netcom 21.01.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Chciałbym zamontować falownik w korytarzu obok sypialni (domek letniskowy) i zastanawiam się jak bardzo buczenie - szum będzie przeszkadzać gościom.Jakie macie doświadczenia związane z hałasem generowanym przez falowniki?Czy lepiej kupić falownik z wentylatorem czy chłodzenie konwekcyjne?Czy wentylator włącza się zawsze podczas pracy czy tylko po przekroczeniu temperatury?Czy lepiej kupić przewymiarowany, żeby się mniej grzał (i mniej buczał) czy to nie ma wpływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Inwerter "buczy" w czasie pracy czyli w ciągu dnia. Wtedy emitowany hałas jest mniej uciążliwy.Może rozwiązaniem problemu będzie zastosowanie mikrofalowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 21.01.2020 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Znalazłem w karcie sofar solar 5,5KTL-X że poziom generowanego hałasu <29 db, w sieci znalazłem że tykanie zegara ma 30db, więc chyba będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 29 dB to jest cicho.SE ma < 40 dB.Nie wiadomo czy są to porównywalne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.01.2020 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Nie wiem jak u Was ale mam GoodWe i 2 x SolaX żaden z nich nie wytwarza praktycznie żadnych dźwięków, podczas startu psykają w środku przekaźniki i na tym koniec. Inwerter na przedpokoju to kiepskie rozwiązanie w lato dość znacznie się rozgrzewają u mnie max to 56*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.01.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Inwerter chłodzony konwekcją też buczy. Mam SE 3680 HD do tej pory pracował z max mocą 2,5kW, nie wydaje,przy tym żadnego dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 21.01.2020 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Ale jeśli to jest domek letniskowy to faktycznie za dnia nie powinien przeszkadzać zbyt wielu gościom ,wtedy gdy wszyscy powinni być w środku ( w nocy) już nie pracuje ,więc pewnie nie powinien być z tym strasznie duży problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 28.01.2020 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Znalazłem w karcie sofar solar 5,5KTL-X że poziom generowanego hałasu <29 db, w sieci znalazłem że tykanie zegara ma 30db, więc chyba będzie ok? Ja mam właśnie Sofar Solar 5.5KTL-X i nie słychać go w ogóle. Specjalnie jak przeczytałem ten post to poszedłem sprawdzić i jest kompletnie cichy. Poza tym nie martwiłbym się o hałas przy sypialni bo falowniki w nocy nie pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.01.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Dodam od siebie, że fronius jest słyszalny. Bez względu na obciążenie słychać to delikatnie buczenie bezpośrednio koło niego. Ale jak wejdzie na większe obciążenie i zakręci wentylatorem to jak zażynana świnia niestety. Wytłumione dzrzwi do pomieszczenia w którym wisi dają radę. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.01.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Czy wentylator włącza się zawsze podczas pracy czy tylko po przekroczeniu temperatury? Czy lepiej kupić przewymiarowany, żeby się mniej grzał (i mniej buczał) czy to nie ma wpływu? Wentylator jest zdecydowanie głośniejszy niż buczenie. Mogę mówić tylko za froniusa, w nim wentylator kręci się z prędkością i hałasem adekwatnym do temperatury/obciążenia. Przewymiarowanie NIC nie da. . Jeśli inwerter ma sprawnośc powedzmy 99% to i tak ten 1% energii produkowanej przez panele musi być rozproszone jako ciepło. A to będzie taka sama ilość Watów to rozproszenia, bez względu na moc falownika odpowiada mocy paneli czy jest większa. Pomijam tu róznice sprawności falowników zależnie od % obciążenia falownika, bo te są rózne zależnie od producenta. Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 29.01.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Z jaką mocą pracował kiedy go słuchałeś? W każdym zakresie mocy. . Słuchałem go kiedy pracował z wydajnością 10% nominalnej mocy jak i ponad 60 %. W żadnym zakresie nie był słyszalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 29.01.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Poczekaj aż będzie pracował z mocą wyższą niż 90%. Dzisiaj przez krótki czas pracował z mocą ponad 75% mocy nominalnej i nie było go również słychać. Nie sądzę, że przy obciążeniu ponad 90% i dłuższej pracy na wysokich mocach był jakoś strasznie wtedy słyszalny. Możliwe, że jego "głośność" wtedy nieznacznie wzrośnie ale tym akurat w ogóle się nie przejmuje ponieważ falownik wisi w pomieszczeniu technicznym. Instalacja 5.2 kwp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.01.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Mam inwerter z radiatorem , cisza jak makiem zasiał , nawet przy dużym obciążeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 30.01.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Mam inwerter z radiatorem , cisza jak makiem zasiał , nawet przy dużym obciążeniu . Z ciekawości jaki masz inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.01.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Zeversolar. Każdy z radiatorem (chłodzenie pasywne) będzie niesłyszalny, no chyba ,że przyłożysz ucho . Jak się uprzeć to można dołożyć samemu wentylator 12V na/pod radiator, u mnie temperatura nie przekraczała z tego co pamiętam 50 stopni i nigdy na pewno nie obcinał mocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 30.01.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Zeversolar. Każdy z radiatorem (chłodzenie pasywne) będzie niesłyszalny, no chyba ,że przyłożysz ucho . Jak się uprzeć to można dołożyć samemu wentylator 12V na/pod radiator, u mnie temperatura nie przekraczała z tego co pamiętam 50 stopni i nigdy na pewno nie obcinał mocy . Przekaźników też nie słyszysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.01.2020 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Słychać jedynie jak się włącza, czekaj, czekaj ile razy dziennie to robi nawet nie wiem , co się dzieje jak się wyłącza . ...to nie są dzwony kościelne . Normalnej pracy ni hu hu nie słychać . Mam inwerter w zejściu do piwnicy, gdzie jest pralka, spiżarnia itd przechodzę obok niego często , samo zejście mam tuż obok salonu i powtórzę ...ni hu hu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kielpik 02.03.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Słychać jedynie jak się włącza, czekaj, czekaj ile razy dziennie to robi nawet nie wiem , co się dzieje jak się wyłącza . ...to nie są dzwony kościelne . mam Zeversolar, rano (za ścianą sypialni) słychać wielokrotne trzaskanie przekaźników - przeszkadza mi to bo właśnie o świcie (potem cisza, chłodzenie pasywne). Nie wiem czemu jak napięcie startu jest wystarczające klepie tymi przekaźnikami (może pętla jest za wąsko ustawiona i jednak się wyłącza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A może zgodnie z prawem musi się synchronizować przynajmniej 60 sek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.03.2020 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) 120 sek... przez 61 sek. stoi... późnniej 59 sek se czasem poklika, 30 sek zaczyna częściej, 15 miga lampką, a od 5 sek. napierdziela przekaźnikami lampką wifi się zapala i jedzie z koksem. Edytowane 2 Marca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts