Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki falownik inwerter najcichszy

Recommended Posts

Jakby kogoś interesowało to zmierzyłem temp. obudowy Froniusa przy prawie max obciążeniu. Zdaje się, że obudowa jest zrobiona z jakiegoś stopu metalu, wiec nie izoluje mocno bebechów. Wentyl warczy ale temp. niska, ok. 31 stopni - falownik lekko letni, w garażu 18 stopni.

Pomiar oczywiście zrobiony amatorskim miernikiem.

Edytowane przez _Grisza_

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokazywałem jak byłem mały teraz się wstydzę. No co mam pokazać jak 3kW inwerter

czy to chłodzenie dające widoczny skok w temperaturze odzwierciedla się również w widocznym skoku na plus w produkcji, bo z moich obserwacji brak widocznego efektu bo do 50/60 stopni inwerter pracuje normalnie

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355031-Fotowoltaika-2019-wątek-techniczny-)&p=7911940&viewfull=1#post7911940

Wczoraj pogoda podobna jak dziś, instalacja zrobiła niespełna 30kWh, dziś zapuszczony wentylatorek dodatkowy na radiator i instalacja zrobiła 0,3 kWh mniej niż wczoraj do tego wentylator zeżarł 'jakiś' prąd . Instalacja leciała na maks 85% (odstawiona na zachód, na dachu 45*, słońce świeci na wprost dopiero i 15tej, a od 15:30 o tej porze roku już leci cień na dolny string, godzinę póżniej pierwsze panele z drugiego)

• 2 months później...

No i stało się wentylator w moim Froniusie Symo 10.0-3-m został wymieniony.

Kultura pracy nowego wentylatora jest identyczna jak starego :|

Ci co wypowiadali się że Fronius jest głośny, bo po prostu "ten typ tak ma" mieli rację.

Chłodzenie jakie jest montowane we Froniusach to typowe chłodzenie typu Blower, niewielki radiator + tunel + wysokoobrotowym wentylator (ten kto miał kiedyś styczność z kartami GPU wie o co chodzi).

U mnie zamontowany jest wentylator firmy NMB model 08038RA-12N-GA (12V DC , 0,52A), opartego na łożysku kulkowym.

Na stronie producent nie udało mi się znaleźć identycznego modelu.

https://www.nmbtc.com/product-category/dc-fans/?fan-size%5B%5D=80

Podsumowanie:

Jeśli ktoś szuka cichego falownika, niechaj omija Froniusy szerokim łukiem

Edytowane przez _Grisza_

Mój Sofar Solar 6.6 ktl‑x przy panelach 7,14kW przedwczoraj, czyli w najcieplejszym dniu w maju, osiągał 55-57*C, a panele na dachu też coś koło tego.

Zauważyłam, że im większe napięcie podaje do sieci, tym większa temp. pracy falownika, nawet w chłodniejsze dni i przy różnej produkcji prądu też zachodzi taka zależność.

U mnie napięcie podawane waha się w granicach 241-246V i w uproszczeniu można przyjąć, że 1Volt odpowiada 1*C nagrzania falownika, zaczynając od 52*C., bo taka temperaturę osiąga nominalnie.

Edytowane przez Stanowska

mam Froniusa 6kW i ni ejest głośny. Może tylko wyższe mocowo modele tak mają?

Mój Fronius Symo 10.0-3-m, zamontowany jest w garażu. Po wejściu do domu w wiatrołapie z którego mam drzwi do garażu falownik jest słyszalny już przy mocy ok. 5kW. Przy temperaturze w garażu ok. 15C wentylator pracuje na ok. 40% (taką wartość można odczytać z menu falownika).

Przy pracy na poziomie 8-9kW wentylator rozkręca się do 55%.

Wg mnie montowanie takiej turbiny w falowniku za prawie 10 tys. zł to jest nie porozumienie.

Oj, taki żarcik...;)

Wiem wiem, ogólnie nie znalazłem identycznego wentylatora na stronie producenta, ale patrząc na podobne obstawiam, że przy 100% rozkręca się do prędkości 5000-5500 obr./min.

A Wszyscy Ci to tak bezpardonowo opluwają chińskie falowniki niechaj zerkną gdzie produkowane są bebechy austriackiego falownika ;)

IMG_20200605_101627633.jpg

Może da się go zastąpić zamiennikiem o tym samym CFM, a mniejszą ilością dB?

Aby uzyskać podobny CFM przy znośnych obrotach to trzeba by dać wentyla o większej średnicy, a nie marne 8 cm. Niestety Forniusy mają konstrukcję chłodzenia typu Blower, trzeba sporo wiatru w tunelu aby skutecznie chłodzić niewielkich rozmiarów radiator.

Chyba nie ma co kombinować, bo gwarancja ...

... a właśnie kwestia gwarancji we Froniusie to też "ciekawa" kwestia, pozwolę sobie kiedyś to opisać w oddzielnym wątku