Program93 22.01.2020 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Witam,być może to złe miejsce na ten temat i ktoś mi zwróci uwagę ,ale mam problem z elewacją . Budynek 500m2 z lat 80 na wiosnę mam ekipę , materiał kupiony ,ale problem z tym jak budynek będzie wyglądał . Wiem ,że są biura projektowe z różnymi dziwnymi propozycjami ,ale chcę spróbować tu zapytać może ktoś podsunie fajny pomysł , ewentualnie w pare minut na surowo mi przerobił budynek w programie graficznym . Postaram się dodać zdjęcia za dnia może do tego czasu ktoś tu da o sobie znać .Z góry dziękuje i pozdrawiam. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Program93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 23.01.2020 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Jednak zgłosiłem się do biura projektowego jedynie tam pomogą . Nie chcę zakładać nowego tematu ,ale chodzi o system caparol w elewacji . Wybrany mam już jako podstawe do systemu na wełnie i styropianie grafitowym : - caparol grunt sylitol konzentrat 111- caparol klej 190- caparol 160 siatka- caparol putzgrunt 610Tynk mozaikowy Mika black (100m2) cokół z podpiwniczeniem na styropianieNatomiast mam problem z wyborem tynku na 350m2 ocieplenia z wełną .Nie wiem czy to jakaś różnica ,ale kolor będzie z tych jaśniejszych .W hurtowni 200zł 25kg amphisilan k15 ,który jest troszkę negowany na forum wyjdzie całościowo 7000zł , zastanawiam się nad lepszymi tynkami z caparola carbopor i Thermosan NQG które wychodzą kolejno po cenach z internetu 340zł 25kg całościowo 10550zł i 325zł 20kg 10400zł .Jak widzimy różnica 3500 przy deklarowanym zużyciu , które mam nadzieję moja ekipa spełni ,a nie ,że drogiego tynku pójdzie podobnie jak tego tańszego. Na całości inwestycji ta kwota to kilka procent , jak jest sens dołożyć i mieć spokój do któregoś to proszę o opinie , dom duży odsłonięty na czynniki zewnętrzne niedaleko drzewa / lasy .Pozdrawiam Edytowane 24 Stycznia 2020 przez Program93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.01.2020 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 pomysl z biurem projekowym to dobra koncepcja. moze nie trzeba bylo od razu szukac biura tylko wizualizacji online, zazwyczaj znajduje sie fajne rozwiazanie i kosztuje ca 350-500 zl tak czy inaczej - mamy juz jakas wizualizacje czy w trakcie tworzenia? sporo tych pytan tu i na PW moze inaczej gdzie jest ta budowa, kiedy chcemy to zrobic .? jaka powierzchnie uzytkowa ma ten budynek? Decyzja o welnie zostala podjeta na podstawie obliczen i analizy c-w czy na czuja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 24.01.2020 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Znaczy narazie kontakt ,ale z racji kwoty i terminów chyba nadal pozostaje własny pomysł z elewacja lub pomoc użytkowników z forum . Budynek 500m2 - ościeża to ok.450m2 wełnę styropian mam już kupione klej siatkę również , 350m2 wełny , 100m2 cokół . Ocieplenie w planie na wiosnę , dom woj. Łódzkie okolice Wielunia . System z caparola już wyżej wymieniłem myśle ,ze to dobra podstawa ,ale już przy tynku jest pytanie czy warto dopłacać . Zamiast miki na cokół spodobał mi się również dryvit ameristone t ferro 219 wiadro cenowo drożej , ale znów zużycie mniejsze , choć nie wiem czy mogę to dać na system i grunt caparola . Ps. Caparol brilliant piękny , ale skomplikowany kilkuetapowy proces nie dla mojej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.01.2020 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 przy tak sporej elewacji i takim zapotrezbowaniu na material bo to mega konkret zestawienie - nienormalne jest to, ze to Ty kupujesz material... ekipa powinna robic to na 8% vat towar + usluga wykonania. mega roznica wtedy powstaje. co masz na te cokoly? xps? welna? styro? jezeli ekipa nie poradzi sobie z brillant to nie poradzi sobie tez z Thermosan NQG i Carboporem to sa specyficzne rodzaje tynkow dosc inne w ukladaniu niz to do czego sa przyzwyczajeni wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 24.01.2020 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 No niestety lub stety hurtownia działa tylko na 23% , a wykonawcy nie są na vacie wiec to nie zadziała , robiłem dach w zeszłym roku koszta podobne załatwianie 8% wykonawstwo , a ceny z hurtowni nie odbiegają od tych normalnych do tego teraz borykam się z pewnymi niedogodnościami w sprawie gwarancji / odbijanie piłeczki hurtownia/wykonawca . Co do budynku to na cokoły eps , dom ma wkoło głębokie fundamenty to co wystaje ponad grunt to spore opaski betonowe których nie chce kuc dlatego jest tam styropian bo kontakt z woda to tylko ten z opadów . Jeżeli jest problem z tym carboporem to najwyżej zostanie amphisilan choć to są ogólnie tynkarze którzy wykonują tynku cementowo - wapienne zewnętrzne wiec może choc jak ich pytałem to elewacje do tej pory wykonywali na tynkach akrylowych i tanich markach silikonowych . Przeglądam jeszcze tynk silikonowy i dekoracyjny z oferty dryvit jak nie uda się nic to zostanie mika black/Brown i amphisilan ( w czym jest ta trudność w k15 carbopor )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.01.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 w niesamowicie krotkim czasie otwartym materialu i mozliwosci jego zatarcia a to z kolei powoduje ze moga pojawic sie liczne tzw "chmurki" na tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 24.01.2020 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Rozumiem , przy tynkach dryvit podobna sytuacja ? ,ale jak już system caparola to nie będę kombinował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts