kulibob 22.01.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Ostanie dwa sezony letnie borykałem sie ze sporymi spadkami ciśnienia w sieci wodociągowej w okresach wzmożonych upałów kilka krotnie w nocy zmywarka wywaliła błąd .Aby temu zapobiec myślałem aby za licznikie dać naczynie przeponowe aby mieć zaps wody w takich sytuacjach. Stosował ktoś takie rozwiązanie?Jak dobrać takie naczynie przeponowe/hydroforowe?Jak obliczyć realną pojemność? tzn nabite do 6barów normalne cisnienie ustawione na reduktorze 3,5 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.01.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Tutaj musiałbyś dać większy baniak, pewnie taki ze 20-30 litrów. Może lepszy będzie hydrofor + jakiś większy wolnostojący baniak? A dwa, ktoś spuści spłuczkę i zabraknie Edytowane 22 Stycznia 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.01.2020 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 Myślałem o 50l zborniku o hydroforu tylko niewiem cy koncepcja ma rację bytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.01.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Ostanie dwa sezony letnie borykałem sie ze sporymi spadkami ciśnienia w sieci wodociągowej w okresach wzmożonych upałów kilka krotnie w nocy zmywarka wywaliła błąd . Aby temu zapobiec myślałem aby za licznikie dać naczynie przeponowe aby mieć zaps wody w takich sytuacjach. Stosował ktoś takie rozwiązanie? Jak dobrać takie naczynie przeponowe/hydroforowe? Jak obliczyć realną pojemność? tzn nabite do 6barów normalne cisnienie ustawione na reduktorze 3,5 bara Zmywarka? Łolalboga. Każ starej do rzeki iść naczynia umyć. Sam bufor nic nie da. Musialby być duuuży i z pompą do podnoszenia ciśnienia. Liczenie jest proste: Zbiornik 100L, napompowany wstępnie powietrzem do 2atm zawiera 200L powietrza. Jak dołożysz wodę, wiec skompresujesz powietrze do ciśnienia 6atm, to będzie to 1/6 objętości czyli 33L powietrza (i 77L wody) Jak obniżysz ciśnienie do 3,5atm, to będzie powietrza 57L, i 43L wody. 77 - 43 = 34L wody. pomiędzy ciśnieneim 6atm i 3.5atm. Użyteczność takiego bufora - sam se musisz określić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts