marcinbbb 04.03.2020 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Przy teście Ło kurna jak odkurzacz wsadźcie tam po cienkim patyku i przestaną Wam inwertery hałasować. By słońce wyszło nagrał bym swoje ale wszystkie bezgłośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 04.03.2020 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Ło kurna jak odkurzacz wsadźcie tam po cienkim patyku i przestaną Wam inwertery hałasować. By słońce wyszło nagrał bym swoje ale wszystkie bezgłośne. No niestety ten typ tak ma. Ale rozproszyć 250W ciepła, a 50W ciepła (sprawność 98% przy maksymalnym obicążeniu) to dwa rózne problemy techniczne. MOje przy obicążeniu 1500W wogóle nie kręci wentylatorem, a przy 3000 ledwo ledwo. Jak u innych producentów? Któryś ma 10KW pasywnie chłodzone które przy +30C w pomieszczeniu nie obetnie produkcji na maksymalnej mocy? Z ciekawości pytam. Radiator żeby rozproszyć takie 200W to pokaźnych rozmiarów musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Jeśli dobrze pamiętam nawet GoodWe 10kW nie posiada wiatraka mam GoodWe 3kW nie ma wiatraka a przy mocy około 3000W jego temperatura przekraczała nieznacznie 50*C. Dołożyłem wentylator wolnoobrotowy od PC i kręci, zrobiłem to tylko z obawy o bebechy inwertera bo 2 lata tak jeździł, sam inwerter siedzi w gospodarczym obok kociołka na ekogroszek więc jak dla mnie mógłby tam chodzić jak Fronek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.03.2020 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Ło kurna jak odkurzacz wsadźcie tam po cienkim patyku i przestaną Wam inwertery hałasować. By słońce wyszło nagrał bym swoje ale wszystkie bezgłośne. Odkurzacz odrobinę głośniejszy , ale ma chyba 850W https://www.youtube.com/watch?v=M9xeP4mQnKs&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.03.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 (edytowane) Przejdź do drugiego pokoju. Odkurzacz będzie wtedy cichszy od Twojego Froniusa. Cichszy raczej nie będzie, ale dźwięk będzie miał inną częstotliwość. Najbardziej dziwi mnie, że wentyl Fronisa startuje już przy 15% mocy znamionowej, w garażu jest z 15st. Ciekawe co będzie latem przy +35st za oknem. Edytowane 4 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Jak to co, darmowe ogrzewanie dodatkowych pomieszczeń w lato.A jak Fronki zainstalowane w domu to będzie sauna.W sumie planuję saunę może Fronka 10kW tam upchnę - pytanie czy 4m2 ogrzeje do 100*C - możecie to sprawdzić? i potwierdzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.03.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 (edytowane) możecie to sprawdzić? i potwierdzić?? Ok, sprawdzę temp. ale w pomieszczeniu ok. 30m2 PS. w 10m2 kotłowni z EOP 16kW latem temp. dochodzi o 45C, przy obsłudze kotła trzeba uważać bo jajka mogą się zagotować. Edytowane 4 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 (edytowane) Ok, sprawdzę temp. ale w pomieszczeniu ok. 30m2 Ja potrzebuję SAUNĘ 4m2 ogrzać a nie 30m2 salon. Bo salon 35m2 i 7m wysoki grzeje teraz klimą 3,5kW i poszła w dF (bo na dworze blisko 0*C) Aaaa bo to już -1*C u mnie [ATTACH=CONFIG]441421[/ATTACH] Edytowane 4 Marca 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 04.03.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Chmur nie ma to ciepło poszło w kosmos, u mnie też przymrozek - rzadkość tej zimy. [ATTACH=CONFIG]441424[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.03.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Teraz -0,6*C ale pizga po nogach na polu. Jak takie zimy będą to przesiadam się na elektrykę jako CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 06.03.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Czy jest na forum ktoś z Froniusem, kto nie narzeka na głośność wentyla, jeśli tak to proszę o pomiar, amatorski pomiar. Fronius 6.0kW, ta apka, mikrofon telefonu 10cm od wylotu powietrza z wentylatora, tryb test - 49dB avg 51dB max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 06.03.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 (edytowane) Fronius 6.0kW, ta apka, mikrofon telefonu 10cm od wylotu powietrza z wentylatora, tryb test - 49dB avg 51dB max. u Ciebie to jest jeszcze akceptowalne. Posłuchajcie jak u mnie warkocze przy produkcji 7,5kW. Zdaje się, że za chwilę będę mógł podzielić z szerszym gronem swoimi doświadczeniami w zakresie gwarancji i sposobu działania serwisu Fronius Polska. Edytowane 6 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 06.03.2020 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 u Ciebie to jest jeszcze akceptowalne. Posłuchajcie jak u mnie warkocze przy produkcji 7,5kW. Zdaje się, że za chwilę będę mógł podzielić z szerszym gronem swoimi doświadczeniami w zakresie gwarancji i sposobu działania serwisu Fronius Polska.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.03.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Prawie, jak blok w Elektrowni Rybnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 08.03.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 u Ciebie to jest jeszcze akceptowalne. Posłuchajcie jak u mnie warkocze przy produkcji 7,5kW. Zdaje się, że za chwilę będę mógł podzielić z szerszym gronem swoimi doświadczeniami w zakresie gwarancji i sposobu działania serwisu Fronius Polska. Łosz kurde, ja mam falownik w kuchni, niedaleko salonu. Jak by mi tak warczał to bym go chyba wyj...ał w kosmos! . Ciekawe czy wszystkie Froniusy tak naparzają. Może załóż osobny wątek, żeby zobaczyć czy ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.03.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Łosz kurde, ja mam falownik w kuchni, niedaleko salonu. Jak by mi tak warczał to bym go chyba wyj...ał w kosmos! . Ciekawe czy wszystkie Froniusy tak naparzają. Może załóż osobny wątek, żeby zobaczyć czy ten typ tak ma. Wziąłem Froniusa bo wydawał się być najbezpieczniejszym wyborem, pomimo ze całość wyszła nieco drożej niż na Huawei, Sofar, Solax czy Goodwee. Jestem już po kontakcie z serwisem Froniusa, zapowiada się "ciekawie" - mam już sporo materiału na oddzielny wątek, myślę że będzie pomocny dla osób które stoją aktualnie przed wyborem falownika dla siebie. Edytowane 8 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.03.2020 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Chłodzenie aktywne nie próżnuje we Froniusie, już przy 200 W nie pozwala o sobie zapomnieć. Abstrahując od decybeli,mam pytanie za 100 pkt. Jak te niektóre chińczyki radzą sobie w trybie pasywnym w całym zakresie mocy?, i to przy mniejszych gabarytach/wadze niż przedmiotowy Fronius. Edytowane 8 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 08.03.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Abstrahując od decybeli,mam pytanie za 100 pkt. Jak te niektóre chińczyki radzą sobie w trybie pasywnym w całym zakresie mocy?, i to przy mniejszych gabarytach/wadze niż przedmiotowy Fronius. jak za 100 to coś napiszę . Mam Zevera z radiatorem i latem w największe upały robi robotę z wydajnością 80-85%. Jego temperaturawewnatrz radiatora, gdy go kiedyś zmierzyłem w takie upały wynisiła 56 stopni. Wisi w zejściu do piwnicy, raczej słabo wentylowanym, bo wisi przy drzwiach. edit Wymiary: 405x498x222 mm Waga: 20 kg Edytowane 8 Marca 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.03.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Chłodzenie aktywne nie próżnuje we Froniusie, już przy 200 W nie pozwala o sobie zapomnieć. Abstrahując od decybeli,mam pytanie za 100 pkt. Jak te niektóre chińczyki radzą sobie w trybie pasywnym w całym zakresie mocy?, i to przy mniejszych gabarytach/wadze niż przedmiotowy Fronius. Normalnie temperatura ok 60st, w tym roku zamontowałem czujnik na radiatorze aby mieć podgląd z domoticza. Jak by mi tak "warczał" to bym go od razu wyj.. do garażu 20m od domu( nie lubię hałasu). Jakby nawet Fronius był tańszy od zwykłego chińczyka to bym wolałbym dopłacić w zamian za ciszę. Nawet sprawność większa o 3% by mi nie przemówiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 08.03.2020 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Teraz z dachu leci niespełna 5kW, temperatura w radiatorze 39.9. Błoga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts