jhn 21.01.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Witam, mam pytanie jakie złączki kupić do rur na poniższym zdjęciu - zmieniam grzejnik i chciałbym zmienić zawory, by były w kolorze nowego grzejnika. Zawory: https://imgur.com/a/lypKgHu W sklepie jest zestaw termostatyczny i do wyboru złączki: PEX 16,*Miedź 15 i stal 1/2 i bez złączek. Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem, czy/jakie złączki powinienem kupić, czy może już są (na zdjęciu) i nie będą potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 21.01.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Mysle ze złączki nie bada potrzebne.Odkrecisz ten stary zawór i na jego miejsce zamontujesz nowy.Gdyby jednak okazało się ze coś nie pasuje to będziesz musiał kupić złączki do rury PEX 16(prawdopodobnie fi 16 bo ze zdjęcia nie powiem na 100%)Oczywiście musisz przed odkręceniem starego zaworu zamknąć zawory na instalacji i upuścić trochę wody z niej aby w instalacji był poziom poniżej poziomu interesującego nas grzejnika Edytowane 21 Stycznia 2020 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 21.01.2020 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Witam, mam pytanie jakie złączki kupić do rur na poniższym zdjęciu - zmieniam grzejnik i chciałbym zmienić zawory, by były w kolorze nowego grzejnika. Zawory: https://imgur.com/a/lypKgHu W sklepie jest zestaw termostatyczny i do wyboru złączki: PEX 16,*Miedź 15 i stal 1/2 i bez złączek. Kompletnie się na tym nie znam i nie wiem, czy/jakie złączki powinienem kupić, czy może już są (na zdjęciu) i nie będą potrzebne? Jeśli zawór będzie wymieniany a chromowana rurka w kształcie kolana zostaje w ścianie to potrzebne będą tzw. zaciski na rurę miedzianą Cu1/2" - obecnego zacisku, po rozłączeniu z zaworem, raczej się nie odzyska gdyż uszczelnienie tego połączenia jest realizowane poprzez mosiężny pierścień który podczas wkręcania nakrętki, od strony rurki chromowanej, powoduje jego zagniecenie wewnątrz zaworu. Jak dobrze widzę producentem tego chromowanego elementu jest firma Rehau, prosze poszukać w ich ofercie. W naszej ofercie mamy podobny element o kodzie 729202W, teoretycznie powinien pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts