Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor wody użytkowej

kulibob

Recommended Posts

Ostanie dwa sezony letnie borykałem sie ze sporymi spadkami ciśnienia w sieci wodociągowej w okresach wzmożonych upałów kilka krotnie w nocy zmywarka wywaliła błąd .

Aby temu zapobiec myślałem aby za licznikie dać naczynie przeponowe aby mieć zaps wody w takich sytuacjach.

Stosował ktoś takie rozwiązanie?

Jak dobrać takie naczynie przeponowe/hydroforowe?

Jak obliczyć realną pojemność? tzn nabite do 6barów normalne cisnienie ustawione na reduktorze 3,5 bara

Ostanie dwa sezony letnie borykałem sie ze sporymi spadkami ciśnienia w sieci wodociągowej w okresach wzmożonych upałów kilka krotnie w nocy zmywarka wywaliła błąd .

Aby temu zapobiec myślałem aby za licznikie dać naczynie przeponowe aby mieć zaps wody w takich sytuacjach.

Stosował ktoś takie rozwiązanie?

Jak dobrać takie naczynie przeponowe/hydroforowe?

Jak obliczyć realną pojemność? tzn nabite do 6barów normalne cisnienie ustawione na reduktorze 3,5 bara

Zmywarka? Łolalboga. Każ starej do rzeki iść naczynia umyć.

Sam bufor nic nie da. Musialby być duuuży i z pompą do podnoszenia ciśnienia. Liczenie jest proste:

Zbiornik 100L, napompowany wstępnie powietrzem do 2atm zawiera 200L powietrza.

Jak dołożysz wodę, wiec skompresujesz powietrze do ciśnienia 6atm, to będzie to 1/6 objętości czyli 33L powietrza (i 77L wody)

Jak obniżysz ciśnienie do 3,5atm, to będzie powietrza 57L, i 43L wody. 77 - 43 = 34L wody. pomiędzy ciśnieneim 6atm i 3.5atm. Użyteczność takiego bufora - sam se musisz określić.

• Like 1