Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Elewacji - pomysły

Recommended Posts

Witam,

być może to złe miejsce na ten temat i ktoś mi zwróci uwagę ,ale mam problem z elewacją . Budynek 500m2 z lat 80 na wiosnę mam ekipę , materiał kupiony ,ale problem z tym jak budynek będzie wyglądał . Wiem ,że są biura projektowe z różnymi dziwnymi propozycjami ,ale chcę spróbować tu zapytać może ktoś podsunie fajny pomysł , ewentualnie w pare minut na surowo mi przerobił budynek w programie graficznym .

Postaram się dodać zdjęcia za dnia może do tego czasu ktoś tu da o sobie znać .

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Edytowane przez Program93

Jednak zgłosiłem się do biura projektowego jedynie tam pomogą .

Nie chcę zakładać nowego tematu ,ale chodzi o system caparol w elewacji .

Wybrany mam już jako podstawe do systemu na wełnie i styropianie grafitowym :

- caparol grunt sylitol konzentrat 111

- caparol klej 190

- caparol 160 siatka

- caparol putzgrunt 610

Tynk mozaikowy Mika black (100m2) cokół z podpiwniczeniem na styropianie

Natomiast mam problem z wyborem tynku na 350m2 ocieplenia z wełną .Nie wiem czy to jakaś różnica ,ale kolor będzie z tych jaśniejszych .

W hurtowni 200zł 25kg amphisilan k15 ,który jest troszkę negowany na forum wyjdzie całościowo 7000zł , zastanawiam się nad lepszymi tynkami z caparola carbopor i Thermosan NQG które wychodzą kolejno po cenach z internetu 340zł 25kg całościowo 10550zł i 325zł 20kg 10400zł .

Jak widzimy różnica 3500 przy deklarowanym zużyciu , które mam nadzieję moja ekipa spełni ,a nie ,że drogiego tynku pójdzie podobnie jak tego tańszego. Na całości inwestycji ta kwota to kilka procent , jak jest sens dołożyć i mieć spokój do któregoś to proszę o opinie , dom duży odsłonięty na czynniki zewnętrzne niedaleko drzewa / lasy .

Pozdrawiam

Edytowane przez Program93

pomysl z biurem projekowym to dobra koncepcja.

moze nie trzeba bylo od razu szukac biura tylko wizualizacji online, zazwyczaj znajduje sie fajne rozwiazanie i kosztuje ca 350-500 zl

tak czy inaczej - mamy juz jakas wizualizacje czy w trakcie tworzenia?

sporo tych pytan :) tu i na PW

moze inaczej gdzie jest ta budowa, kiedy chcemy to zrobic .? jaka powierzchnie uzytkowa ma ten budynek?

Decyzja o welnie zostala podjeta na podstawie obliczen i analizy c-w czy na czuja ?

Znaczy narazie kontakt ,ale z racji kwoty i terminów chyba nadal pozostaje własny pomysł z elewacja lub pomoc użytkowników z forum . Budynek 500m2 - ościeża to ok.450m2 wełnę styropian mam już kupione klej siatkę również , 350m2 wełny , 100m2 cokół . Ocieplenie w planie na wiosnę , dom woj. Łódzkie okolice Wielunia . System z caparola już wyżej wymieniłem myśle ,ze to dobra podstawa ,ale już przy tynku jest pytanie czy warto dopłacać . Zamiast miki na cokół spodobał mi się również dryvit ameristone t ferro 219 wiadro cenowo drożej , ale znów zużycie mniejsze , choć nie wiem czy mogę to dać na system i grunt caparola .

Ps. Caparol brilliant piękny , ale skomplikowany kilkuetapowy proces nie dla mojej ekipy ;)

przy tak sporej elewacji i takim zapotrezbowaniu na material bo to mega konkret zestawienie - nienormalne jest to, ze to Ty kupujesz material... ekipa powinna robic to na 8% vat towar + usluga wykonania. mega roznica wtedy powstaje.

co masz na te cokoly? xps? welna? styro?

jezeli ekipa nie poradzi sobie z brillant to nie poradzi sobie tez z Thermosan NQG i Carboporem to sa specyficzne rodzaje tynkow dosc inne w ukladaniu niz to do czego sa przyzwyczajeni wykonawcy.

No niestety lub stety hurtownia działa tylko na 23% , a wykonawcy nie są na vacie wiec to nie zadziała , robiłem dach w zeszłym roku koszta podobne załatwianie 8% wykonawstwo , a ceny z hurtowni nie odbiegają od tych normalnych do tego teraz borykam się z pewnymi niedogodnościami w sprawie gwarancji / odbijanie piłeczki hurtownia/wykonawca .

Co do budynku to na cokoły eps , dom ma wkoło głębokie fundamenty to co wystaje ponad grunt to spore opaski betonowe których nie chce kuc dlatego jest tam styropian bo kontakt z woda to tylko ten z opadów .

Jeżeli jest problem z tym carboporem to najwyżej zostanie amphisilan choć to są ogólnie tynkarze którzy wykonują tynku cementowo - wapienne zewnętrzne wiec może choc jak ich pytałem to elewacje do tej pory wykonywali na tynkach akrylowych i tanich markach silikonowych .

Przeglądam jeszcze tynk silikonowy i dekoracyjny z oferty dryvit jak nie uda się nic to zostanie mika black/Brown i amphisilan ( w czym jest ta trudność w k15 carbopor )?