Andrewarm 21.01.2020 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2020 Witam Mam problem z zimną podłogą począwszy od jesieni, a skończywszy na wczesnej wiośnie. Mój domek parterowy stoi na przypuszczalnym gruncie . 5 bloczków ponad poziom gruntu. Na bloczkach mam wymurowaną opaskę z cegły. Dalej jest ściana z porothermu 38 cm ocieplona 15 cm styro grafit. Chudziak jest wylany do poziomu gdzie kończą się bloczki, a zaczynają cegły. Hydroizolacja to folia budowlana, 2 warstwy . Styropian grubości 10 cm, 2x 5 cm ( teraz wiem że mało). Na to idzie 5 cm wylewki i parkiet dębowy 16 mm. Wylewka jest odizolowana od ścian taśmą dylatacyjną.( miejscami trochę słabo ) Moje pytania: 1 Czy murarz słusznie postąpił nie dolewając chudziaka do pozimu cegieł ?. Te 10 cm styropianu ledwo wychodzi nad poziom cegieł i siłą rzeczy może ciągnąć od fundamentów na wylewkę. Czy to może być przyczyną zimnej podłogi ? 2. Czy wycięcie posadzki przy ścianach zewnętrznych i włożenie tam np styroduru 2 cm do dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.01.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Nie bardzo wiem w czym masz problem, dlaczego wg Ciebie gdyby chudziak był 5-10 cm wyżej podłoga byłaby ciepła? Chudziak powinien być na równo z poziomą izolacją ściany ale to ze względu na ciągłość izolacji "przeciw wilgociowej". Taśma dylatacyjna ma dylatować a nie ocieplać.Ściana fundamentowa powinna być porządnie ocieplona i nie będzie od niej "ciągnąć" Jak chcesz mieć ciepłą podłogę zrób podlogówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.01.2020 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Mam problem z zimną podłogą począwszy od jesieni, a skończywszy na wczesnej wiośnie. Ściana fundamentowa powinna być porządnie ocieplona i nie będzie od niej "ciągnąć" Nie napisałeś, czy masz ścianę fundamentową ocieploną, to o czym wspomniał jajmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewarm 23.01.2020 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 Ściana fundamentowa ocieplona 12 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2020 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 To co znaczy że podłoga jest zimna? Do czego ją porównujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewarm 24.01.2020 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Porównuje ją do podłogi w domu moich rodziców., też parter, a jednak sporo cieplej. Podłoga u mnie jak i rodziców to parkiet dębowy.Tak właśnie myślę, że jak by chudziak był wyżej to styropian by zachodził już na mur właściwy domu wykonany z porohtermu, a i sama posadzka była by dalej od cegły czy bloczka betonowego fundamentu i by tak nie ciągało zimno. Czytałem między innymi na tym forum, że to ma znaczenie. Edytowane 24 Stycznia 2020 przez Andrewarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.01.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Kup sobie jakiś pirometr, choćby najtańszy.Da obraz sytuacji.Tylko jak wejdziesz z zewnątrz do domu, niech poleży z 15 minut by osiągnał temperaturę pokojową.Wtedy polatasz i zobaczysz co jest.Porównasz dodatkowo z domem rodziców. Rodzice mają piwnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewarm 24.01.2020 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Rodzice nie posiadają piwnicy. Z tym pirometrem też mi przeszło przez myśl. Ok tak zrobię i dam znać . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.01.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Porównuje ją do podłogi w domu moich rodziców., też parter, a jednak sporo cieplej. Podłoga u mnie jak i rodziców to parkiet dębowy. Tak właśnie myślę, że jak by chudziak był wyżej to styropian by zachodził już na mur właściwy domu wykonany z porohtermu, a i sama posadzka była by dalej od cegły czy bloczka betonowego fundamentu i by tak nie ciągało zimno. Czytałem między innymi na tym forum, że to ma znaczenie. Nie odpowiedziałeś czy i czym masz ocielone bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewarm 26.01.2020 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2020 Powyżej napisałem, że bloczki ocieplone 12 cm styropianem. Poniżej bloczków obkopałem fundament na głębokość około 60 cm i dałem jeszcze 5 cm styropianu Aqua. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts