Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon bez wylewki - czy można?

the_rahzel

Recommended Posts

Witajcie,

Potrzebuje zrobić izolacje i hydroizolacje na balkonie(dom z 1977r.)

Balony mają wylewkę na płycie,ale tak niechlujnie zrobioną że nie wiadomo w zasadzie gdzie kończy się płyta,a gdzie zaczyna wylewka(w jednym miejscu jest to 8cm w innym 3-4cm)

Nie chce skuwać starej "wylewki",ani dodawać do istniejącej nowej, żeby niepotrzebnie obciążać płytę balkonową tym bardziej że dom kiedyś się przechylał(sprawy odciągania wody z gruntu przy budowie biurowca itp.),ale do meritum:

Plan mam taki,a w zasadzie pytanie czy można,(a jeśli tak,to jak?) zrobić izolacje bez

dodatkowej wylewki?

Myślałem o kolejności:

- płyta żelbetonowa

- izolacja np. z papy termozgrzewalnej lub foli w płynie na balkony/tarasy

- przyklejenie styroduru 3-5cm ze spadkiem

- na styrodur klej + siatka + klej

- płytki/deska tarasowa itp

Nie wiem czy taka konfiguracja ma sens. Czy nie music być najpierw styroodur,a dopiero na tym klej + siatka + klej i na to dopiero hydroizolacja + płytki/deska tarasowa.

Generalnie potrzebuje zrobić jak najlżejsze,jak najcieńsze balkony.

Balkon mam ocieplony już od spodu i czoła.Wszystkie nierówności związane z różną grubością płyty wyrównałbym styrodurem na kleju,dokładnie tak samo jak to się robi podczas izolacji ścian,oczywiście z zachowaniem spadku itp.

Z góry dzięki za wszelką pomoc i rady.

Witam,

Płyta balkonowa

Izolacja KMB Isodamm 2K Ultrament

XPS 5cm nprzyklejony klejem do XPS z puszki

2x siatka i 2 klej mapei keraflex

Izolacja Mapelastic wraz z taśmami wywiniętymi na sciane. W izolacje wklejono tez okapniki

Klej keraflex i płytka

Póki co -2 lata minęły i absolutnie nic się z tym nie dzieje.