Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki falownik inwerter najcichszy

netcom

Recommended Posts

Chciałbym zamontować falownik w korytarzu obok sypialni (domek letniskowy) i zastanawiam się jak bardzo buczenie - szum będzie przeszkadzać gościom.

Jakie macie doświadczenia związane z hałasem generowanym przez falowniki?

Czy lepiej kupić falownik z wentylatorem czy chłodzenie konwekcyjne?

Czy wentylator włącza się zawsze podczas pracy czy tylko po przekroczeniu temperatury?

Czy lepiej kupić przewymiarowany, żeby się mniej grzał (i mniej buczał) czy to nie ma wpływu?

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem w karcie sofar solar 5,5KTL-X że poziom generowanego hałasu <29 db, w sieci znalazłem że tykanie zegara ma 30db, więc chyba będzie ok?

Ja mam właśnie Sofar Solar 5.5KTL-X i nie słychać go w ogóle. Specjalnie jak przeczytałem ten post to poszedłem sprawdzić i jest kompletnie cichy.

Poza tym nie martwiłbym się o hałas przy sypialni bo falowniki w nocy nie pracują.

Dodam od siebie, że fronius jest słyszalny. Bez względu na obciążenie słychać to delikatnie buczenie bezpośrednio koło niego. Ale jak wejdzie na większe obciążenie i zakręci wentylatorem to jak zażynana świnia niestety. Wytłumione dzrzwi do pomieszczenia w którym wisi dają radę. Edytowane przez Jastrząb

Czy wentylator włącza się zawsze podczas pracy czy tylko po przekroczeniu temperatury?

Czy lepiej kupić przewymiarowany, żeby się mniej grzał (i mniej buczał) czy to nie ma wpływu?

Wentylator jest zdecydowanie głośniejszy niż buczenie.

Mogę mówić tylko za froniusa, w nim wentylator kręci się z prędkością i hałasem adekwatnym do temperatury/obciążenia.

Przewymiarowanie NIC nie da. . Jeśli inwerter ma sprawnośc powedzmy 99% to i tak ten 1% energii produkowanej przez panele musi być rozproszone jako ciepło. A to będzie taka sama ilość Watów to rozproszenia, bez względu na moc falownika odpowiada mocy paneli czy jest większa. Pomijam tu róznice sprawności falowników zależnie od % obciążenia falownika, bo te są rózne zależnie od producenta.

Edytowane przez Jastrząb

Poczekaj aż będzie pracował z mocą wyższą niż 90%.

Dzisiaj przez krótki czas pracował z mocą ponad 75% mocy nominalnej i nie było go również słychać. Nie sądzę, że przy obciążeniu ponad 90% i dłuższej pracy na wysokich mocach był jakoś strasznie wtedy słyszalny. Możliwe, że jego "głośność" wtedy nieznacznie wzrośnie ale tym akurat w ogóle się nie przejmuje ponieważ falownik wisi w pomieszczeniu technicznym. Instalacja 5.2 kwp.

Opera Zdjęcie_2020-01-29_153359_www.solarmanpv.com.jpg

Zeversolar.

Każdy z radiatorem (chłodzenie pasywne) będzie niesłyszalny, no chyba ,że przyłożysz ucho .

Jak się uprzeć to można dołożyć samemu wentylator 12V na/pod radiator, u mnie temperatura nie przekraczała z tego co pamiętam 50 stopni i nigdy na pewno nie obcinał mocy .

Przekaźników też nie słyszysz?

Słychać jedynie jak się włącza, czekaj, czekaj ile razy dziennie to robi :confused: nawet nie wiem , co się dzieje jak się wyłącza .

...to nie są dzwony kościelne . Normalnej pracy ni hu hu nie słychać . Mam inwerter w zejściu do piwnicy, gdzie jest pralka, spiżarnia itd przechodzę obok niego często , samo zejście mam tuż obok salonu i powtórzę ...ni hu hu .

• 1 month później...
Słychać jedynie jak się włącza, czekaj, czekaj ile razy dziennie to robi :confused: nawet nie wiem , co się dzieje jak się wyłącza .

...to nie są dzwony kościelne .

mam Zeversolar, rano (za ścianą sypialni) słychać wielokrotne trzaskanie przekaźników - przeszkadza mi to bo właśnie o świcie (potem cisza, chłodzenie pasywne).

Nie wiem czemu jak napięcie startu jest wystarczające klepie tymi przekaźnikami (może pętla jest za wąsko ustawiona i jednak się wyłącza).