kedlaw0 08.03.2020 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Chłodzenie aktywne nie próżnuje we Froniusie, już przy 200 W nie pozwala o sobie zapomnieć. Abstrahując od decybeli,mam pytanie za 100 pkt. Jak te niektóre chińczyki radzą sobie w trybie pasywnym w całym zakresie mocy?, i to przy mniejszych gabarytach/wadze niż przedmiotowy Fronius. Mój Huawei jeszcze lata nie doczekał, ba nawet pełnego dnia ze słońcem nie przepracował (nędza z pogodą). Podczas najładniejszego dnia podczas pracy z mocą około 2,8-3,0kW miał temperaturę wewnątrz (ma czujnik i sam pokazuje w aplikacji) około 45 stopni. Dorzuciłem zwykły wentylator komputerowy 140mm i temperatura nie przekracza 40-41 stopni. Inwerter wisi w kotłowni a tu niestety temperatury niezbyt korzystne - 24-25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.03.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) jak za 100 to coś napiszę . Wymiary: 405x498x222 mm Waga: 20 kg Jakiej mocy jest Twój Zever? Mój Fronius Symo 10.0-3-m 10kW Wymiary: 725 × 510 × 225 mm Waga: 34,8 kg. Jakby nawet Fronius był tańszy od zwykłego chińczyka to bym wolałbym dopłacić w zamian za ciszę. Nawet sprawność większa o 3% by mi nie przemówiła. Wszystko wskazuje na to, że wentylator w mojej sztuce jest uszkodzony, albo źle zamontowany. Wygląda też na to, że nie jest to odosobniony przypadek, być może mamy tutaj do czynienia z sytuacją, gdzie cała seria z jakiegoś okresu poszła w świat z takimi wentylami. W moim przypadku poza buczeniem/bzyczeniem i małym "popiskiwaniem" przetwornic Falownik sprawuje się dobrze, uzyski mam zbliżone do tych z okolicznych instalacji. To w jaki sposób Fronius podchodzi do zgłoszeń reklamacyjnych w zakresie kultury pracy (być może też innych zgłoszeń) to inna para kaloszy. Mój Huawei jeszcze lata nie doczekał, ba nawet pełnego dnia ze słońcem nie przepracował (nędza z pogodą). Podczas najładniejszego dnia podczas pracy z mocą około 2,8-3,0kW miał temperaturę wewnątrz (ma czujnik i sam pokazuje w aplikacji) około 45 stopni. Dorzuciłem zwykły wentylator komputerowy 140mm i temperatura nie przekracza 40-41 stopni. Inwerter wisi w kotłowni a tu niestety temperatury niezbyt korzystne - 24-25 stopni. U mnie podobnie, falownik pracuje ponad tydzień, był jeden dzień gdzie pracował z mocą bliską znamionowej. Z tego co się orientuję we Froniusie nie mam możliwości odczytu temp. samego falownika, ale u mnie pomieszczenie jest idealne na montaż falownika, bo garaż, aktualnie temp. ok. 15 stopni. Edytowane 8 Marca 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 08.03.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Jakiej mocy jest Twój Zever? 6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 08.03.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A może lepszym rozwiązaniem jest falownik bez wentylatorów? Ja mam sofar 6.6 ktl‑x - myślicie, że będzie się przegrzewał w upały? Falownik w pomieszczeniu gospodarczym, latem jest tam ponad 30*C podczas upałów. Chyba da radę, skoro w instrukcji napisano, ze do temp. zewn. ponad 40 stopni daje radę. (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 08.03.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 To w jaki sposób Fronius podchodzi do zgłoszeń reklamacyjnych w zakresie kultury pracy (być może też innych zgłoszeń) to inna para kaloszy. ale Fronius jako Fronius Polska czy Fronius International Gmbh? jeżeli Fronius Polska to na to jest dość prosta metoda - napisać wprost do centrali w Austrii - Gliwice wtedy dostają przyśpieszenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 08.03.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 ale Fronius jako Fronius Polska czy Fronius International Gmbh? jeżeli Fronius Polska to na to jest dość prosta metoda - napisać wprost do centrali w Austrii - Gliwice wtedy dostają przyśpieszenia.. Póki co kontaktuję się z tubylcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.03.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Póki co kontaktuję się z tubylcami. Podziel się wynikami kontatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.03.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 A może lepszym rozwiązaniem jest falownik bez wentylatorów? Ja mam sofar 6.6 ktl‑x - myślicie, że będzie się przegrzewał w upały? Falownik w pomieszczeniu gospodarczym, latem jest tam ponad 30*C podczas upałów. Chyba da radę, skoro w instrukcji napisano, ze do temp. zewn. ponad 40 stopni daje radę. (?) Czy sie będzie przegrzewał i ograniczał moc, to się dowiesz w czasie tych upałów. Jak tam masz 30C, to pamiętaj, że sam inwerter jeszcze ją podniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.03.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Zawsze wydawało mi się, że Fronek to najpewniejsza opcja...teraz już tak nie myśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesiu681 09.03.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Zawsze wydawało mi się, że Fronek to najpewniejsza opcja...teraz już tak nie myśle Spokojnie, chociaż nie mam Froniusa to myślę, że kilka buczących wentyli nie jest w stanie zepsuć dobrej opinii tej marce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 09.03.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Spokojnie, chociaż nie mam Froniusa to myślę, że kilka buczących wentyli nie jest w stanie zepsuć dobrej opinii tej marce. Spokojnie, będzie ciąg dalszy, czyli obsługa gwarancyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.03.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Spokojnie, chociaż nie mam Froniusa to myślę, że kilka buczących wentyli nie jest w stanie zepsuć dobrej opinii tej marce. Opinia jest dobra tak jak rabaty udzielane montażystą To tak jak porównywać markowego chińczyka do podróbki. 'Kumpel robi tylko na Fronius 'ach bo jak jest problem to "umywa ręce", później jakby co to gwarancja producenta. Faktem jest że bardzo mało reklamacji. Czy lepszy od innych to każdy ma swoje zdanie. Dla mnie najważniejsze jest kiedy coś się zwróci i zacznie "zarabiać " na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.03.2020 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Czy lepszy od innych to każdy ma swoje zdanie. Dla mnie najważniejsze jest kiedy coś się zwróci i zacznie "zarabiać " na siebie. Jeśli chodzi o magiczny zwrot względem tanszego falownika o takiej samej mocy, nie masz absolutnie żadnych szans tego oszacować. Szacunki można by robić gdybyś znał % awaryjność jednego i drugiego i odpowidnie koszty naprawa przez te 20lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 10.03.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 'Kumpel robi tylko na Fronius 'ach bo jak jest problem to "umywa ręce", później jakby co to gwarancja producenta. Fronius ma jedną z bardziej zagmatwanych i niejasnych warunków gwarancji. Wisienką na torcie jest to, że nie podają żadnych terminów rozpatrzenia reklamacji/usunięcia wady. Z ciekawości, spróbuje się dodzwonić na serwis Froniusa. Ja wczoraj i dzisiaj wisiałem na słuchawce ponad ponad pół godziny i jedyne co usłyszałem to: "wszystkie linie są obecnie zajęte, proszę czekać lub zadzwonić później" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 10.03.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Fronius ma jedną z bardziej zagmatwanych i niejasnych warunków gwarancji. Wisienką na torcie jest to, że nie podają żadnych terminów rozpatrzenia reklamacji/usunięcia wady. Z ciekawości, spróbuje się dodzwonić na serwis Froniusa. Ja wczoraj i dzisiaj wisiałem na słuchawce ponad ponad pół godziny i jedyne co usłyszałem to: "wszystkie linie są obecnie zajęte, proszę czekać lub zadzwonić później" Widzę że fronius dba o klienta:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.03.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) Jastrząb życzę Tobie z całego serca aby Twój falownik wytrzymał te 20 lat.Za 5 lat może kupisz sobie elektryka:) i będziesz jeździł prawie darmo, co drugi dzień lądując. Edytowane 11 Marca 2020 przez Elfir zaczepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.03.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) Jastrząb życzę Tobie z całego serca aby Twój falownik wytrzymał te 20 lat. Ale ja jestem przekonany że żaden falownik nie wytrzyma 20lat bez dotykania. W końcu kondensatory choćby padną. Ja wyłącznie napisałem, że nie jesteś w stanie oszacować całkowitego kosztu (zakup plus eksploatacja i naprawy) w tak długim okresie ani dla tańszego ani droższego. Czyli oszacować opłacalności albo czasu zwrotu. A na to się powołujesz przy wyborze. Edytowane 11 Marca 2020 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 11.03.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Ale ja jestem przekonany że żaden falownik nie wytrzyma 20lat bez dotykania. W końcu kondensatory choćby padną. da się, kwestia ceny i doświadczenia projektantów. A akurat od lat firma na F znana jest z produkcji bardzo dobrych i niezawodnych urządzeń spawalniczych (co zresztą potwierdził mój kolega, który projektował taki sprzęt dla konkurencji F-a i sprzęt spawalniczy F-a analizowali), więc może i z fotowoltaiką od nich nie będzie źle. To był zresztą jeden z argumentów dla mnie za Froniusem. A co do serwisu polskiego - niestety potwierdzam, dodzwonienie się to masakra, nawet jak się dodzwoniłem to odesłali mnie, abym zgłosił problem na forum Froniusa. Zgłosiłem, cisza, więc kolejne zgłoszenie było już prosto do centrali Froniusa. Następnego dnia Gliwice kontaktowały się ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.03.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 da się, kwestia ceny i doświadczenia projektantów. A akurat od lat firma na F znana jest z produkcji bardzo dobrych i niezawodnych urządzeń spawalniczych (co zresztą potwierdził mój kolega, który projektował taki sprzęt dla konkurencji F-a i sprzęt spawalniczy F-a analizowali), więc może i z fotowoltaiką od nich nie będzie źle. To był zresztą jeden z argumentów dla mnie za Froniusem. U mnie argumentem było długość istnienia tej firmy i fakt, jak wspomniałeś, że od lat produkują rzeczone spawarki. Nie bez znaczenia europejskość firmy. NIe zakładam optymistycznie, że falownik przeżyje 20 lat bez tykania. BYłoby miło, ale nie liczę na to obserwując elekronikę obecnych czasów, gdzie projektem rządzą księgowi dla których celem życia stało się zmiejszenie kosztu o pare EUR wsadzająć podzespoły o lepszym stosunku "jakości do ceny." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 13.03.2020 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 [...]gdzie projektem rządzą księgowi dla których celem życia stało się zmiejszenie kosztu o pare EUR wsadzająć podzespoły o lepszym stosunku "jakości do ceny." Księgowy może się takimi pierdołami zajmować. Również leczeniem koronawirusa, konserwacją powierzchni poziomych oraz badaniem Marsa. Ale wszystkie te aktywności raczej rzadko się zdarzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts