Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyjaśnienie FV z PGE - fotowoltaika

Ifarrg

Recommended Posts

Witam.

Czy ktoś ma FV z PGE i możę mi wytłumaczyć, jak oni to liczą?

Skoro w okresie lipiec-grudzień wyprodukowałem 1921 z I taryfie i 412 w drugiej, co daje sumę 2333, to dlaczego już w tabelce poniżej , czyli "Rozliczenie energii wprowadzonej do sieci" widnieje już tylko 1541 Kwh jako rozliczona w I taryfie? Druga niby się zgadza. O co w tych chodzi, wytłumaczy ktoś?

82162798_856074458174911_3137293727907708928_n.jpg

Witam.

Czy ktoś ma FV z PGE i możę mi wytłumaczyć, jak oni to liczą?

Skoro w okresie lipiec-grudzień wyprodukowałem 1921 z I taryfie i 412 w drugiej, co daje sumę 2333, to dlaczego już w tabelce poniżej , czyli "Rozliczenie energii wprowadzonej do sieci" widnieje już tylko 1541 Kwh jako rozliczona w I taryfie? Druga niby się zgadza. O co w tych chodzi, wytłumaczy ktoś?

[ATTACH=CONFIG]439893[/ATTACH]

Wychodzi na to, że rozliczyli to "przekładając na nasze" tak:

"Zjadłeś" 854 + 1190 = 2044 kWh

Wyprodukowałeś ze współczynnikiem 0,8 1714 + 330 = 2044 kh

Rozliczyli Cię na zero

Jeśli było by to rozliczenie po 12 miesiącach, to chyba pozostało jeszcze 529 kWh do rozliczenia w następnej fakturze.

Nie wykluczone, że nadwyżkę po 12 miesiącach "wrzucają" do "jednego wora".

Wygląda na to, ze to co został z produkcji w 1T pokryło zużycie w 2T. To nowy wałek w PGE czy tak zawsze było?

Właściwie brakuje informacji od Kolegi @Ifarrg od kiedy ma PV. Jeśli dłużej niż 12 miesięcy to może nadwyżka bezpowrotnie przepadła. Nic więcej nie jestem w stanie tutaj się doczytać. Reszta to "gdybanie".

Co do przepadku nadwyżki po 12 miesiącach - raczej powinna być liczona "pierwsze weszło - pierwsze wyszło".

Ale kto ich wie...