KubaCK 24.01.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Proszę o poradę w wyborze okien dachowych. Wybieram pomiędzy FAKRO PTP-V U5 78x140 a Velux GLU 0061B 78x140. Dom może nie pasywny ale staram się aby był dobrze ocieplony. Fakro jest jakieś 60 PLN droższe co przy 5 oknach robi różnicę 300 PLN - powiedzmy 3 stówki piechotą nie chodzą ale przeżyje. Uw Veluxa 1,1, Fakro 0,88-0,95 zależy jaki kołnierz. Velux wydaję się ma fajniejsze odprowadzanie wilgoci ale w domu będzie rekuperacja więc podejrzewam okno będzie otwierane od naprawdę wielkiego dzwona jedynie. Wszędzie montuje okna PCV / patent VELUX ponieważ nie chcę drewnianych ze względu na konserwację i ogólnie znane problemy takich okien. Ma ktoś może poradę dla mnie co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.01.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 Jakie problemy takich okien ? Mam 7 sztuk drewnianych FYP od 2014r (1 nawet w łazience) i oprócz lekkiego zblaknięcia ramy nic im nie dolega . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaCK 24.01.2020 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 na przykład właśnie blaknięcie, niszczenie powłoki drewnianej - miałem okna drewniane i w bloku i po 10 latach wymienić musiałem na PCV. Teraz do swojego domu po prostu takich nie chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.01.2020 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 No ale to tylko jeden powód i to dlatego wymieniłeś okna ? Jakie są inne problemy takich okien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaCK 24.01.2020 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) cuuube po prostu nie chcę drewnianych w domu który buduje. Ogólnie znane problemy to estetyczne w przypadku braku konserwacji drewna. I tak tylko dlatego wymieniłem bo wyglądały paskudnie a regeneracja była niewiele tańsza jak nowe. Dodatkowe pytanie - w domu będę miał rekuperację a z tego co czytam okien Velux 0061B nie da się zamówić bez wentylacji. Ktoś może poradzić czy to istotna wada? Fakro U5 da się zamówić bez niej. Edytowane 25 Stycznia 2020 przez KubaCK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts