Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka na gruncie, zimna podłoga

Andrewarm

Recommended Posts

Witam

Mam problem z zimną podłogą począwszy od jesieni, a skończywszy na wczesnej wiośnie.

Mój domek parterowy stoi na przypuszczalnym gruncie . 5 bloczków ponad poziom gruntu. Na bloczkach mam wymurowaną opaskę z cegły.

Dalej jest ściana z porothermu 38 cm ocieplona 15 cm styro grafit.

Chudziak jest wylany do poziomu gdzie kończą się bloczki, a zaczynają cegły. Hydroizolacja to folia budowlana, 2 warstwy . Styropian grubości 10 cm, 2x 5 cm

( teraz wiem że mało). Na to idzie 5 cm wylewki i parkiet dębowy 16 mm. Wylewka jest odizolowana od ścian taśmą dylatacyjną.( miejscami trochę słabo )

Moje pytania:

1 Czy murarz słusznie postąpił nie dolewając chudziaka do pozimu cegieł ?. Te 10 cm styropianu ledwo wychodzi nad poziom cegieł i siłą rzeczy może ciągnąć od fundamentów na wylewkę. Czy to może być przyczyną zimnej podłogi ?

2. Czy wycięcie posadzki przy ścianach zewnętrznych i włożenie tam np styroduru 2 cm do dobry pomysł ?

20200121_150700.jpg

Nie bardzo wiem w czym masz problem, dlaczego wg Ciebie gdyby chudziak był 5-10 cm wyżej podłoga byłaby ciepła? Chudziak powinien być na równo z poziomą izolacją ściany ale to ze względu na ciągłość izolacji "przeciw wilgociowej".

Taśma dylatacyjna ma dylatować a nie ocieplać.

Ściana fundamentowa powinna być porządnie ocieplona i nie będzie od niej "ciągnąć"

Jak chcesz mieć ciepłą podłogę zrób podlogówkę

Porównuje ją do podłogi w domu moich rodziców., też parter, a jednak sporo cieplej. Podłoga u mnie jak i rodziców to parkiet dębowy.

Tak właśnie myślę, że jak by chudziak był wyżej to styropian by zachodził już na mur właściwy domu wykonany z porohtermu, a i sama posadzka była by dalej od cegły czy bloczka betonowego fundamentu i by tak nie ciągało zimno. Czytałem między innymi na tym forum, że to ma znaczenie.

Edytowane przez Andrewarm

Porównuje ją do podłogi w domu moich rodziców., też parter, a jednak sporo cieplej. Podłoga u mnie jak i rodziców to parkiet dębowy.

Tak właśnie myślę, że jak by chudziak był wyżej to styropian by zachodził już na mur właściwy domu wykonany z porohtermu, a i sama posadzka była by dalej od cegły czy bloczka betonowego fundamentu i by tak nie ciągało zimno. Czytałem między innymi na tym forum, że to ma znaczenie.

Nie odpowiedziałeś czy i czym masz ocielone bloczki?