony, na dachu eternit, poddasze również bardzo słabo ocieplone. Chciałbym również zakupić do tego pieca bufor cwu 600L. Ma ktoś podobnie? Jak to wychodzi w praktyce? ile pelletu spalę? przeglądałem piece eko z zasypem 200kg - na ile dni starczyłby zasyp? Doradźcie coś! Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 20.01.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Kup sobie mały kociołek na ekogroszek w 5 klasie max 10 kw i tanio objedziesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.01.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2020 Przy nieocieplonym w żaden sposób zejdzie 4-5t peletu , nawet więcej jak ściany cienkie, jak lubisz ciepełko tym bardziej .Przy takim domu zasobnik wystarczy na 4-5 do 10 dni w zależności od tego co powyżej oraz tego ile na dworze . Z takim zużyciem startowałem na podobnej powierzchni , po ociepleniu ścian, wymianie okien , wykończeniu i ociepleniu poddasza ( podwojeniu metrażu do 150m2) zużywam 3-3,5t wraz z cwu . Mój kocioł ma 15kW ale moduluje do 20% i większość czasu chodzi na maks 50% Podstawa to ocieplenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts